STENOGRAMA SOC: VOSGANIAN, contre cu TARICEANU pentru NICULAE: Nu ma lua cu vrajeala

O noua STENOGRAMA INCENDIARA din care reiese sprijinul lui VARUJAN VOSGANIAN pentru omul de afaceri IOAN NICULAE in fata premierului CALIN POPESCU TARICEANU a fost publicata de jurnalistii de la Evenimentul Zilei.

Conform STENOGRAMEI din sedinta de Guvern unde s-au discutat problemele ridicate de procurori se remarca clar cum VOSGANIAN facea jocurile lui IOAN NICULAE, in ciuda opozitiei premierului de la vremea respectiva CALIN POPESCU TARICEANU.

Din discutii reiese clar intentia ministrului de a favoriza firma miliardarului IOAN  NICULAE, care cumpara, prin Interagro, gaz subventionat de stat. Firma era cel mai mare producator de ingrasaminte. Premierul de atunci, CALIN POPESCU TARICEANU, si-a dat seama ca VARUJAN VOSGANIAN incerca sa-l duca de nas pentru adoptarea unei note care favoriza Interagro si i-a aratat, in sedinta, problemele, noteaza evz.

CITESTE SI: STENOGRAME INCENDIARE din dosarul CIUPERCA: “Vezi-ti dracului de treaba ta acolo!” 

Stenograma sedintei de Guvern din 20 februarie 2008:

VARUJAN VOSGANIAN: Am sa va rog sa fiti…Lucrurile in privinta asta stau asa, stimati colegi. Eu am facut o Nota in care am prezentat aceasta industrie si am prezentat…Industria are 9.000 de salariati si consuma 70%, consuma numai gaze naturale. Problema insa nu este atat cresterea gazului natural, ci este faptul ca, odata cu cresterea gazului natural si, atentie, la ei nu creste cu 8%, la ei creste cu…mai mult, pentru ca pretul gazului la industrie este 60% intern si 40% extern si atunci…..

CALIN POPESCU TARICEANU: Nu-i mai bine sa importam noi ingrasaminte din Rusia si China sau de la astia care au gaze?!

VOSGANIAN: Domnule Prim-ministru, ar fi bine dar, vedeti dumneavoastra, pe langa faptul ca avem vreo 9.000 de salariati, 70% din productia lor se duce la export, deci….

TARICEANU: Mai rau! Daca se duce la export productia, inseamna chiar ca suntem prosti.

CITESTE SI: ANUNT INCENDIAR KLAUS IOHANNIS il va SACRIFICA pe FLORIAN COLDEA 

VOSGANIAN: Pai, nu suntem, ca ne creste deficitul… in fine….

TARICEANU: Auzi, nu ma lua pe mine cu vrajeala…Noi ce facem?! Eu am inteles. Practic, trebuie sa subventionam pretul gazului ca ei sa produca si dupa aia sa exporte. Deci, eu nu fac decat prin subventie sa…export subventia.

VOSGANIAN: Stiti cum e, domnule Prim-ministru. Aici lucrurile stau asa: exista anumite industrii la care in toate tarile se face aceasta treaba, se lucreaza prin pretul materiei prime. Noi, Romania, am evitat. Spre deosebire de alte tari, industria de ingrasaminte din Romania a beneficiat de un ajutor marginal, pe care l-am dat, adica intre 9 si 17 dolari la mia de metri cubi de gaz…Nu uitati ca ei consuma 2,4 miliarde de metri cubi de gaz. Deci, daca astia se opresc maine, noi o sa avem o mare problema si pe piata interna de gaz ca s-ar putea sa trebuiasca…

CITESTE SI: STENOGRAME INCENDIARE PALTIN STURDZA i-a NENOROCIT pe HREBENCIUC si ADAM 

TARICEANU: Sa ne scada preturile…

VOSGANIAN: Nu sa ne scada preturile! Deci, domnule Prim-ministru, oricum, ceea ce spuneti dumneavoastra si care este in virtutea unei vanoase abordari liberale, pe care eu o accept, nu se poate face oricum, de azi pe maine. Eu va propun asa: ca sa nu impietam asupra productiei agricole cu cresteri de preturi, sa-i lasam si pe ei sa traiasca, eu am cerut Guvernului prin aceasta Nota o perioada de 6 luni in care sa putem majora plafonul de 17 dolari pana la un plafon de 40. Ei, la plafonul de 17 dolari, in medie, au o scumpire de…o ieftinire de 12 dolari. La plafonul de 40 de dolari, vor avea, probabil, vreo 25-30 de dolari ceea ce va insemna pentru Romgaz, eu am calculat aici, e o anumita pierdere, dar in orice caz e mai mica decat….

TARICEANU: …Varujan, hai sa vedem care este pretul la ingrasaminte pe piata libera si sa vedem daca e acelasi pret cu care vand astia, atunci mai bine importa simi salvezi….

VOSGANIAN: Reduc importul de gaze.

TARICEANU: Reduc importul sau nu reduc importul si pastrez nitel, gospodaresc mai bine rezervele pe care le am de gaz.

ATTILA KORODY: ….industria aceasta era obisnuita ca intotdeauna a fost ajutata si nu cred ca este bine, pentru ca s-a obisnuit prea mult cu lucrul acesta…

CITESTE SI: STENOGRAME INCENDIARE RETROCEDARI ILEGALE: TUDOR CHIUARIU apare si el in combinatie 

LASZLO BORBELY: Domnule Prim-ministru,…domnul Varujan e mai nou in Guvern, s-a discutat in 2005, va aduceti aminte, cand au venit iarasi cu plansul ca, domnule, ce dezastru! Ca inchid fabricile, nu stiu ce…Daca ne uitam la profitul lor pe anul trecut e 166 de milioane fata de 10 milioane in 2006. Deci, bine merci, nu numai ca au profitat din nou, ci au mers pe profit, au mers pe export, nici nu ajuta pe astia ai nostri…deci, nu sunt de acord….Deci, haideti sa ne bagam in ei, haideti sa fim mai duri cu ei…

TARICEANU: Auzi, Varujan, stii ce citesc eu aici? Pretul ingrasamintelor, culmea e ca a scazut de anul trecut. 330 – 340 fata de 370 -380 in 2007.

VOSGANIAN: Asta e problema lor, ca ne cresc costurile in tara si le scade pretul la export.

TARICEANU: Da, pentru ca altfel senzatia mea este ca subventionam prosteste, tiam spus. Si consumatorul final, individual si industria…. Asta e o subventie…

Reamintim ca senatorul VARUJAN VOSGANIAN, acuzat de procurorii DIICOT de subminarea economiei nationale a fost scapat, de doua ori, de colegii parlamentari.

Sursa foto: realitatea.net