Stephen Hawking a murit! Celebrul om de știință avea 76 de ani

Stephen Hawking a murit la vârsta de 76 de ani. Celebrul om de știință s-a stins în casa sa din Cambridge, miercuri dimineaţa, conform familiei sale.

Cunoscut pentru studiile sale privind relativitatea şi găurile negre, dar şi cartea “O scurtă istorie a timpului” (“A Brief History of Time”), Hawking a fost diagnosticat la 22 de ani cu o boală neurologică rară, scleroză laterală amiotrofică, conform bbc.com. Boala l-a lăsat imobilizat într-un scaun cu rotile şi dependent de un sintetizator de voce pentru a putea comunica.

Într-o declaraţie de presă, copiii săi, Lucy, Robert şi Tim au spus că “Suntem profund îndureraţi de moarte iubitului nostru tată. A fost un mare om de ştiinţă şi un om extraordinat, care a lăsat o importantă operă. A spus o dată că nu e mare lucru de capul universului dacă nu e casă pentru cei pe care îi iubeşti. O să îi duce mereu dorul”.

Stephen Hawking a început să predea la Universitatea Cambridge în 1962. El a primit titlul de Comandor al Imperiului Britanic în 1982 şi a fost membru al Academiei de ştiinţe americane.

Mulți l-au considerat pe Stephen Hawking unul dintre cei mai mari oameni de știință de la Albert Einsten încoace. Viața lui a atras atenția lumii întregi nu doar prin realizările sale științifice, cât și prin faptul că a făcut toate aceste lucruri remarcabile suferind de o boală extrem de rară: scleroză laterală amiotrofică. 

Cu toate astea, viața lui a fost una extrem de normală. Era fiul unui renumit biolog, iar copilăria și-a petrecut-o alături de cele două surori mai mici. Totuși, în plan inedit a stat faptul că el a urmat 3 ani cursurile unei școli de fete. Școala respectivă permitea și băieților până în 10 ani să participe la cursuri. Stephen Hawking a fost însă un elev bun, nicidecum excepțional, relatează playtech.ro. 

Viața lui Stephen Hawking s-a schimbat radical în momentul în care a aflat despre boala gravă de care suferă. ÎÎn ciuda faptului că medicii se așteptau ca viața acestuia să se sfârșească în jurul vârstei de 24 de ani, iată că acesta a trăit până la 76 de ani. S-a căsătorit, a făcut 3 copii și a continuat activitatea științifică în ciuda problemelor locomotorii tot mai grave. Mușchii săi cedau încetul cu încetul. 

Viața acestuia a inspirat ionclusiv un film de Oscar. Pelicula se numește „The Theory of Everything“. Stephen Hawking a adus o contribuție importantă în domeniile de cercetare precum cosmologia teoretică, relativitatea generală și mecanica cuantică. A elaborat un model matematic asupra originii și evoluției universului în expansiune, din momentul Big Bang-ului și a mai întreprins studii asupra relației dintre găurile negre din univers și termodinamică. 

Sursa foto: bbc