Statutul de ARIE NATURALA PROTEJATA al zonei VACARESTI, discutat de CGMB

Un proiect de hotarare pentru avizarea suprafetei administrative care urmeaza sa faca parte din ARIA NATURALA PROTEJATA Parcul Natural VACARESTI va fi discutat in urmatoarea sedinta a Consiului General al Municipiului Bucuresti, care va avea loc pe 29 aprilie.

Potrivit raportului de specialitate care insoteste proiectul de act normativ, acesta are ca scop reglementarea zonei, in vederea instituirii prin Hotarare de Guvern a regimului de ARIE NATURALA PROTEJATA de interes national pentru “Parcul Natural Vacaresti”.

Zona care va fi reglementata prin proiectl de hotarare are o suprafata de 183 hectare. “Actualul amplasament al Lacului Vacaresti reprezinta o arie naturala ce masoara 183 hectare, situata pe teritoriul Sectorului 4, intre Calea VACARESTI, Soseaua Oltenitei, Soseaua Vitan-Barzesti si Splaiul Dambovitei, zona unde s-a dezvoltat un ecosistem natural specific unei delte cu numeroase canale, balti, zone mlastinoase alimentate de ape subterane ce au favorizat dezvoltarea unei vegetatii bogate, cu sute de specii de plante, precum si existent a peste 90 specii de pasari si mamifere”, se mai spune in raport.

Citeste si: Lacul Vacaresti va deveni oficial rezervatie naturala

De asemenea, in text se arata ca dezvoltarea zonei VACARESTI reprezinta unul din obiectivele cuprinse in Conceptul Strategic Bucuresti 2035, zona avand potential natural la nivelul modelelor de referinta din capitale europene precum Londra, Viena sau Praga, unde exista ARII NATURALE PROTEJATE. Astfel, Praga are 88 arii protejate pe 2.200 de hectare, iar in Londra sunt peste 40 de arii protejate, cu suprafete cuprinse intre 0,8 hectare si 955 hectare.   

“In prezent, zona Vacaresti se confrunta cu amenintari la adresa biodiversitatii, respective cu tendinta degradarii irversibile a capitalului natural. Statutul de ARIE NATURALA PROTEJATA contribuie la conservarea unor habitate si specii importante sub aspect floristic, cat si la mentinerea caracterului peisagistic si recreativ”, se mai spune in documentatie.

Citeste si: Lacul Vacaresti: Proiecte aiuristice pe bani publici

Asociatia Salvati Dunarea si Delta, impreuna cu personalitati din lumea stiintifica si organizatii de protectia mediului, au demarat o initiativa de transformare a zonei VACARESTI in arie protejata urbana, respectiv in parc natural. “Zona are toate argumentele in acest sens: valoarea stiintifica biodiversa, amplasarea relativ aproape de centrul orasului, dezvoltarea intr-o zona deficitara din punct de vedere al spatiilor verzi, un muzeu viu dedicat copiilor, turistilor, cercetatorilor ce ar putea deveni primul parc natural urban din Romania”, se mai mentioneaza in raportul de specialitate.

Totodata, in text se arata ca Academia Romana, prin Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, a emis un aviz favorabil de incadrare a Parcului Natural VACARESTI in categoria de ARIE NATURALA PROTEJATA de tip “parc natural”.

Sursa foto: grigoreghergani.blogspot.com