STEPHEN HAWKING, marturisiri impresionante in filmul documentar Hawking

stephen_hawking

Fizicianul englez Stephen Hawking a facut o serie de marturisiri despre cel mai critic moment din viata sa, in filmul documentar “Hawking”, care va fi lansat anul acesta.

Hawking a povestit ca medicii au vrut sa-l deconecteze de la aparatele care il tineau in viata, in anul 1985, cand era bolnav de pneumonie si nimeni nu-i mai dadea nicio sansa sa revina la viata, insa sotia sa a refuzat. Prima sa sotie, Jane Hawking, a refuzat sa-l decupleze de la aparate si le-a cerut doctorilor din Elvetia sa-l mute la Cambridge.

Jane i-a salvat viata. Dupa un tratament puternic care l-a lasat fara voce, Stephen Hawking a supravietuit si a continuat cu scrierea cartii, a carei publicare i-a adus faima mondiala.

“A fost foarte grav si am fost bagat in coma indusa, dupa care conectat la aparate de mentinere in viata. Medicii credeau ca nu mai am vreo sansa, astfel incat i-au dat lui Jane (optiunea) de a opri aparatele. (…) Saptamanile de terapie intensiva au fost cele mai intunecate din viata mea. Insa medicamentele si-au facut efectul, usor, chiar daca o mica incizie in gat mi-a luat capacitatea de a vorbi”, a precizat Hawking. 

Stephen William Hawking (nascut pe data de 8 ianuarie 1942) este un cosmolog si fizician de origine britanica, ale carui carti si publicatii stiintifice l-au facut celebru. Hawking a fost casatorit de doua ori si are trei copii.

Fostul profesor de matematica de la Universitatea Cambridge, care sufera de scleroza laterala amiotrofica, isi doreste sa calatoreasca in spatiu prin intermediul companiei Virgin Galactic, a lui Richard Branson.

Desi a vrut sa studieze matematica la universitate, datorita profesorului sau care l-a inspirat, tatal sau nu a fost de acord si l-a indemnat sa aplice la Universitatea Oxford. In cadrul universitatii nu se preda matematica, asa incat Hawkins a ales profilul stiintele naturii. La colegiu, Hawkins s-a specializat pe fizica, fiind interesat de subiecte ca termodinamica, relativitatea si mecanica cuantica.

Cand a ajuns la Cambridge, la varsta de 20 ani, au aparut primele simptome de scleroza amiotrofica laterala, care avea mai tarziu sa-l paralizeze. Durata de viata pentru pacientii cu aceasta boala este destul de mica, iar Hawking a uimit lumea medicala, in prezent el avand 71 de ani. 

Hawking  se foloseste de un sintetizator de voce controlat prin mouse, care i-a imbunatatit claritatea limbajului. Vocea sa neobisnuita, sintetizata, poate fi auzita in populara melodie a formatiei Pink Floyd, „Brief History of Time documentary” si intr-un episod al serialului Familia Simpson.

Hawking este un membru onorat al Societatii Regale de Arta, al Academiei de Știinte si in 2009 a fost premiat cu medalia libertatii, cea mai inalta distinctie pe care o poate primi un civil in SUA. A fost profesor de matematica la Universitatea Cambridge intre anii 1979 si 2009 si director cercetator la Centrul de Cosmologie Teoretica al universitatii.

Foto: cbs.ca