STEFAN HELL, laureat Nobel: Ma simt foarte apropiat de Romania. La Timisoara, pentru prima data, m-am indreptat spre fizica

STEFAN HELL, laureat Nobel: Ma simt foarte apropiat de Romania. La Timisoara, pentru prima data, m-am indreptat spre fizica

Stefan Hell, profesor de origine romana si castigator al premiului Nobel pentru chimie, a vorbit, intr-un interviu acordat Digi24, despre proiectul sau si despre felul in care educatia primita in Romania l-a ajutat in munca de cercetare. Stefan Hell, nascut in Arad, spune ca principala dificultate pe care a trebuit sa o depaseasca a fost neincrederea altor cercetatori, dat fiind ca proiectul era atat de neconventional.

Multi oameni din Romania sunt mandri de acest premiu. Va mai leaga ceva de Romania?

Stefan Hell: Sunt membru al Academiei, asa ca am vizitat Romania de cateva ori anul trecut. Am primit titlul de Doctor (Honoris Causa, n.r.) din partea Universitatii Vasile Goldis din Arad si de la Universitatea Politehnica din Bucuresti. Ma simt foarte apropiat de Romania, am radacini acolo, m-am nascut in Arad. Acolo m-am indreptat spre cercetarile din stiinte. Radacinile sunt foarte importante pentru mine.

Un alt laureat al premiului Nobel este scriitoarea de origine romana Herta Muller. O cunoasteti?

Stefan Hell: Nu o cunosc personal. Am fost la aceeasi scoala, la liceul din Timisoara, dar nu in acelasi timp. La Timisoara, pentru prima data, m-am indreptat spre fizica. Am castigat un consurs local la fizica si am fost incurajat sa imi urmez studiile in fizica. Educatia primita atunci in Romania mi-a ajutat mult. Mi-a usurat viata. Cand am ajuns in Germania mi-a fost mai usor.

Citeste si: PRESEDINTELE ACADEMIEI ROMANE: CERCETAREA LUI STEFAN HELL ESTE “UN PAS URIAS”, A SPART O LIMITA

Stefan W. Hell este cetatean german si a absolvit cursurile Universitatii Heidelberg (Germania) in 1990. Nascut pe 23 decembrie 1962, in Romania, la Arad, Stefan Hell a plecat in Germania in 1978, dupa primul an de liceu, urmat in Timisoara, stabilindu-se impreuna cu parintii la Ludwigshafen. Este director al Institutului pentru Chimie si Biofizica Max Planck din Göttingen si director al Centrului german pentru cercetari contra cancerului din Heidelberg.

Stefan Hell este unul dintre creatorii nanoscopiei optice (impreuna cu Pohl, Wilson si Sheppard). A facut cercetari importante in centre de prestigiu, precum Institutul Max Planck, ca sef al departamentului de Nano-Bio-Fotonica, fiind profesor la Facultatea de Fizica a Universitatii din Heidelberg, profesor la Universitatea din Turku, Finlanda, si profesor onorific la Facultatea de Fizica a Universitatii din Göttingen.

Lucrarile sale trateaza probleme de pionierat in domeniul microscopiei optice de superezolutie, cu largi aplicatii in nanostiinte si nanotehnologii.

Microscopul 4Pi reprezinta prima mare realizarea a lui Stefan Hell, dat fiind ca acesta a condus la obtinerea unei rezolutii de ordinul a 100 nm, care corespunde unui spot focal sferic de cateva ori mai mic decat cel obtinut in microscopia confocala.

In 1999-2000, a urmat o noua descoperire importanta: microscopia cu baleiaj laser bazata pe golire prin emisie stimulata (STED- stimulated emmision depletion).

Stefan Hell si-a publicat rezultatele in peste 200 de lucrari stiintifice in reviste de mare prestigiu, iar pentru rezultatele sale a fost distins cu numeroase premii.

Citeste si: Un CERCETATOR ROMAN, printre castigatorii PREMIUL NOBEL pentru CHIMIE pe 2014

Cei trei cercetatori care au fost recompensati cu premiul Nobel pentru chimie pe 2014, Eric Betzig, Stefan W. Hell si William E. Moerner, au fost premiati pentru “dezvoltarea microscopiei cu fluorescenta de super-rezolutie”, potrivit comitetului Nobel.

Stefan Hell a fost premiat cu Nobel pentru introducerea, in anul 2000, a conceptului de “golire prin emisie stimulata” (STED/ stimulated emission depletion) in microscopie.

In 2013, premiul Nobel pentru chimie a revenit cercetatorilor Martin Karplus, Michael Levitt si Arieh Warshel, pentru dezvoltarea modelelor multiscalare aplicabile in cazul sistemelor chimice complexe.

Laureatii vor primi cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 880.000 de euro), care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie.

Laureatii isi vor primi premiile Nobel in timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm si la Oslo, pe 10 decembrie, ziua in care se comemoreaza moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat in 1896.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.