STRADA REZISTA! ZIUA A 13-A: In Piata Victoriei a reusit OPERATIUNEA TRICOLORUL – LIVE TEXT

Un nou protest de amploare este anuntat duminica seara in Piata Victoriei. Pentru protestul de astazi, manifestantii si-au propus sa creeze cel mai mare tricolor uman, potrivit anuntului postat de organizatori pe pagina de Facebook “Coruptia ucide”. Manifestantii sunt rugati sa aduca cu ei o sursa de culoare (rosu, galben sau albastru) si o lanterna, insa organizatorii precizeaza ca vor distribui si ei foi de hartie in cele 3 culori. Tricolorul urmeaza sa fie realizat la ora 21:00.

UPDATE 14: Regizorul Tudor Giurgiu, producatoarea Ada Solomon si mai multi actori romani au dus la Berlin, la Festivalul International de Film, protestul romanilor din tara impotriva coruptiei si politicienilor corupti. Artistii romani s-au afisat pe covorul rosu de la Berlin cu doua pancarte mari, inscriptionate cu mesajul ROMANIAN CINEMA #rezist.

UPDATE 13: Institutii media precum BBC, Associated Press, Deutsche Welle, The New York Times, CNN, Euronews, dar si din Rusia, China, Spania, Italia, Serbia si-au trimis corespondenti la Bucuresti inca din 31 ianuarie, prima zi a protestelor, cand mii de demonstranti au iesit seara in strada si au manifestat fata de controversata Ordonanta a Guvernului de modificare a Codurilor penale, informeaza News.ro.

Televiziunile din Marea Britanie, SUA, China si corespondenti de presa locali au relatat zi de zi, in direct, evolutia evenimentelor de la Bucuresti si din tara, care au culminat cu abrogarea OUG 13 si demisia ministrului Justitiei. Jurnalistii straini au ramas conectati la ceea ce se intampla in Romania si dupa ce Guvernul a abrogat OUG 13, dar sute de mii de romani au continuat sa protesteze in Piata Victoriei din Bucuresti si in mai multe orase.

Manifestatiile au fost transmise in direct, din mijlocul pietelor, de publicatiile straine, iar imaginile cu protestatarii care au aprins telefoanele mobile, lanterne si brichete au fost cele mai promovate de catre presa internationala. Pe pagina de Facebook a BBC imaginile cu “protestul luminii” au inregistrat peste 2,8 milioane de vizualizari.

UPDATE 12: ora 22.30 – In Piata Victoriei mai sunt in jur de 2.000 de manifestanti. O parte dintre protestatarii din piata s-au prins intr-o hora.

UPDATE 11: ora 22.00 –  In Piata Victoriei la aceasta ora mai sunt circa 20.000 de oameni. Frigul patrunzator a facut ca multa lume sa inceapa sa plece imediat dupa momentul tricolorului.

UPDATE 10: ora 21.35 –  aproximativ 70.000 de manifestanti in acest moment in Piata Victoriei din Bucuresti, informeaza postul de televiziune  Digi 24.  In orasele mai mici, numarul protestatarilor e semnificativ mai mic, insa chiar si asa acestia au reusit sa transmita mesajul dorit. Potrivit Agerpres, aproximativ 150 de persoane s-au adunat, duminica seara, in fata Teatrului Tineretului din Piatra Neamt. Manifestantii solicita demisia Guvernului Grindeanu, dar au si cateva revendicari pe plan local, in special de depolitizare a conducerii societatilor Consiliului Local si Consiliului Judetean. De asemenea, circa 30 de persoane s-au adunat in Piata Tricolorului din municipiul Tulcea, solicitand demisia Guvernului. La Suceava, circa 15 persoane s-au adunat in fata Palatului Administrativ, pentru a protesta fata de alianta aflata la guvernare PSD-ALDE.

Similar, aproximativ 100 de persoane s-au adunat, pe platoul din Piata Independentei din Braila, unde au cerut demisia Guvernului. Mobilizare impresionanta si in Cluj-Napoca. Numarul participantilor la protestul din orasul din vestul tarii a ajuns la 10.000 si continua sa creasca, in conditiile in care acestia marsaluiesc prin zona centrala a orasului. La un moment dat, unui protestatar aflat in scaun cu rotile i s-a facut rau, avand nevoie de ingrijiri medicale. Clujenii au ales sa urmeze un traseu de aproximativ sase kilometri, mai lung decat in zilele anterioare, potrivit News.ro.

UPDATE 9: OPERATIUNEA TRICOLORUL a reusit! Moment impresionant: cei aproximativ 60.000 de oameni au facut un flash-mob si au luminat Piata Victoriei in cele trei culori ale steagului nostru, rosu, galben si albastru. Apoi au inceput sa cante la unison imnul national ! Imaginile spectaculoase din Piata Victoriei au inundat presa vizuala si on-line care acopera acest eveniment!  Aviz pentru parlamentari: va rugam sa nu incercati asta la Parlament, ca face dl Serban Nicolae comisie de ancheta pentru consumarea ilegala a abonamentelor de telefonie. Iar dl Ion Cristoiu s-ar putea sa faca o ancheta jurnalistica despre provenienta laserelor colorate de pe smartphone-uri, ironizeaza corespondentul Hotnews.ro reactiile din ultimele zile!

UPDATE 8: Este NEBUNIE in PIATA VICTORIEI din Capitala! Numarul protestatarilor, conform corespondentilor de presa aflati la fata locului, se apropie vertiginos de 50.000 la ora 21.00! Proteste si in Galati, Craiova si Alba Iulia, unde au iesit in strada cateva sute de oameni. 5.000 de protestatari in Piata Victoriei din Timisoara.  Peste 1.500 de persoane marsaluiesc prin centrul Brasovului. Ei poarta un steag tricolor urias si scandeaza “Nu stati la caldura, si pe voi va fura!” La Cluj numarul celor care solicita demisia guvernului a ajuns la 6.000.

UPDATE 7: Nu este inca ora 21.00 si peste 25.000 de oameni sunt in Piata Victoriei, sunt zone in care nu se mai poate misca. Iar gurile de metrou sunt pline, lumea continua sa vina in valuri. Incredibila mobilizarea bucurestenilor! Liviu Dragnea e de departe personajul principal al protestului. Furia multimii, dar si ironia il vizeaza pe detestatul sef al PSD Dragnea pe post de Teleor-Man.

 Peste 4.000 de protestatari au revenit duminica seara, dupa ora 20:00, in Piata Victoriei din Timisoara, ei cerand demisia presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu,, dar si a Avocatului Poporului Victor Ciorbea.  Manifestantii de la Timisoara solicita demisia Guvernului Grindeanu si striga “Pana la capat”, “Nu cedam, rezistam” si “Hotii”, protestatarii tinand in maini steagul Romaniei si pancarte cu mesaje precum “Strada va opreste prada”, “Daca si ungurii canta imnul, Dragnea, ii bai”, “Noi in frig, voi la rece” sau “Tat ni-s fres”. La Sibiu, numarul protestatarilor a urcat la 7.000. Coloana de manifestanti a plecat din fata Primariei, pe pietonala Nicolae Balcescu, spre Piata Unirii si apoi pe doua bulevarde importante din oras. La final, protestarii vor revini tot in Piata Mare, informeaza Agerpres.

Mars de protest pe bulevardele din centrul Constantei, la care participa aproximativ 250 de oameni. Ei se vor opri in fata sediului PSD Constanta.La Bistrita sunt circa 200 de protestatari in Piata Petru Rares, in fata prefecturii. La Cluj sunt la aceasta ora in strada 4.000 de oameni: “Ziua muncim, noaptea va pazim.” , informeaza News.ro. Peste 2.000 de protestatari in Piata Unirii din Iasi

UPDATE 6: La ora 20.00, peste 6.000 de oameni sfideaza gerul naprasnic din Capitala scandand impotriva Guvernului in fata sediului din Piata Victoriei. Peste 1.500 de protestatari la Iasi, iar oamenii continua sa vina. Protest si la Timisoara, unde s-au adunat cateva sute de oameni. Se asculta muzica si au fost aprinse lanternele telefoanelor, informeaza postul de televiziune Digi24. 

UPDATE 5: Romanii din Berlin au inceput sa protesteze deja de mai bine de-o ora. Pe pancarte sunt notate mesaje precum “Iliescu dupa Visinescu”, “Sarim in piata, radem o mustata!”, “Va rugam sa ne scuzati, nu trimitem cat furati!”, “Bucuresti, nu uita, Berlin e de partea ta!”.Zeci de romani din Bruxelles s-au adunat in fata Amabasadei pentru a-si arata sprijinul fata de cei care se ies seara de seara in Piata Victoriei. Cu mic, cu mare, cu pancarte ori fara, ei au inceput sa scadeze la unison “Jos coruptia, jos coruptia!”, in vreme ce trecatorii se opreau si le zambeau.

UPDATE 4: La ora 19.15, 3000 de manifestanti s-au adunat in Piata Victoriei. A fost Inchis traficul dinspre bulevardele Kiseleff si Aviatorilor spre Calea Victoriei si dinspre Lascar Catargiu pe Bd. Ion Mihalache. In multime sunt pancarte si din alte orase precum Brasov, Cluj, Buzau sau Constanta.

Protest si la Cluj, unde s-au adunat 1.000 de oameni in Piata Unirii din centrul orasului, informeaza postul de televiziune Digi24. In Piata Mare din Sibiu s-au strans 400 de protestatari, iar oamenii continua sa vina. 1.000 de manifestanti in Piata Unirii din Iasi.

Cativa tineri moldoveni au fost solidari cu fratii de peste Prut si s-au adunat, in numar de cateva zeci, in fata statuii lui Stefan cel Mare din Chisinau, unde au adus un steag tricolor. “Ne-am adunat aici ca sa spunem inca o data ca iubim Romania si sustinem oamenii care au iesit la protest in Piata Victoriei, la Bucuresti, ca sa ceara respectarea drepturilor si a legilor. Romanii au fost uniti si au reusit. Ei nu au avut nevoie de un lider politic si totusi s-au facut auziti de lumea intreaga. Hai sa ne cerem si noi drepturile. Sa nu mai asteptam formatiuni politice care sa ne conduca, iar nemultumirea noastra sa-i ajute sa ajunga la fotoliile calde si confortabile”, a declarat unul dintre protestatari, potrivit Unimedia.

UPDATE 3: La ora 18.35 in Piata Victoriei sunt aproape 500 de oameni si continua sa vina. Cineva de la o portavoce scandeaza pe rand numele oraselor din tara unde s-a tot iesit la proteste in ultimele saptamani. La Timisoara, Cluj, Sibiu sau Iasi au fost cele mai mari aplauze, dar si cand s-a strigat Alexandria.

UPDATE 2: Circa 300 de oameni protesteaza la ora 18:00 in piata Victoriei, in cea de-a 13 zi consecutiva de manifestatii anti-guvernamentale. Desi in Bucuresti este ger, lumea continua sa vina. Se striga “ALDE si PSD, aceeasi mizerie”, “Jos Tariceanu, Dragnea si Geibdeanu”, “Nu plecam acasa, hotii nu ne lasa”. Ca si in alte seri multe din masinile care trec prin piata Victoriei claxoneaza in semn de sustinere. 

UPDATE 1: In jur de 200-300 de persoane au venit duminica la amiaza in Piata Mare din Sibiu, cu cate o carte si un scaun pliant, si s-au apucat de citit, scrie Ora de Sibiu. Manifestantii s-au asezat in cerc, in zona statuii Gheorghe Lazar, iar in centru se afla un banner mare cu textul “#rezist”.

Protestul “Ora de lectura” a fost aprobat de Primarie, desfasurandu-se intre orele 13:00 -14:00.  Ora de Sibiu a estimat numarul manifestantilor la circa 200, in timp ce Turnul Sfatului vorbeste de circa 300 de oameni, unii dintre ei venind si cu paturi, pentru a face fata frigului. Protestul a fost unul tacut, elegant, fara zgomote si scandari. Manifestantii s-au adunat in urma unui apel lansat pe Facebook.

STIRE INITIALA

“Invitati-va prietenii si haideti duminica sa facem istorie! Peste 1.000.000 de oameni la Bucuresti”, este anuntul de pe pagina de Facebook Duminica, 12 februarie, toti romanii vin la Bucuresti.

La protestul de duminica se va organiza si un flashmob in semn de protest fata de clasa politica actuala, se anunta pe pagina de Facebook Mobilizare generala intr-un MEGA Flashmob!.

Si tot duminica cei care vor participa la protest sunt rugati sa vina la ei cu un material rosu, galben sau albastru sau sa descarce in telefon imagini in culorile drapelului pentru a crea cel mai mare tricolor uman.

“Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa veniti cu un material de culoare: ROSU, GALBEN sau ALBASTRU + o LANTERNA. In ajutorul vostru vom veni cu foi de aceasi culoare pe care la ora 21:00 ni le vom ridica deasupra capului si vom lumina cerul in culorile TRICOLORULUI.

Ne vom organiza pe trei sectoare: (cum privesti spre Guvern)

1. Stanga Palatului Victoria -> ROSU

2. Centru -> GALBEN

3. Dreapta Palatului Victoria – ALBASTRU”, se arata pe pagina de Facebook Operatiunea Tricolorul + Revolutia Luminii.

Sambata, in ciuda gerului taios, mii de oameni au iesit in strada, pentru a 12-a zi consecutiv, in Piata Victoriei si numeroase orase din tara si din strainatate.

Sursa foto: evz