STENOGRAME din dosarul RADU MAZARE – Cum a negociat primarul Constantei cu AVRAHAM MORGENSTERN

RADU MAZARE ar fi aranjat cu EMILIAN SCHWATZENBERG o deplasare in Israel, care ar fi avut ca scop deschiderea conturilor personale in care urmau sa fie transferate fondurile primite din partea lui omului de afaceri Morgenstern Avraham, reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinte sociale “Henri Coanda” din Constanta.

Interceptarile sunt cuprinse in STENOGRAMELE din dosarul in care este cercetat primarul Constantei, RADU MAZARE, publicate pe site-ul stiripesurse.ro. Va prezentam mai jos continutul acestor STENOGRAME.

Potrivit convorbirilor interceptate la 01.09.2011 intre Mazare Radu Stefan si Schwartzenberg Emilian a rezultat ca la inceputul lunii septembrie primarul urma sa faca o calatorie in Israel, de aranjamente ocupandu-se Schwartzenberg Emilian:

„EMILIAN SCHWARTZENBERG: Neata, Radule ! Te-am urmarit ieri, foarte bun.
RADU MAZARE: Auzi? a..pai tu mi-ai si luat biletul de avion ?
EMILIAN SCHWARTZENBERG: Eu nu m-am ocupat de nimic, s-a ocupat baiatul meu cu paluga …

Citeste si: Alexandru Mazare, fratele primarului de Constanta, este acuzat si el in dosar
……
RADU MAZARE: Ma, nu vorbesc de Egipt, ca aia, cand vii tu, aia e rezolvata, aia ma decontez la tine…
EMILIAN SCHWARTZENBERG:A…am inteles !
MAZARE RADU : Eu vorbesc de Israel.
EMILIAN SCHWARTZENBERG: Dincolo ti-am facut o rezervare a…din, din 2 ratiuni am facut-o asa, Radu, ca sa intelegi.
……
RADU MAZARE: Bine, ma! Bine, ok!. Da, tu, tu, tu..si tu ma astepti acolo ?
EMILIAN SCHWARTZENBERG: Eu te astept personal, eu plec cu o zi inainte, ca am o alta treaba, te astept acolo personal la aeroport….(f 189, vol. 1)

Aceasta vizita a avut drept scop, probabil, deschiderea conturilor personale in care urmau sa fie transferate fondurile primite din partea lui Morgenstern Avraham.

Astfel, la data de 13.09.2011, Schwartzenberg Emilian face primele plati din fondurile primite de la Larton, respectiv 95.000 de euro si 40.000 de euro in conturile personale ale lui Mazare Radu stefan si, respectiv, Mazare Alexandru, conturi deschise la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel.

Uite cum arata casa lui Radu Mazare din Mamaia. FOTO

FOTO-VIDEO cu cartierul lui Radu Mazare de la Constanta

La data de 29.09.2011, SC SHAPIR STRUCTURES SRL a solicitat, avand in vedere complexitatea lucrarilor si studiul terenului, decalarea datei de depunere a ofertei, respectiv de la data de 11.10.2011 in data de 05.11.2011. Prin nota justificativa privind decalarea datei de deschidere a ofertelor a fost aprobata data de 04.11.2011 ca data limita de depunere si deschidere a ofertelor.

La data de 18.10.2011, intre MORGENSTERN AVRAHAM si RADU MAZARE au loc discutii telefonice cei doi stabilind o intalnire pentru a doua zi la locuinta primarului la care Morgenstern Avraham .

La data de 04.11.2011, S.C. Shapir Structures S.R.L. a depus oferta sa la sediul autoritatii contractante, respectiv RAEDPP Constanta.

Trebuie subliniat ca oferta depusa de S.C. Shapir Structures S.R.L. depasea din punct de vedere financiar cu suma de 3.722.910 lei valoarea estimata de autoritatea contractanta in anuntul publicat. Acest fapt insa a fost rezultatul unei negocieri directe intre Morgenstern Avraham si primarul Mazare Radu Stefan, asa cum rezulta din convorbirile interceptate in acea perioada . Astfel, la data de 02.11.2011 , Morgenstern Avraham il contacteaza pe unul dintre subordonatii sai in cadrul societatii Shapir Structures S.R.L.) pe care-l informeaza ca a vorbit cu MAZARE, cu care a stabilit sa se intalneasca a doua zi, la Bucuresti. Interlocutorul ii spune lui MORGENSTERN AVRAHAM ca ceea ce trebuie sa rezolve, in urma acestei discutii cu primarul, este ca suma stabilita in contract trebuie marita, ca, altfel, nu isi mai recupereaza banii pentru cheltuielile facute…. MICKY ii spune lui MORGENSTERN AVRAHAM ca va mai avea nevoie de cel putin 200.000-300.000 de euro, pentru pregatirile prealabile lucrarilor.

MORGENSTERN AVRAHAM il intreaba pe MICKY ce mai doreste sa obtina de la MAZAARE, iar interlocutorul ii spune ca, deocamdata, este destul ceea ce i-a spus.
intr-o discutie din aceeasi data, 3 ore mai tarziu, MORGENSTERN AVRAHAM este contactat de catre MICKY, care-l informeaza ca s-a documentat mai bine, iar situatia este mai grava decat credea, asa ca va fi nevoie sa solicite marirea sumei din contract cu cel putin 400.000 de euro. Interlocutorul il intreaba daca a ramas stabilit sa se intalneasca cu primarul a doua zi, la ora 10:00, dar MORGENSTERN AVRAHAM ii explica acestuia ca se va intalni deseara, iar MICKY declara ca e bine ca l-a sunat pe MORGENSTERN AVRAHAM la timp.

Intalnirea dintre Morgenstern Avraham si Mazare Radu Stefan este confirmata si de discutiile purtate la aceeasi data intre cei doi. Astfel, in ziua de 02.11.2011, la ora 10:04:59, MORGENSTERN AVRAHAM il contacteaza pe RADU MAZaRE cu care stabileste detaliile unei intalniri.

in aceeasi zi, la ora 14:41:30, MORGENSTERN AVRAHAM este contactat de catre RADU MAZARE, care-l informeaza cu privire la programul sau in acelasi context al stabilirii unei intalniri intre cei doi.

RADU MAZARE il intreaba pe MORGENSTERN AVRAHAM daca vrea sa discute mai multe cu el sau doar pe scurt. MORGENSTERN AVRAHAM declara ca are nevoie de 5 minute… ii va explica problema si-i va da o hirtie, dupa care va pleca.
Cei doi stabilesc sa tina legatura.

In aceeasi zi, 02.11.2011, la ora 19:40:57, MORGENSTERN AVRAHAM este contactat de catre RADU MAZARE, care-l informeaza ca este la un restaurant unde am avut placerea sa-l cunosc pe prietenul tau, ILAN”. MORGENSTERN AVRAHAM afirma ca ajunge in 10 minute, iar interlocutorul declara ca-l va astepta.

Asadar la data de 02.11.2011, cu doua zile inainte de termenul limita de depunere a ofertei, Morgenstern Avraham s-a intalnit cu primarul Mazare Radu Stefan, pentru a-i solicita o crestere a valorii contractului. Negocierile intre cei doi au fost favorabile societatii Shapir, acestia convenind ca oferta financiara depusa de aceasta societate sa fie mai mare decat valoarea estimata publicata in anuntul de participare cu aproape 10%. A fost ales acest prag intrucat, in cazul in care ar fi depasit 10% din valoarea estimata, oferta societatii Shapir ar fi trebuit descalificata, potrivit disp. art. 36 din HG nr. 925/2006 pentru aplicarea OUG 34/2006.