STUDENTII au discutat cu ministrul MIHNEA COSTOIU

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) a participat la o intalnire cu reprezentantii Ministerului Educatiei Nationale in care au fost discutate problemele semnalate in ultimele luni, se arata intr-un comunicat remis miercuri presei de reprezentantii organizatiei.

Potrivit sursei citate, teprezentantii ANOSR au discutat impreuna cu ministrul delegat pentru Invatamantul Superior MIHNEA COSTOIU despre problemele legate de reducerea pentru transportul in comun acordata studentilor, mecanismele de crestere a valorii burselor sociale acordate studentilor orfani, din familii sarace sau marginalizati social, astfel incat acestea sa acopere cheltuielile minime de cazare si masa, dar si despre adoptarea unei metodologii care sa eficientizeze activitatea centrelor de consiliere si orientare din universitati si a uneia care sa permita studentilor sa desfasoare o mobilitate de studiu intr-o alta universitate din tara.

In ceea ce priveste asigurarea reducerii de 50 la suta pentru tranportul local in comun pentru toate centrele universitare, ministrul delegat a oferit asigurari ca prin rectificarea bugetara de luna trecuta a fost suplimentat fondul de transport cu aproximativ 10 la suta, bani care vor fi directionati in aceasta luna catre centrele universitare in care nu este asigurata reducerea de 50 la suta pentru toti studentii de la buget, cum este cazul centrului universitar Iasi, Petrosani sau Hunedoara, potrivit sursei citate.

In legatura cu posibilitatea cresterii numarului si valorii burselor sociale, ministrul MIHNEA COSTOIU a propus implementarea unui proiect de tip POS DRU prin care studentii din grupuri vulnerabile sa fie sustinuti din bani europeni. “Desi ANOSR saluta preocuparea Ministerului pentru cresterea burselor sociale, una din nemultumirile aliantei vizavi de propunerea de proiect a fost legata de faptul ca acordarea acestor burse ar urma sa fie conditionata de participarea beneficiarilor la actiuni de voluntariat, lucru pe care ANOSR il considera ca nefiind in concordanta cu scopul acestor burse”, se spune in comunicat.

Citeste si: ANOSR: Studentii vor plati TAXE MARI in noul an universitar din cauza SLABEI FINANTARI a educatiei

ANOSR considera ca aceste burse ar trebui sa sprijine participarea studentilor saraci sau defavorizati in mediul academic si nu sa ii oblige la activitati pe care nu si le doresc, mai ales ca multi dintre ei fac naveta, sunt nevoiti sa aiba un loc de munca ca sa se poata intretine sau au diverse probleme medicale locomotorii sau de alta natura. Discutile despre forma finala a proiectului vor fi insa reluate la finalul acestei saptamani, iar ANOSR spera ca, prin aportul pe care il va avea la discutii, proiectul sa se contureze intr-o forma eficienta care sa tina cont de nevoile, interesele, dar si particularitatile acestor categorii de studenti.

Un alt aspect discutat de studenti si Ministerul Educatiei Nationale il reprezinta adoptarea a unei metodologii pentru centrele de conisiliere si orientare in cariera – document cerut de anul trecut din timpul protestelor studentesti, precum si a unei metodologii pentru mobilitati academice – de asemenea cerut de mai multe ori in ultimii ani. Ministrul a dat asigurari ferme ca aceste documente vor fi aprobate si adoptate saptamana viitoare, fiind deja discutate si cu rectorii din tara.

Citeste si: ANOSR le cere candidatilor la ALEGERILE PREZIDENTIALE sa isi prezinte opiniile despre SISTEMUL EDUCATIONAL

In incheiere, ministrul MIHNEA COSTOIU si-a reafirmat sustinerea participarii studentilor in proportie de 25 la suta in alegerea rectorului si a discutat despre posibilitatea initierii discutiilor despre o noua lege a educatiei incepand cu luna viitoare, mai spun reprezentantii ANOSR.

Studentii au fost invitati saptamana viitoare la o noua intalnire cu reprezentantii Ministerului Educatiei Nationale in care se vor finaliza discutiile referitoare la proiectul POS DRU pentru burse sociale si pentru a adopta metodologiile mai sus mentionate.

“Speram ca aceste noi discutii avute cu Ministerul Educatiei Nationale la o luna dupa ce i-am transmis prioritatile studentilor din acest an sa fie de bun augur si sa reprezinte girul solutionarii problemelor semnalate de noi. Ne dorim sa fie respectat un drept al studentilor castigat prin marile proteste studentesti din `95 – reducerea de 50 la suta la transport si totodata vrem sa vedem ca Ministerul se preocupa de echitatea si calitatea sistemului de invatamant superior romanesc. Saptamana viitoare vom stii daca discutiile de ieri vor avea intradevar finalitate sau vor ramane doar niste promisiuni frumoase. In functie de asta, ne vom creiona si noi strategia si reactiile din perioada imediat urmatoare”, a declarant  Cristi Popescu, presedintele ANOSR.

Sursa foto: unsr.ro