Strategia de Apărare a României a pus pe jar Rusia! Acuzații venite de la Moscova

Noua Strategie de Apărare a Țării pentru 2020-2024 adoptată de CSAT a pus pe jar oficialii de la Kremlin. Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova (foto), a lansat joi o serie de acuzații directe la adresa politicienilor români. Aceasta îi acuză de plagiat și de faptul că nu sunt în stare să gândească singuri.

Maria Zaharova a mai spus, în cadrul unei conferințe de presă, că în noua Strategie de a Apărare a Țării noastre se vorbește de comportamentul agresiv al Rusiei, fapt ce contribuie decisiv la deteriorarea stabilității regionale.

Purtătoarea de cuvânt al diplomației ruse a mai adăugat că noua strategie de apărare a României prezintă Rusia „în secțiunea amenințări” și a reiterat una dintre tezele favorite ale Rusiei, și anume că Occidentalii aruncă vina în mod gratuit asupra Moscovei, scrie hotnews.ro.

„Vedem că Bucureștiul a început să plagieze și asta arată că politicienii români nu sunt capabili să gândească independent”, a acuzat Zaharova, adăugând că în acest fel „România contribuie la creșterea tensiunilor și a instabilității în regiune” și este pregătită „să servească alte scheme de confruntare împotriva Rusiei pe seama propriilor lor interese”, a declarat Zaharova.

În noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării pentru 2020-2024 adoptată de CSAT și trimisă de Klaus Iohannis Parlamentului, Rusia este menționată la capitolul amenințări după „tendința adversarilor statali și non-statali de a exploata capacitatea limitată a societăților de a se proteja în fața imixtiunilor străine și criza economică generată de Covid-19″.

În document se afirmă că „Acțiunile constante ale Federației Ruse de consolidare a propriilor capabilități militare ofensive în Marea Neagră de creare a unui sistem de interdicție regională, restricționarea accesului care să asigure controlul asupra bazinului pontic, contrabalansarea acțiunilor de dezvoltare a capabilităților militare aliate pe flancul estic al NATO reclamă o postură națională de apărare consolidată și continuarea atitudinii active a României în scopul consolidării posturii aliate de descurajare și apărare în regiune”, mai scrie hotnews.ro.

De asemenea, se vorbește despre „comportamentul agresiv al Federației Ruse” dar și de acțiunile de militarizare a regiunii Mării Negre de tip hibrid desfășurate de acest stat, ce au ca scop menținerea unui climat tensionat și de insecuritate în zona apropiată României, care determină țara noastră să „continue cu fermitate procesul amplu de construire de capabilități robuste de descurajare si apărare, început din anul 2015.

Sursa foto: tass