Strategia imigratiei cuprinde facilitarea ramanerii in Romania a strainilor care au facut facultatea aici

Planul de actiune pe anul in curs pentru implementarea Strategiei nationale privind imigratia pentru perioada 2011-2014 prevede, printre altele, crearea cadrului juridic pentru facilitarea ramanerii in Romania a strainilor care au urmat in aceasta tara o forma de invatamant superior.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat in dezbatere publica, vineri, proiectul de HG pentru aprobarea Planului de actiune pe 2014 pentru implementarea Strategiei Nationale privind imigratia pentru perioada 2011-2014.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, strategia isi propune indeplinirea unui numar de cinci obiective strategice, printre care promovarea migratiei legale in beneficiul tuturor partilor (societatea romaneasca, imigranti si statele lor de origine), intarirea controlului legalitatii sederii strainilor pe teritoriul Romaniei si aplicarea corespunzatoare a masurilor de indepartare si a masurilor restrictive, dar si imbunatatirea sistemului national de azil in scopul eficientizarii si asigurarii conformitatii cu standardele legale nationale, europene si internationale aplicabile. in plus, aceeasi strategie prevede si “participarea activa a Romaniei la eforturile comunitatii internationale si statelor membre ale Uniunii Europene la identificarea unor solutii durabile pentru persoanele aflate in nevoie de protectie internationala, precum si integrarea sociala a strainilor cu sedere legala”.

“Odata cu eliminarea controalelor la frontierele interne si posibilitatea solicitantilor de azil din Romania de a se deplasa pe teritoriile altor state membre, se va mentine sau chiar va creste numarul strainilor transferati in cadrul procedurii Dublin, iar Romania va trebui sa isi indeplineasca obligatiile ce ii revin pe linie de returnare in tarile de origine a celor care au finalizat procedura de azil”, se mai precizeaza in nota de fundamentare a proiectului, la categoria schimbarilor preconizate in urma aplicarii strategiei.

Pentru combaterea imigratiei ilegale, potrivit sursei citate, o “provocare” o va reprezenta identificarea si luarea masurilor legale de indepartare de pe teritoriul national sau cel al Schengen a strainilor intrati pe teritoriul Romaniei in baza unor vize eliberate pentru spatiul Schengen, emise de autoritatile altor state membre, care nu vor respecta valabilitatea termenului de sedere, deoarece un control eficient al intrarii si sederii pe teritoriul tarii noastre nu va fi posibil datorita eliminarii controlului la frontierele comune.

“Avand in vedere regimul vizelor uniforme, pot creste sau scadea, dupa caz, numarul de cereri pentru aceasta categorie de vize, strainii urmand a intra pe teritoriul tarii noastre in baza unor vize uniforme emise de autoritatile altor state membre. De asemenea, aplicarea in totalitate a acquis-ului Schengen va produce efecte importante in ceea ce priveste sederea/imigratia ilegala a strainilor proveniti din state terte”, se mai mentioneaza in nota de fundamentare, tot la capitolul schimbari preconizate.

Printre actiunile desfasurate in cadrul planului de actiune se numara, conform anexei proiectului de HG, pe langa informarile cetatenilor din statele cu potential migrator cu privire la modalitatile legale de admitere, sedere sau angajare in munca in Romania, si revizuirea listei statelor pentru ai caror cetateni se aplica procedura speciala a invitatiei la acordarea vizei de scurta sedere. De asemenea, va fi elaborat un proiect de act normativ privind numarul de autorizatii de munca ce pot fi eliberate strainilor in 2015 si vor fi organizate operatiuni de relocare a refugiatilor.

O alta actiune avuta in vedere este “initierea unor proiecte de modificare a cadrului juridic actual, care sa faciliteze ramanerea pe teritoriul national a strainilor, absolventi ai unei institutii de invatamant superior din Romania, pentru domeniile si profesiile identificate ca deficitare, precum si a celor care sunt implicati in proiecte de cercetare”, dupa cum se mentioneaza in anexa proiectului de HG.

Proiectul de HG este in dezbatere publica timp de 10 zile.