Structura noului an scolar. Peste trei milioane de copii se intorc la scoala

Astazi incepe scoala, aproximativ 3.200.000 de elevi urmand a reveni pe bancile scolilor si liceelor din Romania. Acestia vor incepe primul semestru al anului scolar 2013-2014, care se va intinde pe perioada a 36 de saptamani, adica 176 de zile lucratoare, informeaza Ministerul Educatiei.

Iata cum va arata structura noului an scolar:

Clasele terminale din invatamantul liceal vor avea 37 de saptamani, din care durata cursurilor este de 33 de saptamani, 4 saptamani fiind dedicate desfasurarii examenului national de Bacalaureat, cursurile claselor terminale incheindu-se in data de 30 mai 2014.

Clasa a VIII-a va avea 36 de saptamani, din care durata cursurilor este de 35 de saptamani, o saptamana fiind dedicata desfasurarii evaluarii nationale, cursurile incheindu-se in data de 13 iunie 2014.

Pentru clasele din invatamantul liceal – filiera tehnologica, cu exceptia claselor terminale, durata cursurilor este cea stabilita prin planurile-cadru de invatamant in vigoare si la fel si pentru clasele din invatamantul profesional cu durata de doi ani.

Pentru invatamantul special – clasele a IX-a – a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologica, durata cursurilor este de 37 de saptamani, insumand 181 de zile. Stagiile de pregatire practica pentru care au optat absolventii ciclului inferior al liceului, filiera tehnologica, cuprind 720 de ore, care se desfasoara in perioada propusa de unitatea de invatamant organizatoare si aprobata de inspectoratul scolar, conform structurii anului scolar, cu respectarea vacantelor.

Cursurile semestrului intai vor incepe luni, 16 septembrie, si se vor incheia vineri, 20 decembrie.

In perioada 2 – 10 noiembrie 2013, clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar vor fi in vacanta. Vacanta de iarna va incepe sambata, 21 decembrie, si se va incheia duminica, 5 ianuarie 2014. Cursurile vor incepe luni, 6 ianuarie 2014, si se vor incheia vineri, 31 ianuarie 2014.

Vacanta intersemestriala este prevazuta de sambata, 1 februarie 2014, pana duminica, 9 februarie 2014, cursurile semestrului al doilea desfasurandu-se de luni, 10 februarie 2014, pana vineri, 11 aprilie 2014.

Vacanta de primavara este cuprinsa intre 12 aprilie – 22 aprilie, iar cursurile se vor desfasura din 23 aprilie pana pe 20 iunie. Vacanta de vara va incepe sambata, 21 iunie 2014, si se va incheia duminica, 14 septembrie 2014.

In zilele libere prevazute de lege nu se organizeaza cursuri. Unitatile de invatamant si inspectoratele scolare vor marca prin manifestari specifice data de 5 octombrie – Ziua internationala a educatiei si de 5 iunie – Ziua invatatorului, conform planificarilor existente la nivelul fiecarei unitati de invatamant preuniversitar.

Saptamana 7 – 11 aprilie 2014 din semestrul al doilea este saptamana dedicata activitatilor extracurriculare si extrascolare, in cadrul programului numit „Scoala altfel: Sa stii mai multe, sa fii mai bun!”, avand un orar specific.

Tezele din semestrul I al anului scolar 2013 – 2014 se sustin, de regula, pana la data de 20 decembrie 2013, iar cele din semestrul al II-lea – pana la data de 23 mai 2014.

In situatii deosebite, bine fundamentate, in functie de conditiile climaterice locale speciale si de specificul scolii, inspectoratele scolare pot aproba, la cererea conducerii unitatilor de invatamant, modificari ale structurii anului scolar. Solicitarea de modificare a structurii anului scolar se face dupa consultarea consiliului reprezentativ al parintilor din unitatea/unitatile de invatamant respectiva/respective.

O noutate pentru anul scolar nou este extinderea evaluarilor din clasele a II-a, a IV-a si a VI-a in toate scolile din tara. O altă noutate o reprezinta simularea nationala la clasa a XI-a pentru toate liceele din tara. Anul acesta vor fi facute simulari la clasa a VIII-a, a XI-a si a XII-a.

Cea mai importanta noutate o reprezinta modificare modului de calculare a mediei de admitere la liceu. Astfel, media celor 4 ani de gimnaziu va conta la admiterea in liceu in proportie de 25%, si nu 50% ca pana acum.

Media obtinuta la evaluarea nationala din clasa a VIII-a va avea insa o pondere mai mare in calculul mediei finale, respectiv 75%, fata de 50%, cat era pana acum.

Sursa foto: adevarul.ro