STROE (PNL): CRIZA IMIGRANTILOR ne ofera oportunitatea de a ne arata valoarea pentru SPATIUL SCHENGEN

Romania nu se afla in dificultate si nu prezinta vulnerabilitati in ceea ce priveste valul de refugiati sirieni, context in care ar trebui sa se discute si despre aderarea tarii noastre la Schengen, a declarat vineri purtatorul de cuvant al PNL, informeaza Agerpres. 

“Romania trebuie sa fie parte a raspunsului unificat al UE la aceasta mare, mare situatie de dificultate. Nu este de dorit sa generam anumite resentimente, anumite ostilitati vizavi de acest val de refugiati. Trebuie priviti cu umanitate, modul de abordare trebuie sa tina cont atat de drepturile omului, dar si de drepturile refugiatului. Orice om in aceasta tara (…) trebuie sa aiba dreptul la securitate, la viata, sanatate si invatamant. (…) Nu este vorba de imaginea Europei, nu este vorba de imaginea Romaniei, ci de vietile acestor oameni”, a spus Stroe, dupa sedinta Comisiei de unificare a PNL, care a avut loc la Gura Humorului, judetul Suceava. 

CITESTE SI: CRIZA IMIGRANTILOR, tema centrala a SUMMIT-ULUI BALCANILOR DE VEST de la Viena

El a spus ca Romania trebuie sa contribuie direct proportional cu posibilitatile pe care le are in acest moment in chestiunea refugiatilor si a subliniat ca ar trebui repusa pe tapet chestiunea Schengen. 

“In momentul de fata, Romania nu se afla in dificultate, nu prezentam vulnerabilitati. Ne dorim ca odata cu aceste angajamente pe care le avem cu apartenenta la UE, sa discutam cat se poate de demn si despre spatiul Schengen si modul in care sustinem largirea spatiului Schengen prin cuprinderea Romaniei. Fata de alte state, credem ca Romania s-a achitat si se achita de toate indatoririle si obligatiile prevazute de acordul de primire in acest spatiu”, a declarat Stroe. 

La randul sau, vicepresedintele liberalilor Cezar Preda a apreciat ca Romania isi va respecta toate obligatiile in cazul fluxului de imigranti. 

“UE este construita in primul rand pe principiul solidaritatii si ca atare Romania va fi solidara cu orice decizie a UE in sprijinul rezolvarii problemei create — fluxul de imigranti. Romania isi va respecta toate obligatiile pe care le are tinand cont de faptul ca in comandamentul de ieri asa cum s-a exprimat si viceprim-ministrul Romania are la ora actuala toate procedurile pentru a face fata obligatiilor care ne revin in cadrul UE”, a aratat Preda. 

El a facut in numele PNL un apel la responsabilizarea statelor UE in cazul refugiatilor sirieni. 

“PNL in institutiile europene si in primul rand in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei vom duce mesajul partidului pentru ca fiecare tara aflata in calea afluxului de imigranti sa-si respecte obligatiile pe care si le-a asumat si pentru care UE plateste sume consistente si noi, Romania, platim fonduri foarte mari pentru ca aceste tari sa-si respecte obligatiile. In ceea ce priveste pericolul, pentru ca lumea vrea sa stie daca Romania este sau nu in pericol, imi permit sa fiu in asentimentul comandamentului cerut de viceprim-ministrul si sa transmit ca Romania nu se afla la ora aceasta in calea stabilita a acestui flux de imigranti, dar suntem pregatiti pentru aceasta situatie”, a declarat Preda. 

CITESTE SI: ONU: TARILE DIN EUROPA SA DEA DOVADA DE COMPASIUNE SI SA FACA MAI MULT PENTRU A PUNE CAPAT CRIZEI IMIGRANTILOR

La randul sau, el a subliniat ca in acest context ar trebui sa se repuna pe tapet problema Schengen, motivand ca Romania isi respecta toate obligatiile. 

“Cred ca ar trebui sa se regandeasca foarte rapid modul in care Romania trebuie primita in Schengen”, a spus Preda. 

Liberalii se vor reuni sambata in Biroul Politic National si in grupurile parlamentare pentru a stabili, in primul rand, prioritatile legislative ale noii sesiuni legislative. 

Sursa foto ionut.stroe