STENOGRAMELE DNA despre JAFUL de la constructia TRANSALPINA

STENOGRAMELE Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) din dosarul „TRANSALPINA” dezvaluie cum sefii Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (DRDP) DECONTAU ILEGAL bani catre Romstrade. In acest caz, procurorii DNA i-au trimis in judecata pentru FAPTE de CORUPTIE pe NELU IORDACHE, cel care controla firma Romstrade, si sapte functionari de la DRDP Craiova.

In data de 5 septembrie 2008, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a incheiat cu Romstrade un contract prin care constructorul se obliga sa proiecteze si sa execute modernizarea DN 67 C Bengesti – Novaci – Ranca – Obarsia Lotrului – Sebes (Transalpina) pe o lungime de 184 km. Pretul era de 1.231.210.293,41 de lei (345.476.820,64 de euro), la care se adauga TVA de 144.195.413,18 de lei.

Pentru executia lucrarii s-au stabilit 18 luni de la emiterea ordinului de incepere, 22 octombrie 2008. Sistemul de finantare al lucrarii era „credit furnizor”. Acesta insemna ca Romstrade efectua lucrarile de constructie drumuri si poduri, iar dupa finalizarea lor se deconta plata lucrarilor. In acest context, cei sapte angajati cu functii de conducere din DRDP Craiova au certificat/vizat, in vederea decontarii, situatii de lucrari fictive/neexecutate si materiale de constructii care figurau ca ar fi fost achizitionate, incalcandu-si astfel atributiile si sarcinile de serviciu.

Paguba cauzata CNADNR de firma Romstrade, privind decontarea unor lucrari neexecutate, a fost in suma totala de 22.849.267 de lei. Banii au fost recuperati, mult mai tarziu, dupa declansarea anchetei, cand Romstrade era in insolventa.

Protagonistii dosarului penal
1. NELU IORDACHE, administrator (Romstrade)
2. Nicolae-Dorel Mircea, director la Departamentul Analize – Decontari (Romstrade)
3. Constantin Serban, director adjunct Investitii (DRDP Craiova)
4. Stefan Branaru, director adjunct (DRDP Craiova)
5. Ion Dina, diriginte de santier (DRDP Craiova)
6. Marin Tudor, diriginte de santier (DRDP Craiova)
7. Luchian-Toma Panduru, angajat (DRDP Craiova
8. Mihai-Adrian Radu, sef Departament Reparatii Capitale si Investitii (DRDP Craiova)
9. Stefan Radu, sef Birou Investitii (DRDP Craiova)

La solicitarea DNA, in aprilie 2010, Dorina Tiron, directorul general al CNADNR, a dispus verificarea legalitatii platilor efectuate catre Romstrade. Dupa ce a citi raportul, directoarea l-a sunat disperata pe Ion Dina.

Dorina Tiron: Afff! Am citit un raport aicea si sunt putin ingrijorata. A, dumneavoastra sunteti diriginte pe Sebes-Bengesti, da?
Ion Dina: Pana la limita cu Alba, nu-s pest’ tot.
Tiron: Da, nu, nu conteaza. Aaa, dumneavoastra ati confirmat niste materiale.
Dina: Da.
Tiron: Pe ce v-ati bazat cand le-ati confirmat? Ati gasit un articol in contract, cum ati gandit-o? Ca pe mine ma ingrijoreaza ce-am citit aicea si, sincer, nu stiu daca va cunosc, da’ nu, nu, nu ma lasa sufletu’ sa nu stau de vorba cu dumneavoastra…
Tiron: Domnu’ Dina, nu aveti voie sa confirmati decat… nu aveati voie decat lucrari si mai mult sa acceptati ca pan baza… . Ati prins intr-o Situatie de Lucrari materiale care nici macar nu erau in santierul dumneavoastra, la locul faptei. Erau undeva in alta parte. Toate materialele, atentie, toate materialele pan’ la finalizarea… . Eu citesc ce scrie aicea in contract si de asta m-am speriat. M-am speriat asa, cand am citit chestiunea asta am, am ramas fara cuvinte…. Deci, pentru tot ce mai aveti dumneavoastra de executat acolo, costurile materialelor fac saptesprezece milioane. Si ati, le-ati decontat pe toate. Pe facturi, nu stiu cum ati, ce-ati facut. Sincer, am ramas fara cuvinte…
Tiron: A, ai aicea niste poduri unde spune clar la data respectiva… . Ca-i…aaa, astia nu vorbesc…i…astia vorbesc din…Raportu-i facut la luna mai, ca eu tre’ sa-l trimit intr-un loc asta. Si spune clar ca la un pod ai 1% si, de fapt, ai confi…ai confirmat 67%, la unu ai nu stiu cat si ai confirmat. Sunt o gramada de poduri. Anexa 35, Sectorul 1 cu trei poduri. Si zici exact: la podu’ de la 9 plus 163, aaa, la podu’ 13 plus 126, ai 61 raportat executat si fizic 1%.
Dina: Nu e 1%, 1% n-a fost, la toate erau executate.
Tiron: Omule, eu iti spun ce e…b…ce scriu astia-n Raport la data respectiva.
Dina: Pai nu e bine, ca la toate podurile, primele doua poduri… era executat aproape 90%, iar la ultimul 50%.
Tiron: Nu, domne’. Ai avut 68% cu 68%, unu 68% cu 68%, unu 61 cu 1%. Eu-s di…iti citesc de aicea. Si ai avut un pod unde aveai 0 raportat si aveai niste lucrari executate pe care nu le-ai…nu era confirmat.
Dina: Ala nu e pe Sectorul meu.
Tiron: Bun. Nu stiu. Eu iti spun ce…da’ ce-am citit aici?
Dina: Daca are 1% si n…
Tiron: Domne nu, nu stiu. Vreau sa va spun ca sunt anexe facute, semnaturi ale…care…controlu’ facut in mai. Da’ bine, poate nu esti tu acolo, poate o fi celalalt. Nu stiu. Poate nu stiu exact, ca nu, nu stiu care, cum si cum ati facut acolo. Offf, Doamne, Dumnezeule!

Citeste si: NELU IORDACHE, firma Romstrade si directori de la Drumuri si Poduri Craiova, judecati pentru fapte de coruptie 

Pe 8 aprilie 2010, Constantin Serban, director la DRDP Craiova, l-a anuntat pe Dragos Niia, omul de incredere a lui Nelu Iordache si reprezentant al Romstrade, ca urmeaza un control: „Dragos, dna Lutu s-a anuntat in control pe lucrarea voastra (proiect liste de cantitati decontari) ce dracu e asta?Vorbeste cu Poe sa o potoleasca, ca i-a fost sef”. Cinci zile mai tarziu, el are o discutie telefonica cu Dragos Niia, in care ii cere sa-l ajute in cazul in care sefii observa problemele.

Constantin Serban: Maine vrem sa terminam Sectorul 1, ca joi vine tampita asta.
Dragos Niia: Dar vine madam Lutu.
Serban: Pai, madam Lutu. Ea vine.
Niia: Dar vine la birou, deocamdata.
Serban:  Vine la birou si saptamana viitoare vin si astea, Caraman si cu Decher si cu madam aia. Ia zi-mi, v-au platit pana la urma facturile?
Niia: Le-a dat drumu’ de joi, Ionut, joi dupa-amiaza. Asteptam astazi la Raiffeisen. Eram pe telefon.
Serban: De-acolo a plecat toata chestia. Iti spun eu, ca m-am consultat si cu Nicu, care e aci de fata, Mircea.
Niia: Da?
Serban:  Zice: „Joi, cand a vazut aia facturile si a cerut situatii de lucrari, a vazut ca am decontat materiale”. Asta e tot.
Niia: Bun. Si ele se pun in opera acum. Care e problema ei?
Serban:  Ei, n-avem in contract lista de cantitati materiale. Avem lucrari.
Niia: Ihi.
Serban: Asta e toata chestiunea. O sa vedem ce si cum.
Niia: Eu nu cred ca o sa aveti probleme cu madam Lutu. Asta e parerea mea.

Niia: Mersi de telefon si, oricum, sa stiti ca nu am fugit pe imas sa uit de o lume si prieteni. Cum se zice! Nu ma dezic de cunostintele vechi.
Serban: Stiu, dar acoperiti-ne si noua spatele pe-acolo.
Niia: Da. Bine.

In timpul controalelor, membrii comisiei erau indulgenti cu lucrarile realizate de Romstrade, potrivit DNA. Procurorii arata ca „protocolul” a fost suportat de Romstrade, asa cum rezulta dintr-o convorbire din 20 aprilie 2010.

Constantin Serban: Dragoselu, uite, acum ei vor sa lucreze pana pe la 6 – 7. O sa le fac si eu o gustare, aci. Dupa aia, deseara, pot sa iau pe numele vostru?
Dragos Niia: Da, da.
Serban: Ca nu fac cheltuieli mari. Stai linistit.
Niia: Da, da.
Serban: Bine. Multumesc.
Niia: Cu placere.

„La mine n-au montat niciun metru”

Responsabilii DRDP Craiova semnau situatiile de lucrari intocmite de Romstrade „ca primarul”, asa cum se exprima Nicolae Mircea intr-o discutie telefonica avuta cu Dragos Niia, la data de 15 iunie 2011.

Mircea Nicolae: Alo.
Dragos Niia: Ia, zii, Nicusor!
Nicolae: Le-a semnat. Vin acuma cu ele. A semnat ca primaru’. Nici nu stie ce-a semnat acolo.
Niia: Cat?
Nicolae: Pe zece, cat o facusem eu atunci.
Niia: Fi-r-am ai naibii sa fim!
Nicolae: Bai, nenica…
Niia: Fi-r-am ai naibii sa fim!
Nicolae: Cand o afla ala ce e acolo, iar mai…
Niia: Hai, ma… hai, ma, gata, sa fim fericiti. Gata!

In discutiile telefonice, responsabilii DRDP Craiova au reconoscut ca au favorizat Romstrade si au acceptat la plata facturi intocmite in baza unor situatii de lucrari, care nu se regaseau, faptic, pe teren.

Ion Dina: Pai, nu e ma, ala nu poate, eu ii spusei, ii aratai ca nu se poate nici vineri, nici sambata. Ei au trecut in alea o mie de metri liniari de parapet, de metal, iar la mine  n-au montat niciun metru.

Marin Tudor: Ba, tu esti nebun?! Ihi.
Dina: La tine a montat?
Tudor: N-a montat nici la mine… ba la mine a montat, a montat, dar nici nu ma uitai pe situatii macar, zisei ca… eu ma duc peste ei, nu maine, poimaine. Maine ma duc sa duc documentatiile care mi le dete pentru avize, dar poimaine ma duc in santier. Poate, poate vii si tu maine, poimaine, ne intalnim pe la Obarsie.
Dina: Pai asta au facut, o mie de metri si la, si pe sectorul meu si pe al tau.
Tudor: Aha, e, o mie n-avea cum sa puna. N-avea cum sa puna o mie de metri.
Dina: Pai, daca…. intreaba-l pe Radu.
Tudor: Ihi, am inteles, gata.
Dina: Si zisei: dom’le, nu mergem, in momentul in care pun aia.
Tudor: Pai pe mine ma intreba, ma suna dupa ce plecai de acolo, ma suna asta, cum il cheama… directorul lor, a, Dragos. Stii?
Dina: Asa.
Tudor: Si ma intreba care e problema, ce se intampla, ei probabil, ei probabil ca se asteptau ca noi, pe noi sa ne cheme directorul sa stea de vorba cu noi….  banuiesc, intelegi? Dom’le, intelesei ca dupa ce facem o vizita in teren, asa, mai discutam, stam de vorba.

Spagute pentru sefi

Procurorii DNA sustin ca unii dintre directorii implicati (Serban, Branaru si Panduru) au acceptat/primit bani, bunuri sau foloase, cum ar fi calatorii pe ruta Bucuresti-Nisa. „Mi-a zis si cu plasele, ca am bagat plase, nu stiu cat. Zic, ba, lasa-ma, ma, in puii mei cu plasele c-astea…p-ale mele…”, spunea Mircea Nicolae, director Romstrade.

„Vezi cand ii primesti pe ailaltii, vreau si eu banii mei, Gigi!”, cerea Serban. „Vin cu prietenul meu, ca sa rezolvam ca are <> la el”, explica unul dintre afaceristii implicati. „Domne, m-au lasat, aveam doua laptop-uri, m-au lasat amandoua. Vreau sa iau si eu unul ieftin, nu … sa-l iau pe Irimat (societate comerciala – n.r.) daca nu va deranjeaza foarte tare”, cerea o „oferta” Serban.

Sursa text si foto: evenimentul zilei