STENOGRAME SPITALUL DE ARSI: Asistenta medicului Antohi discuta cu pacientele si se interesa despre starea lor materiala

STENOGRAME DE LA SPITALUL DE ARSI: Asistenta sefului Sectiei de Chirurgie Plastica de la Spitalul de Arsi le recomanda viitorilor pacienti sa se opereze la spital, si nu la clinica privata, pentru ca diferenta de pret este de aproximativ 1.000 de euro, se arata in referatul cu propunerile de arestare din dosarul operatiilor estetice.

Potrivit documentului citat, asistenta medicului Nicolae Antohi discuta cu pacientele si se interesa despre starea lor materiala, pentru a le recomanda locul unde ar trebui sa se opereze. Acest lucru reiese din mai multe discutii interceptate de procurori, intre care:

“Asistenta C.: Interventia unde doreste sa aiba loc?

Doamna: a….adica ca locatie? spuneti

Asistenta C.: Da, da, da.

Doamna: Nu cred….

Afla aici detalii din dosarul operatiilor estetice

Asistenta C.: in domeniul privat sau la spital.

Doamna: in domeniul privat.

Asistenta C.: A, in domeniul privat, ca asta e foarte important. a…

Doamna: Care este diferenta?

Asistenta C.: De cost, evident.

Doamna: De cost. imi puteti spune ambele variante, nu stiu….

Asistenta C.: Pai daca dumneaei a fost la consultatie presupun ca doctorul A. i-a spus, e o diferenta de aproape 1000 de euro.

Doamna: Am inteles.

Asistenta C.: Putem discuta deschis?

Doamna: a… da.

Asistenta C.: O dau banii afara din casa? … (rade)… sau munceste pentru ei?

Doamna: A…munceste greu pentru ei.

Asistenta C.: in cazul acesta, sincer, haideti sa adoptam varianta spital, pentru ca e vorba de o noapte de stat. si…

Doamna: Am inteles.

Citeste si: DESCINDERI LA SPITALUL DE ARSI DIN CAPITALA: MEDICI SI ASISTENTE ACUZATI DE LUARE DE MITA

Asistenta C.: .. aici la doctorul A. este un spital de chirurgie plastica si reparatorie, nu sunt decat cazuri similare, rinoplastie, implant, nu are motive sa fie ingrijorata” 

Chitanta pe banii pentru operatie, “mult mai dificil” de dat

Faptul ca intre pretul platit la o clinica privata si cel de la spitalul de stat este o diferenta de 1.000 de euro rezulta si dintr-o alta discutie purtata cu un viitor pacient. Acesta se interesa si de chitanta pe banii dati pentru operatie, in legatura cu care asistenta medicului Antohi spunea ca este “mult mai dificil”.

“N.R.: (neinteligibil) Sa imi factureze chitanta este mai dificil?

Asistenta C.: Mult mai dificil.

N.R.: Am inteles. Adica va fi si mai costisitoare?

Asistenta C.: Deci fiti atent. Doctorul opereaza si in spital si in domeniul privat. in spital este mai ieftin cu 1.000 si ceva de euro pentru o noapte de stat cu toata increderea. Pentru dansul, 99% din activitatea desfasurata acolo este. si sambete si duminici, de dimineata pana seara. si in domeniul privat merg doar persoanele care chiar vor sa fie…”.

AFLA AICI MAI MULT DESPRE CUM SE NEGOCIA SPAGA LA SPITALUL DE ARSI

Intr-o alta discutie interceptata, asistenta dadea asigurari ca medicul Nicolae Antohi “este foarte maleabil si foarte intelegator” cand vine vorba despre bani, in cazul in care pacientului i se pare ca pretul este “doborator”.

“[…]Asistenta C.: Pe urma…daca este…(neinteligibil) care pe dansul il poate preocupa din punct de vedere profesional…(neinteligibil)…randul viitor. in cazul in care vi se pare doborator ce cost va spune, rugati-l sa se mai gandeasca un pic. Este foarte maleabil si foarte intelegator. Nu este genul care sa conteze…toti avem nevoie de bani…el nu este genul care sa tina cont de asa ceva.

N.R.: Am inteles. Va spun sincer, este primul loc unde vin sa ma interesez. Adica mi-am facut o lista sa ma mai duc si prin alte parti.

Asistenta C.: in mod obisnuit poate fi undeva in jur de 1.700 pana in 2.000. Cam asa.

N.R.: Da, da…si acolo unde ati zis dumneavoastra la spital tot atat?”, potrivit referatului cu propunere de arestare. 

“Incercati sa obtineti bilet de trimitere cu diagnosticul deviatie de sept”

Aceeasi asistenta ii sfatuia pe viitorii pacienti sa faca rost de bilete de trimitere de la medicul de familie, cu diagnosticul “deviatie de sept”, astfel incat sa poata fi creata aparenta legala a operatiilor, sustin anchetatorii.

“Asistenta C: Deci, incercati sa obtineti un bilet de trimitere de la medicul de familie catre spitalul de chirurgie plastica si reparatorie cu diagnosticul deviatie de sept.

PDA: ihi!

Asistenta C: Adeverinta de salariat sau de student, ceva?

PDA: …de student.

Asistenta C: Asa o adeverinta de student si cu aceste doua hartiute… asta ar insemna pe opt, marti dimineata sa mergeti la analize.

PDA: Ok!

Asistenta C: Dar sunati-ma in momentul cand obtineti biletul de trimitere ca sa vedem cum procedam, da?

PDA: ihi! pai da, pai atunci… ramane pe saptamana viitoare si eu fac rost de foile astea doua.

Asistenta C: Interventia ramane stabilita pe data de noua si intre timp dumneavoastra faceti rost de aceste doua hartiute si va trebui sa ne vedem pe luni dupa amiaza, o sa incerc, sa mai stati de vorba cu domnul Antohi si eventual sa rezolvam atunci si latura financiara, da?

PDA: A! da se plateste si inainte, am inteles.

Asistenta C: Pai da, adica ma rog…

PDA: Ok!

Asistenta C: Cu o zi inainte. (…)

PDA: si atunci voi stabili eu unde sa ma operez, adica in clinica sau in spital, nu?

Asistenta C: Pai nu, stati un pic, daca mi-ati spus deja de analize facute in spital, atunci optiunea este catre spital”

Managerul Spitalului de Arsi, Vitalie Stan, seful Sectei de Chirurgie Plastica, Nicolae Antohi, medicii Aurelia Isac, Florica Gusa, Carmen-Elena Boiangiu, Ioan Costica Ghita Plujdescu, Florin Parasca, Ivan Vatamanescu si Elena Cristina Isac, precum si o angajata a unei clinici private au fost retinuti vineri, in dosarul operatiilor estetice.

Vitalie Stan, Nicolae Antohi si Elena Cristina Isac au fost arestati preventiv, duminica, in urma unei decizii a Tribunalul Bucuresti.

In cazul celorlalti medici de la Spitalul de Arsi pentru care procurorii au cerut arestarea preventiva, instanta a decis cercetarea sub control judiciar. Decizia Tribunalului Capitalei nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Potrivit anchetatorilor, medicii vizati in dosarul operatiilor estetice pretindeau mita sume cuprinse intre 450 si 3.400 de euro, in functie de tipul interventiei, banii fiind impartiti intre membrii echipei operatorii, iar in cazul in care raportarilor acestora erau validate, Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti deconta aproape 5.000 de lei pe operatie.

Procurorii sustin ca pacientii care doreau efectuarea unor operatii estetice contactau suspectii, medici angajati ai Spitalului Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastica, Reconstructiva si Arsuri, in baza unor anunturi postate pe internet sau la recomandarea altor pacienti care au efectuat operatii similare.

Suspectii, medici in specialitatea chirurgie plastica, reconstructiva si estetica, ofereau consultatii pacientilor care doreau efectuarea unor operatii estetice, atat in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastica, Reconstructiva si Arsuri, cat si in cadrul unor clinici private, au mai spus anchetatorii.

“in discutiile purtate, suspectii le comunicau pacientilor ca pot opta pentru efectuarea interventiei in spitalul public sau intr-o clinica privata, prezentandu-le avantajele financiare (un pret mai mic) de care ar fi beneficiat in cazul in care interventia s-ar fi realizat intr-o unitate spitaliceasca publica. In situatiile in care pacientii optau pentru efectuarea interventiei in spital, astfel cum le indicau suspectii, se intocmea documentatia medicala in care erau mentionate un diagnostic si un tip de interventie medicala nereale”, a mai aratat Parchetul Tribunalului Bucuresti.

Ulterior, pe baza acestor documente falsificate, se intocmeau raportarile catre Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti si scoala Nationala de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti (SNSPMPDSB), prin care se solicita decontarea serviciilor medicale.

“In cazul in care raportarile erau validate de catre CASMB si SNSPMPDSB, se deconta suma de 4.921,83 lei pentru fiecare interventie medicala. Pentru «serviciile» oferite (efectuarea unor analize medicale, internarea intr-un spital public in baza unui diagnostic fals, interventia chirurgicala propriu-zisa, folosirea frauduloasa a logisticii spitalului) medicii pretindeau cu titlu de mita sume cuprinse intre 450 euro si 3.400 euro, in functie de tipul interventiei, acestea fiind impartite intre membrii echipei operatorii (medicul principal de interventie, medicul secundar de interventie si medicul anestezist)”, au mai spus anchetatorii.

In acest dosar sunt urmarite penal 26 de persoane, pentru luare de mita, dare de mita, inselaciune si fals intelectual. Cercetarile vizeaza 16 medici de la Spitalul Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri, o asistenta medicala si noua pacienti, a precizat Parchetul Tribunalului Bucuresti.

Anchetatorii au facut, vineri, perchezitii la spital si la 22 de adrese din Bucuresti, inclusiv la locuintele unor medici, unde au gasit importante sume de bani.