Stelian Tanase isi pune cetatenii in cap: Marirea taxei tv este lucrul la care ne gandim

Stelian Tanase, directorul general interimar al SRTv, ia in calcul o marire a taxei tv! Seful de la TVR  i-a facut o propunere in acest sens ministrului de Finante, Daniel Chitoiu, urmand ca in scurt timp proiectul sa ajunga pe biroul premierului Victor Ponta.

“Intr-un proiect pe care l-am avansat ministrului de Finante este acest lucru (majorarea taxei TV – n.red.) si sper ca saptamana viitoare sa ii infatisez si primului-ministru. Avem intelegere ca, dupa Anul Nou, sa avem o discutie. Avem un material, putem discuta pe o baza serioasa. Marirea taxei este lucrul la care ne gandim. Este o discutie complicata si ea se va purta”, a declarat Tanase.

Stelian Tanase a mentionat ca apar diverse reglementari care, in ultima vreme, sunt “impotriva” institutiei pe care o conduce, amintind despre decizia Curtii Constitutionale care va avea ca efect, probabil, reducerea cu o treime a incasarilor SRTv pe anul 2014.

“Este vorba de faptul ca firmele vor plati numai pentru un singur abonament, chiar daca au o mie de televizoare. Aici putem sa discutam o formula, daca nu facem un abonament mai consistent, care sa cuprinda faptul ca are o mie de televizoare si nu doar un abonament normal, care este pretul a doua tigari”, a mai spus Stelian Tanase.

Presedintele Comisiei pentru cultura a Senatului, Georgica Severin, i-a transmis sefului TVR ca va fi dificila majorarea taxei TV, chiar cu 2-3 lei, mai ales intr-un an electoral si in conditiile existentei mai multor nemultumiri fata activitatea acestei televiziuni.

Potrivit raportului de activitate al SRTv pe 2011, taxa TV, principala sursa de finantare a activitatii televiziunii (peste 70% din buget), a fost redusa pentru persoane fizice, de la 4,5 lei la 4 lei, inca din anul 2003, si nu a mai fost niciodata indexata.

In prezent, in Romania este perceputa una dintre cele mai mici taxe TV dintre tarile Uniunii Europene, aceasta fiind de 4-5 ori mai mica decat taxele TV din Serbia, Polonia, Grecia, Slovacia si de 8 ori mai mica decat cea din Cehia.