STEPAN POLTORAK este noul ministru Apararii din UCRAINA

Presedintele ucrainean Petro Porosenko l-a numit luni in postul de ministru al Apararii pe Stepan Poltorak, seful Garzii nationale formate din voluntari care lupta alaturi de fortele ucrainene in estul separatist prorus, a anuntat presedintia, citata de AFP.

Presedintele a prezentat Parlamentului candidatura generalului Stepan Poltorak, in varsta de 49 de ani, pentru a-l inlocui pe Valeri Gheletei, destituit duminica, a anuntat site-ul oficial al presedintiei. Votul parlamentarilor pentru aprobarea acestei candidaturi ar urma sa aiba loc marti.

CITESTE SI: Putin a ordonat RETRAGEREA trupelor rusesti de la granita cu Ucraina 

Garda nationala este o formatiune creata in martie pe baza trupelor Ministerului de Interne, pentru a integra “unitatile de autoaparare” din Maidan, centrul miscarii de contestare proeuropene de la Kiev, care a determinat in februarie inlaturarea de la putere a regimului presedintelui prorus Viktor Ianukovici.

Soldatii Garzii nationale s-au remarcat in timpul confruntarilor din estul separatist prorus, unde Kievul efectueaza de la jumatatea lui aprilie o operatiune militara. Presedintele Porosenko a subliniat ca Poltorak este respectat in interiorul armatei “de generali si de soldatii simpli”.

“Apreciez profesionalismul si patriotismul dvs., onestitatea si eforturile pentru crearea de la zero a Garzii nationale, cunoscuta pentru disciplina si spiritul de lupta”, a subliniat Porosenko, in timp ce il primea pe Poltorak.

CITESTE SI: POROSENKO: Militarii ucraineni construiesc trei linii de APARARE in Donetk 

“O armata puternica este garantia pacii si voi face tot posibilul pentru ca armata sa devina puternica, rapida, eficienta, bine antrenata si bine echipata”, a declarat la randul sau Stepan Poltorak. Inainte de a prelua conducerea Garzii nationale, Stepan Poltorak conducea fortele Ministerului de Interne.

Sursa foto: jurnal.md