Statutul de ALIAT non-NATO pentru REPUBLICA MOLDOVA, AVIZAT de o Comisie a Senatului SUA

Comisia pentru Relatii Externe a Senatului american a aprobat proiectul de lege care prevede sanctiuni extinse contra Rusiei si aliatilor acesteia, precum si acordarea statutului special de ALIATI non-NATO Ucrainei, REPUBLICII MOLDOVA si Georgiei.

Comisia senatoriala pentru Relatii Externe a aprobat in unanimitate initiativa legislativa, joi seara, in timpul vizitei la Washington a presedintelui Ucrainei, PETRO POROSENKO.

Pentru a intra in vigoare, initiativa va trebui sa primeasca votul plenului Senatului SUA si sa fie promulgata de presedintele BARACK OBAMA.

Citeste si: EXERCITIU MILITAR in UCRAINA: Participa soldati din 15 tari, inclusiv din ROMANIA si MOLDOVA

Potrivit Radio Free Europe/Radio Liberty, “Legea pentru sustinerea libertatii Ucrainei 2014” prevede sanctiuni impotriva Rusiei si aliatilor acesteia din Comunitatea Statelor Independente si chiar impotriva Siriei, scrie Mediafax.

Proiectul de lege autorizeaza acordarea a 350 de milioane de dolari (271 milioane euro) Administratiei prooccidentale de la Kiev, precum si furnizarea de echipamente militare si munitie armatei ucrainene. In plus, Statele Unite ar conferi Ucrainei, Republicii Moldova si Georgiei statutul de “aliat major non-NATO”, situatie care ar facilita transferul de armament american acestor tari. RIA Novosti sustine ca acest statut ar permite chiar transferul de munitii cu uraniu saracit.

Citeste si: VICTOR PONTA: Dorim o prezenta mai CONSISTENTA a NATO in Romania

Proiectul legislativ a fost elaborat de senatorii Robert Menendez (democrat) si Bob Corker (republican). Legea i-ar cere presedintelui Barack Obama sa impuna sanctiuni impotriva companiilor ruse din domeniul industriei militare si chiar impotriva Gazprom, daca grupul energetic rus ar limita livrarile de gaze spre Ucraina, Republica Moldova, Georgia sau tari membre NATO.

In prezent, 15 tari beneficiaza de statutul de “ALIATI non-NATO” ai Statelor Unite: Afganistan, Argentina, Australia, Bahrain, Coreea de Sud, Egipt, Filipine, Israel, Japonia, Iordania, Kuwait, Maroc, Noua Zeelanda, Pakistan si Thailanda.

Sursa foto: stirileprotv.ro