STRADA NU RENUNTA! ZIUA numarul 6: RECORD de PREZENTA la PROTESTELE din Piata Victoriei, TARA si DIASPORA – LIVE TEXT si VIDEO

Protestele fata de ordonanta de urgenta privind codurile penale continua duminica, fiind anuntat “cel mai mare protest” la care, inca de la ora 14.00, sunt asteptati in Piata Victoriei din Capitala oameni din toata tara, informeaza News.ro.

UPDATE 45: Cifrele arata ca o treime din populatia Sibiului a iesit in strada. Postul public de televiziune olandez NOS a transmis despre protestele romanilor. “Romania, nu uita! Washington e de partea ta”, striga romanii care protesteaza la Washington. Oamenii fac din nou curat in Piata Victoriei dupa protest. (Ora 23.20). Zeci de oameni au protestat si la Toronto. Peste 250 de persoane au protestat la New York fata de atacul asupra Justitiei. Protestul a avut loc langa cladirea ce gazduieste Consulatul Romaniei si Reprezententa Romaniei la ONU. Oamenii au fost mobilizati prin apeluri pe media social (Facebook).  Duminica a fost al doilea protest, dupa o actiune similara desfasurata joi. Manifiestatia a fost aprobata de NYPD, care a asigurat securitatea. Au participat romani din Connecticut, Long Island, New Jersey. 

UPDATE 44: Bd. Magheru e blocat complet de oameni care se intorc de la protest. In Piata Victoriei au mai ramas la aceasta ora peste 20.000 de oameni! (ora 23.05). Romanii din Londra protesteaza si se pregatesc sa danseze in hora. “Romania, nu uita! Londra e de partea ta” si “Romania, trezeste-te”, striga acestia. Postul de televiziune Digi 24 vorbeste despre 600.000 de oameni care au protestat in aceasta seara in Romania.”Eram mai multi, dar nu s-a terminat metroul in Drumul Taberei”, se arata intr-un mesaj de pe o pancarta de la proteste.

La Sofia, romanii si bulgarii au protestat impreuna afisand o multime de pancarte in limba romana, bulgara, dar si engleza. “United against corruption”, scria pe o pancarta, potrivit Novinite.bg.

UPDATE 43: Guvernul a decis sa abroge ordonanta de urgenta privind Codurile Penale, dar protestele nu s-au domolit, ba dimpotriva azi au loc cele mai mari manifestatii, cu jumatate de milion de oameni in strada. Romanii nu mai au incredere in deciziile acestui Cabinet care se pare ca a ascuns in OUG de abrogare o bomba constitutionala! DETALII AICI. Doar in Piata Victoriei au fost APROXIMATIV 300.000 de oameni, insa nu exista oras mare in Romania in care sa nu se fi adunat mii de oameni in semn de protest. Romanii din diaspora au iesit si ei in orasele europene si chiar si in Australia sau Statele Unite, pentru manifestari de solidaritate.

Postul Romania TV si-a petrecut o buna parte a serii incercand sa desfiinteze protestul urias, de circa 250.000 de oameni, din fata Guvernului. “Primul esec al propagandei – nu a strans milionul in Piata Victoriei” a scris pe burtiera postului controlat de Sebastian Ghita.In schimb, protestul firav de la Palatul Cotroceni a fost prezentat toata seara ca un miting urias in ciuda faptului ca la ora maxima erau doar 1.500 de oameni prezenti. (DETALII AICI)

UPDATE 42: Incepand cu ora 22.15, se pleaca in mod organizat pe bd. Nicolae Titulescu. Multi se intreaba daca se va veni si maine la protest. Circa 30 de romani au protestat si in Perth, in Australia, impotriva coruptiei din Romania, sub deviza “Ne pasa chiar daca nu suntem acasa”. Cei peste 40.000 de manifestanti de la Sibiu s-au oprit in fata casei presedintelui Klaus Iohannis si au scandat numele acestuia si lozinca “Iohannis nu uita, Sibiul e de partea ta”, informeaza News.ro.

UPDATE 41: Postul Realitatea TV anunta ca sunt 280.000 de oameni in acest moment in Piata Victoriei. (ora 22.10). 200 de romani au protestat la Ibiza.

UPDATE 40: La ora 22.00 cele cateva sute de mii de oameni din Piata Victoriei canta Imnul National! Momentul este unul inaltator.Circa o suta de persoane au protestat duminica seara si la Manchester, in Marea Britanie. Cateva zeci de romani au protestat duminica in Helsinki, capitala Finlandei, pe un ger napraznic, impotriva coruptiei si in sprijinul justitie. Si la Tampere au protestat circa 20 de romani. Circa 50 de romani au protestat vineri si la Bordeaux, in Franta, in ciuda unui vant foarte puternic, pentru a-si exprima solidaritatea cu protestele din Romania. “In democratie, hotii stau in puscarie”, scria pe o pancarta purtata de un tanar manifestant. Acestia au scandat “Diaspora-i cu voi”, “PSD, ciuma rosie!” si “ALDE, PSD, aceeasi mizerie”.

UPDATE 39: Circa doua sute de romani au protestat duminica la Oslo in fata Ambasadei Romaniei din Norvegia, in semn de solidaridate cu romanii din tara. Protestatarii au intonat “Desteapta-te romane!” si au avut pancarte cu mesaje antiguvernamentale si pro-justitie. Multimea din Piata Victoriei a tinut un moment de reculegere pentru victimele din Colectiv.

UPDATE 38Bistrita -5.000 de oameni; Oradea – 7.000 de persoane; Arad -5.000 de oameni; Bacau – 5.000 de protestatari; Constanta – 5 mii de oameni; Peste 7.000 de oameni au strigat la Constanta “PSD nu uita noi iti vrem demisia”, anunta News.ro.

UPDATE 37: “Va cerem din Franta: Retrageti ordonanta!”, au strigat cei 2.000 de romani care au protestat la Paris. Peste 40 de mii de timisoreni scandeaza “Demisia”si “bucuresti, lupta Bucuresti”.Peste 30 de mii de oameni la Iasi. Cel mai mare protest din istoria orasului moldav. La protestul din Sibiu participa aproape 25000 de oameni, informeaza Agerpres. Coloana de protestatari de intinde de pe B-dul Mihai Viteazu, pana pe B-dul Nicolae Balcescu. Acestia scandeaza: “Cine sunteti voi, sa treceti peste noi?” “Jos Guvernul!” “Demisia!” “La inchisoare!”

UPDATE 36: Postul de televiziune Digi 24 anunta ca 250.000 de oameni se afla la Guvern. “Guvern de oameni reci, te rugam frumos sa pleci”, striga protestatarii din fata cladirii Executivului. Zeci de romani au protestat si la Stuttgart, in Germania, cu mesaje impotriva guvernului si a coruptiei. Pe pancartele protestatarilor se putea citi: “Am iesit din casa pentru ca ne pasa”, “Sunteti lasi, sinteti corupti, dar noi suntem tot mai multi” si “The day we give in is the day we die”. Protestele se extind ca focul in toata tara. Duminica seara a avut loc si primul protest anti-guvernamental la Tecuci, cu cateva sute de oameni. Mesajul serii a fost unul cu parfum local: Ne-a sarit mustarul!

 

UPDATE 35: Trenurile nu mai opresc in statia de metrou Piata Victoriei, din cauza aglomeratiei si pentru siguranta calatorilor, se precizeaza in mesajul Metrorex transmis calatorilor aflati pe peroanele statiei, transmite Mediafax. Protestatarii din Bucuresti scandeaza: “Cine nu sare, nu vrea schimbare”, “Nu renuntam”, “Nu cedam”, “Continuam”, “Jos Guvernul mafiot” si “Pleaca, Dragnea, pleaca”, “Plecati, plecati, nu mai guvernati”, “Vrem democratie cu hotii in puscarie”. Pe doua blocuri si pe cladirea Guvernului se proiecteaza “Demisia”, “Dragnea, nu uita, Romania nu-i a ta”, noteaza News.ro.

UPDATE 34: Moment memorabil la miting: la ora 21.00 fix s-au aprins toata lanternele din piata, e o lumina extraordinara, informeaza corespondentul Hotnews.ro aflat la fata locului. Toata lumea din Piata Victoriei striga “Demisia”!

UPDATE 33: Romanii din Luxemburg au protestat in fata Ambasadei, relateaza site-ul Wort.lu, citeaza News.ro.  1.000 de persoane protesteaza si la Alba Iulia. RECORD de PREZENTA: Postul Realitatea Tv a anuntat ca in jur de 400.000 de romani protesteaza in toata tara, dintre care 200.000 in Bucuresti. Aproximativ 150 de romani au protestat duminica si la Edinburgh (Scotia) modificarii Codului Penal in folosul politicienilor corupti.

UPDATE 32: Banatenii nu se dezmint si au umplut din nou pana la refuz Piata Operei din Timisoara, peste 35 de mii de oameni le amintesc guvernantilor ca acesta este orasul care a dat semnalul eliberarii de sub comunism si ca nu se vor lasa pacaliti de guvernul PSD. Metroul nu mai opreste la statia Piata Victoriei intrucat aceasta este blocata. Televiziunile de stiri anunta ca statia a fost inchisa din cauza aglomeratiei, oamenii nemaiputand iesi la suprafata din aceasta cauza, insa, Metrorex transmite ca se circula normal. Peste 5.000 de persoane protesteaza in Galati si scandeaza lozinci impotriva Guvernului, anunta News.ro.

UPDATE 31: Peste 9.000 de oameni marsaluiesc pe strazile din Brasov. “Ati unit o tara. Multumim. Acum plecati!”, este mesajul de pe o pancarta din Piata Victoriei. Peste 200.000 de oameni sunt la Guvern, transmite Realitatea TV. 3.000 de oameni protesteaza la Oradea.

UPDATE 30: 50.00 de oameni protesteaza la Cluj Napoca. Peste 150.000 de oameni sunt la Guvern, transmite corespondentul postului Realitatea TV aflat la fata locului (ora 20.25).

UPDATE 29: Mesajul romanilor a ajuns si in Bangalore (India). Un tanar roman care locuieste in orasul indian de cateva luni a iesit pe strada cu o pancarta pe care scrie #Rezist. Numarul protestatarilor din Piata Victoriei creste cu o viteza ametitoare. Postul Realitatea TV sustine ca sambata seara la aceeasi ora (20.00) numarul protestatarilor era la jumatate in fata Guvernului, ceea ce inseamna ca e posibil sa fie un numar record de oameni in aceasta seara in Piata Victoriei. Aproximativ 100.000 de oameni sunt la aceasta ora in fata Guvernului.  “Mortii vostri pot vota, insa nu pot protesta”, este un alt mesaj transmis de cei care protesteaza.

“BREAKING NEWS: Un huligan violent a rupt cordonul de jandarmi si se indreapta spre guvern!”, este mesajul transmis de Cosmin Baluta pe Facebook, care a postat o fotografie cu un copil alaturi de un jandarm.

UPDATE 28: In jurul orei 19.45, la iesirea din metrou de la Orange abia se mai poate iesi, e extrem de aglomerat. In Piata Victoriei se vine masiv. Multimea striga “Demisia!” si “Hotii!” Peste 60.000 de oameni in Piata, potrivit reporterilor HotNews.ro. Si din Antwerp romanii transmit mesaje de sustinere. “Romania, nu uita. Diaspora e a ta”, si “Suntem 2, dar cu voi”, scrie pe pancartele a doi tineri din Antwerp. 5.000 de oameni au iesit la protest in Sibiu. Romanii din Tenerife au cantat imnul Romaniei si au transmis ca sunt alaturi de cei din tara.

UPDATE 27: Iesenii au dat dovada si in a sasea zi de proteste de o mobilizare extraordinara, peste 10 mii de oameni scandand “Dragneanu uita/Puscaria-i casa ta”. Manifestantii au plecat in mars pe traseul Piata Unirii – Stefan cel Mare (sediul PSD) – Palatul Culturii din Iasi. Circa 400 de romani au protestat duminica la Berlin, ajungand in mars la Poarta Brandenburg, transmite Deutsche Welle. Echipati cu steaguri si pancarte, ei au cerut justitie corecta si incetarea presiunilor politice asupra justitiei. Circa 200 de romani au protestat duminica la Aarhus, in Danemarca, unde au scandat “Romania, Romania” si “DNA sa vina sa va ia”Participantii la protestul din Aarhus au cantat imnul Romaniei. Printre scandari s-au mai putut auzi “Cine nu sare nu vrea schimbare” si “PSD nu uita, Romania nu-i a ta”. 

INFO: Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu Diana Enache la Stirile ProTV de la ora 19.00 unde se indreapta manifestatiile de strada dupa abrogarea OUG 13.

“DE: Buna seara domnule Popescu. As vrea sa incep cu stenograma sedintei de guvern cand a fost adoptata OUG 13. Cum o comentati?

CTP: Mai intai as vrea sa va relatez ceva din presa de dinainte de ’89. Exista o rubrica intitulata “Din caietul grefierului” in care erau notate diverse replici ale unor personaje aflate in instanta. Un personaj arestat pentru furt spunea asta: “Rog instanta sa consemneze ca circumstanta atenuanta faptul ca am predat tot ce furasem militiei care ma astepta la iesirea din bloc”. Exact asta face acum Guvernul Grindeanu. Am furat si acum pentru ca ne-ati prins, desi noi speram sa nu ne prindeti, poftiti inapoi ce-am furat si gata. Ei bine, acest gata nu-i lasa sa plece pe acesti oameni din strada. Pentru ca stenograma acestei sedinte arata limpede raspunderea intregului cabinet in frunte cu domnul Grindeanu. Stiu foarte bine ce este cu acea ordonanta pentru ca avusese loc episodul cu presedintele Iohannis si elefantii. Nu se poate spune ca fusese cineva luat pe nepregatite. Acea ordonanta era bine cunoscuta si incarcatura ei era politica prin prezenta lui Iohannis, prin mediatizare, se stia foarte limpede ce inseamna. Iar domnul Grindeanu il asigurase pe Iohannis ca nu se va introduce fara o dezbatere ampla. Gestul hotesc facut in acea noapte a fost asumat de intreg cabinetul; o singura persoana s-a delimitat de aceasta decizie – domnul Florin Jianu. Asta vrea acum strada, ca responsabilii pentru aceasta inselatorie, hotie sa plateasca.

DE: Avem in fata un PSD low profile, nu prea mai iese nimeni, a fost o sedinta de Guvern discreta, nu s-a facut o declaratie de presa, a dat doar un comunicat. Ce urmeaza sa se intample de acum?

CTP: Probabil ca se intampla ceva la PSD pentru ca multi dintre liderii si fruntasii din partid nu-si doreau o asemenea situatie, ei venisera la guvernare ca sa-si vada interesele, nu ca sa se bata cu oamenii din strada. Faptul ca domnul Dragnea si domnul Grindenau au adus lucrurile in aceasta situatie a creat nemultumiri mari. Domnul Dragnea se afla intr-o situatie cat se poate de neplacuta. Pe de alta parte faptul ca PSD-ul nu si-a asumat manifestatia de la Cotroceni este explicabil, a amenintat cu un milion de oameni iar acolo sunt cateva sute de cetateni foarte pasnici si inofensivi. Domniii de la PSD nu vor sa fie reprezentanti astfel in strada. In continuare lucrurile se indreapta spre politizarea manifestatiilor de strada. Adica cei din Piata Victoriei si din tara doresc acum demisia guvernului Grindeanu pentru ca nu a oferit astazi din macar “capul lui motoc” – adica pe Iordache. Asta e deja o noua intaratare. Aici avem aceasta radicalizare in sensul inlaturarii guvernului Grindeanu. Dincoace, persoana vizata este presedintele Iohannis. Vom avea in strada multimi care se confrunta politic. Ceea ce este rau. Initial a fost o manifestatie pentru dreptate, de protest impotriva arogantei, dispretului manifestat de guvernanti. In continuare poate evolua spre doborarea guvernului Grindeanu. Sper ca pentru ei sa nu fie un obiectiv alegerile anticipate pentru ca nu este bine deloc si nici corect. E un semnal grav de instabilitate sa avem anticipate”.

UPDATE 26: Circa 20 de romani din orasul Haugesund, situat in nord-vestul Norvegiei, au iesit duminica in strada ca sa protesteze impotriva modificarilor la Codul Penal, facute in folosul politicienilor corupti. Haugesund are o populatie de circa 36.000 de locuitori. Saptamana trecuta s-au mai inregistrat proteste ale romanilor din Norvegia, mai cu seama in capitala Oslo. In Libia, tara care a cunoscut “Primavara araba”, un roman a ales sa protesteze solitar pentru a-si arata solidaritatea cu sutele de mii de oameni din tara.”Mandru de fratii mei din strada. #Rezistam”, scrie pe pancarta romanului.

UPDATE 25: Aproximativ 50.000 oameni adunati in Piata Victoriei si vin multe grupuri pe bulevarde, informeaza Ziare.com. La Timisoara se imparte apa oamenilor care protesteaza. “Gurile se usca repede cand scandam cu patos! Miile de timisoreni vin grupati, din cartiere!”, sustine un tanar pe Facebook. In cea de-a sasea zi de proteste si la Galati oamenii au iesit in numar mare pe strazi.

UPDATE 24: Incepe sa se adune lumea, deocamdata 1.000 de manifestanti in Piata Petru Rares din Bistrita. La 19, lumea pleaca in mars si se va intoarce in piata, in fata Prefecturii si Consiliului Judetetean. La Iasi manifestantii au fost cei mai harnici si aproximativ 1.500 de oameni protesteaza pasnic impotriva atacurilor la Justitie.

UPDATE 23: Oamenii au inceput sa se stranga in centrul orasului Ploiesti, in fata Palatului Administrativ, pentru a protesta pentru a sasea zi la rand. La ora actuala sunt peste 100 de persoane in zona, care au adus pancarte cu mesaje pentru guvernanti si pentru Liviu Dragnea, presedintele PSD, potrivit ziarulincomod.ro.

UPDATE 22: Primii protestatari au ajuns deja in Piata Mihai Viteazul din Craiova. Este pentru a sasea oara consecutiv cand craiovenii ies in strada pentru a protesta impotriva deciziilor luate de guvern. In toate zilele de protest, oamenii au spus ca nu se vor opri pana ce membrii Executivului nu isi vor da demisia, potrivit gazetadesud.ro.

UPDATE 21: La Cluj oamenii ies in strada si duminica, la marele mars pentru democratie. “Solidaritatea incepe in cartier. Duminica dupa-amiaza mergem in piata impreuna. Ne adunam prietenii si vecinii in cartier, in punctele de intalnire de mai jos si mergem impreuna in centru. Nu ne lasam amagiti. Vrem anularea ordonantei, apoi demisia Guvernului si demisiile persoanelor condamnate penal din Parlament. Puncte de intalnire in cartiere, unde ne strangem incepand cu 18.00 si pe la ora 18.30 pornim spre Piata Unirii, potrivit stiridecluj.ro.

UPDATE 20: In fata sediului Guvernului numarul celor care protesteaza a ajuns la 20.000, informeaza postul de televiziune Digi24.”Suntem din Valcea. Am venit pentru a face lucruri cat mai bune. Este un mesaj pentru toata clasa politica, nu neaparat PSD. Toate lucruri astea ne-au unit”, a spus o doamna care protesteaza in fata Guvernului, informeaza corespondentul Ziare.com la fata locului. Cateva sute de persoane protesteaza si la  Frankfurt.

UPDATE 19Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei, a făcut un anunț de ultimă oră privind protestele de duminică seară din București. “Am dispus convocarea de urgență a ATOP (Autoritatea Teritorială de Ordine Publică) în această seară. Avem informații că în urma mitingului neautorizat din Capitală, care a fost anunțat de mai bine de 24 de ore ca fiind cel mai mare protest, ar fi infiltrate persoane care aparțin anumitor organizații care doresc deturnarea manifestațiilor de la scopul inițial. Au apărut deja incidente care se pot amplifica. Am dispus alertarea ambulanțelor, structuri ISU etc. Fac apel la instituțiile abilitate ale statului cu atribuții în siguranța națională să țină cont de acest semnal de alarmă pe care îl trag”, a zis Gabriela Firea la România TV.

UPDATE 18: Circa 2.000 de romani protesteaza duminica la Bruxelles, unde cer demisia Guvernului si alegeri anticipate. Acestia scandeaza “PSD, nu uita, Romania nu-i a ta”, “Anticipate”, “Hotii, Hotii!”. Politia face fata cu greu afluxului de oameni. Zeci de romani au iesit in strada si la Montpellier (Franta). Tokio este un alt oras in care romanii au iesit in semn de solidaritate cu cei din tara.

UPDATE 17: Romanii din Paris au iesit la miting duminica seara, in sprijinul justitie. Sute de romani s-au strans in apropierea Turnului Eiffel si striga sloganuri impotriva Guvernului si pro-justitie. Ei poarta pancarte si steaguri ale Romaniei. Protestatarii cer demisia guvernului si innoirea intregii clase politice.

UPDATE 16: Duminica seara au loc proteste in aproape toata Italia impotriva guvernului si PSD. 700-800 de persoane sunt acum la Roma in Piazza dell’Esquilino. Striga “Romania nu uita, Roma e de partea ta!” “In democratie hotii stau la puscarie” “cine nu sare, nu vrea schimbare” “Alta intrebare…la inchisoare”! Protest este  si la Milano in ciuda ploii torentiale. “E o atmosfera perfecta. Nu se poate legaliza hotia in Romania. Statul de drept e mort cu ordonanta. Nu au eliminat ordonanta, numai cand vedem negru pe alb mai credem. Nu abrogari, derogari, anulari. Mesajul catre Bucuresti sa fiti cati mai puternici, nu va lasati”, scrie o particpanta la protestul de la Milano pe pagina sa de Facebook.

Proteste anuntate in Italia pentru duminica, 5 februarie:

Roma – Piazza dell’Esquilino, ore 16:00- 18:00
Torino – Consulatul General al Romaniei la Torino, 
Via Ancona, 7, oree 15:00 – 20:00 
Milano- Consulatul General al Romaniei la Milano, Via Gignese, 2 , ore 15:00- 18:00
Verona – Piazza Bra’, ore 15:00-17:00
Arezzo – Casa delle Culture, Piazza Fanfani 17:30 – 22:00 
Venezia Mestre – Flashmob Teatro Kolbe, Via Aleardi 156 Mestre, ore 16:00- 16:30
Bologna – Consulatul General al Romaniei, via Guelfo, ore 16:00  
Genova – Consulatul Romaniei, via Casaregis, 50

UPDATE 15: Numarul oamenilor stransi la protestul din Piata Victoriei a ajuns la 10.000. Sute de romani si bulgari protesteaza impreuna la Sofia. Locuitorii din Sofia se aduna la aceasta ora in fata Ambasadei Romane pentru a-si arata solidaritatea cu protestatarii romani si pentru a cere continuare luptei anti-coruptie in Romania si in Bulgaria. “Ceea ce se intampla in Romania este de fapt rezultatul unui act guvernamental care a reusit dintr-o data sa stearga toata echitiatea sociala”, a declarat jurnalistul Ivan Radev pentru Radioul National Bulgar.

Organizatorul, Ivan Radev, este nu doar un bulgar care a studiat limba romana la Sofia, ci un excelent traducator de literatura romana (a alcatuit si tradus cateva antologii de teatru, a tradus Gellu Naum, Stelian Tanase s.a.) Ivan este un foarte bun cunoscator al culturii romane si al Romaniei, foarte apreciate de bulgari in general. (Catedra de limba si literatura romana a Universitatii din Sofia a produs si produce generatii dupa generatii de traducatori din romana, care au facut ca pana acum sa avem traduse in bulgara peste 60 de carti romanesti).

Bulgarii admira lupta anticoruptie din Romania si ar vrea si ei un DNA ca al nostru. Se uita cu speranta la noi, gandindu-se ca daca se poate in Romania, se va putea si la ei.

UPDATE 14: GIGI BECALI este in Piata Victoriei! Latifundiarul din Pipera, unul dintre cei mai vocali sustinatori ai ORDONANTEI 13/2017 proaspat ABROGATA, s-a SUCIT! “Vreau pace! Guvernanții trebuie să-și dea demisia și să vină un alt guvern. Să facă alt guvern PSD, dar nu tot cu ăștia! Să vină alt premier și alți miniștri. Iar, Dragnea… la revedere! Să se mute la Teleorman că acolo șmecherașii au rezultate”, a zis Gigi Becali în fața oamenilor strânși în stradă. 

UPDATE 13: HALUCINANT! BOMBA PLANTATA DE GUVERN IN TEXTUL OUG de ABROGARE (DETALII INCREDIBILE GASESTI AICI)

UPDATE 12: La ora 17.00, in Piata Victoriei din Capitala se aflau 4.000 de oameni. Jandarmii au mutat gardurile pe partea cu bd. Aviatorilor. Centrul Pietei a devenit neincapator. Sute de persoane stau si pe trotuarul din fata Antipa. Alte grupuri mari continua sa iasa de la metrou. “Democratie, nu hotie” si “Indrazneste sa-i opresti. Nu uita: Tu ii platesti!”, sunt mesaje de pe pancartele celor de la protestul din Berlin.

Oamenii incep sa se adune si in Piata Sfatului din Brasov. “Amnistie pentru voi, doar in viata de apoi” si “DNA, sa vina sa va ia”, striga sutele de romani care protesteaza la Paris. “Cu ordonanta ne-ai furat speranta”, mai striga acestia. Si la Iasi oamenii au inceput sa se adune: “Bucuresti, nu uita! Iasiul e de partea ta”, striga acestia. A inceput si protestul de la Bruxelles. Sute de persoane protesteaza si acolo.

UPDATE 11: Desi vestea abrogarii Ordonantei 13 a ajuns in Piata, oamenii spun  ca nu au incredere si asteapta sa vada textul publicat in Monitorul Oficial. Un banner urias pe care scrie “Ati reusit, ne-ati unit” a fost afisat in Piata Victoriei. 

UPDATE 10: Cateva persoane care, de obicei protesteaza in Piata Victoriei se organizeaza sa le duca ceaiuri si celor care manifesta la Palatul Cotroceni. “Am vorbit cu cativa prieteni si vrem sa mergem acolo sa le ducem ceai si flori. Sa aratam ca nu e niciun clivaj real in societate, doar o diferenta temporara de opinii si perceptii. Si ca nu suntem golanii despre care vorbesc ei pe RTV. Nu mergem cu pancarte, nu cu bandane, nu cu banderole cu #rezist, nu cu mesaje impotriva lor sau a PSDului. Facem strict un gest frumos. Nu in calitate de protestatari, ci de nepoti. Atat. Nu provocam pe nimeni, ca nu dezbati ceva asa de spinos cu o multime, de orice tip ar fi ea”, se anunta pe Facebook.

UPDATE 9: Romanii din Berlin au iesit sa protesteze. “Un Guvern de lichele” si “Fiecare natie isi merita soarta 13 IUNIE 1990”, scrie pe bannerele romanilor din Germania. Si romanii din Amsterdam sunt deja in strada. “Suntem departe, dar suntem cu voi!”, spun ei. 

UPDATE 8: In Piata Victoriei a sosit, in jurul orei 15.30, si un grup de protestatari din Constanta: “Bucuresti, nu uita, Constanta e de partea ta”! In Piata Victoriei au venit si oameni din Buzau pentru a li se alatura protestatarilor din Bucuresti. Protestatarii din Piata Victoriei raman pe pozitii. “Oamenii nu v-au votat ca sa legalizati furtul”, scrie pe pancarta unui barbat.

UPDATE 7: Romanii din Grecia sunt solidari cu cei de acasa si protesteaza. Televiziunile anunta ca Executivul a abrogat ordonanta privind modificarea Codurilor Penale (DETALII AICI). In Piata Victoriei sunt in continuare parinti cu copiii. Unii parinti au spus ca cei mici i-au rugat sa ii aduca la Guvern dupa ce au vazut la televizor ce se intampla, informeaza postul Realitatea TV.

UPDATE 6: Presedintele PSD Bihor, Ioan Mang, afirma ca, daca dupa ce Guvernul va abroga ordonanta de modificare a codurilor penale, oamenii nu renunta la proteste si raman in strada, atunci “devine limpede ca scopul acestor manifestari este altul” si ca “unii, inclusiv presedintele Iohannis, incearca sa darame un Guvern legitim, ales prin votul democratic a milioane de romani”, transmite News.ro.

UPDATE 5: La ora 14.30 se afla in Piata Victoriei cateva sute de persoane, grupuri vin si pleaca in mod constant. S-a innorat si la un moment dat a picurat . Se striga “Demisia”, “Dragnea nu uita, Romania nu-i a ta”. Multi sufla in vuvuzele, desi s-au facut apeluri la renuntarea la ele. Soferii care trec prin piata claxoneaza in semn de sustinere.  Se ofera gratuit fructe, alimente, apa si ceai.

UPDATE 4: Pentru saptamana viitoare oamenii se organizeaza sa intre in greva generala timp de cateva minute in fiecare zi ajungand ca vineri aceasta sa se intinda pe intreaga zi. Iata calendarul grevei generale:

Luni – 6 februarie 2017 – ora 12.00 – 5 minute
Marti – 7 februarie 2017 – ora 12.00 – 10 minute
Miercuri – 8 februarie – ora 12.00 – 30 de minute
Joi – 9 februarie – ora 12.00 – o ora
Vineri – 10 februarie – toata ziua.

“Toata saptamana ne vom opri din lucru, progresiv. In prima zi doar 5 minute, urmand ca vineri, 10 februarie, in ultima zi in care Guvernul poate retrage Ordonanta, sa facem greva toata ziua, inclusiv sub forma grevei japoneze. Orice ai lucra, oriunde ai fi, opreste-te din munca la ora 12.00 si afiseaza mesajul tau de nesupunere civica si protest impotriva abuzurilor puterii”, se anunta pe site-ul Greva de Clic.

UPDATE 3: Politia recomanda participantilor la proteste sa evite conflictele si sa se indeparteze de cei cu comportamente neadecvate sau care au obiecte periculoase, sa nu incerce sa le opreasca, ci sa ceara ajutorul politistilor sau sa sune la numarul de urgenta 112, transmite News.ro

UPDATE 2: La ora 10.20 pe site-ul Guvernului inca apare, la ziua de 5 februarie, mesajul “nu exista evenimente publice programate in aceasta zi.” Guvernul nu a transmis inca ora de desfasurare a sedintei de urgenta anuntate ieri de premierul Grindeanu. 

UPDATE 1: Zeci de protestatari, care au plecat sambata noapte cu trenul din Cluj-Napoca, au ajuns in Bucuresti, informeaza postul de televiziune Digi 24. Tinerii au fost primiti cu ceai si mancare de cativa bucuresteni, apoi au plecat spre Piata Victoriei, scandand „DNA, sa vina sa va ia!” Pictati pe fata in culorile drapelului national, tinerii clujeni veniti in Capitala au oprit prima data la DNA, unde au scandat “Dragnea, nu uita, te asteapta Laura”, apoi indreptandu-se spre Piata Victoriei, informeaza News.ro.

STIRE INITIALA

Manifestantii vor fi in piata in timp ce la Palatul Victoria este programata sa se desfasoare sedinta de Guvern in care se va decide abrogarea actului normativ, ceea ce se pare insa ca nu va duce si la intreruperea demonstratiilor incepute in urma cu cinci zile.

Conform anunturilor facute pe pagina de Facebook a evenimentului, duminca, la ora 20.00, atat in tara, cat si in diaspora, in piete va fi intonat imnul de stat, iar o ora mai tarziu “fiecare participant la manifestatiile din toate orasele tarii si din diaspora va ridica spre cer propria lumina aprinsa”.

Ca si sambata, cand a fost inregistrata o participare record la demonstratii, in Bucuresti fiind prezenti in Piata Victoriei 170.000 de oameni, in timp ce in tara au iesit in strada 300.000, si duminica sunt asteptati protestatari din toata tara.

Unii dintre ei au anuntat ca vor veni la Bucuresti cu masinile. Un grup numeros de studenti din Cluj au plecat de sambata seara cu trenul spre Capitala. Mai multe institutii, dar si persoane fizice din Bucuresti vin in sprijinul manifestantilor, oferind cazare celor care ajung in Capitala din alte judete ale tarii. Astfel, la Club Diamond Kids parintii isi pot lasa copiii si in weekend si se ofera cazare pentru parintii veniti cu copii din alte judete. Gradinita Tom Sawyer primeste copiii de peste doi ani, chiar si peste noapte, rugand, insa, parintii sa aduca haine de schimb si gustari.

Mai ofera cazare pentru cei veniti din alte orase: Bucur’s Shelter Hostel, Hostel Little Bucharest, Hostel Pura Vida Sky Bar & Hostel Bucharest si Visini Hub, dar si zeci de bucuresteni. Pe Facebook a fost creat un grup pentru persoanele din alte judete ale tarii care participa la protestele anuntate in aceste zile in Capitala. Pe pagina grupului “Cazare gratuita si solidaritate pentru protestatari din afara Bucurestiului” pot fi gasite anunturi cu privire la ofertele de cazare sau chiar si transport.

“Gazduim, in limita a 4 locuri, pe oricine este din provincie si intentioneaza sa participe la protestele din zilele acestea, insa nu are unde sta”, “Casa mea, apartament 3 camere, e si a voastra (pentru provincie) ” si “Ofer cazare pentru trei persoane, in Bucuresti, pe perioada nedeterminata, mai exact pana ii dam jos”, sunt o parte dintre anunturi.

In ceea ce priveste alimentele si bauturile calde, la Jerry’s Pizza, restaurantul de pe bulevardul Magheru, cu parola “alta intrebare” este oferita o felie de pizza, in limita stocului disponibil. Re:Modelieri, din zona Pietei Victoriei, ofera ceai cald manifestantilor dupa ora 18.00, iar Share Cafe imparte toata ziua ceai cald protestatarilor din fata Guvernului. La Atelieri Pinion, cine vine cu o poza cu el de la protest, primeste o cafea din partea casei, iar la Green Hours se ofera ceai gratuit pentru manifestanti. La Pain Plaisir, de pe strada Barbu Delavrancea, manifestantii primesc o portie de biscuiti gratis.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a anuntat, sambata seara, abrogarea ordonantei de urgenta privind modificarea Codurilor Penale. In plus, premierul a spus ca ministrul Justitiei, Florin Iordache, isi va asuma consecintele. “Maine (duminica – n.red.) vom face in regim de urgenta o sedinta de Guvern pentru abrogarea acestei ordonante. Vom gasi calea legala – abrogare, prorogare, ca sa nu intre in vigoare aceasta ordonanta”, a spus prim-ministrul, intr-o scurta declaratie sustinuta la ora 20:30.

De asemenea, premierul a lasat sa se inteleaga ca ministrul Justitiei, Florin Iordache, va fi sacrificat, subliniind ca acesta si ministerul “isi vor asuma si isi asuma consecintele”.

Sursa foto: hotnews.ro