STS si Romatsa, neputincioase. De ce nu au putut sa identifice avionul prabusit in Apuseni

Serviciul de Telecomunicatii Speciale(STS) nu a putut identifica locul exact unde se afla avionul cazut in muntii Apuseni, din cauza sistemului GPS, care este nefunctional in acea zona.

Discutii lungi si tensionate au avut loc intre operatorii de la 112 si unul dintre pasagerii avionului prabusit, care incerca sa-si activeze sistemul GPS de pe telefonul mobil. Acesta nu a reusit sa activeze functia GPS a smartphone-ului, care i-ar fi permis sa transmita operatorilor de la 112 coordonatele exacte ale locului unde se afla.

Telefonul primeste date de la sistemul de sateliti GPS, chiar si in absenta acoperirii cu semnal din partea retelei. Astfel, daca este activata functia GPS, smartphone-ul afiseaza coordonatele transmise de satelit (longitudine si latidudine). Precizia localizarii ar fi fost la nivel de doi-trei metri. Localizarea prin celula de telefonie mobila se face doar in zona de acoperire si depinde de dimensiunea retelei.

 Dupa mai multe incercari nereusite de activare a sistemului GPS, operatorii i-au cerut sa inchida telefonul, pentru a nu consuma bacteria.

Din pacate, nici Romatsa nu a putu face nimic pentru o identificare exacta si rapida. Transponder-ul avionului nu poate fi receptionat decat daca aeronava se afla la o altitudine de peste 1.000 metri.

De ce nu au actionat operatorii de telefonie mobila, din centrala, pentru a activa automat functia GPS si a localiza precis avionul prabusit? Raspunsul e dureros, dar logic: reteaua nu poate activa automat GPS-ul. Legea rdin Romania nu prevede obligativitatea acestei functii, iar operatorii nu sunt obligati sa investeasca in aceasta tehnologie.

STS nu a putut gasi locul accidentului in baza telefonului mobil utilizat de unul dintre pasageri, dat fiind ca in zonele de munte, cu populatie redusa si putini utilizatori, celulele de telefonie mobila sunt amplasate la distante foarte mari una de cealalta. O celula acopera 600-700 de kilometri patrati, astfel ca, in baza semnalului emis de telefon, STS nu a putut spune decat care este cea mai apropiata celula de epava avionului. De aici inexactitatea coordonatelor oferite de STS. Nu e la fel ca in orase, unde celulele se afla la distante de ordinul sutelor de metri una de cealalta.

Sursa foto: enational.ro