Studentii de la UMF Iasi care ar fi dat bani la examen profesorilor Gheorghe si Carmen Dorobat, cercetati pentru dare de mita

Ioan Ardelean, fostul sef al Finantelor din Satu Mare, trimis in judecata pentru luare de mita

Cei 20 de studenti de la UMF Iasi care ar fi dat cate o suta de euro profesorilor Gheorghe si Carmen Dorobat pentru a promova un examen vor fi cercetati pentru dare de mita, sustin surse judiciare citate de Mediafax.

Potrivit procurorilor DNA Iasi, ancheta in dosarul care ii vizeaza pe sotii Gheorghe si Carmen Dorobat va fi extinsa si asupra studentilor care au oferit bani celor doi profesori pentru a promova un examen.

Aceleasi surse au precizat ca toti cei 20 de studenti care au dat bani celor doi profesori universitari vor fi cercetati pentru dare de mita, intre acestia fiind si doi cetateni straini.

Luni, rectorul UMF Iasi, Vasile Astarastoae, a declarat ca studentii care au oferit mita pentru a promova examenele risca sa fie exmatriculati, o decizie in acest sens urmand a fi luata de catre Comisia de Etica a institutiei.

Sotii Gheorghe si Carmen Dorobat au fost arestati, sambata, pentru 30 de zile, fiind acuzati de luare de mita, respectiv trafic de influenta. Potrivit procurorilor DNA, profesorul Dorobat ar fi primit cate o suta de euro de la 20 de studenti, prin intermediul sotiei sale.

Citeste si: MINISTRUL SANATATII, DESPRE ARESTAREA CELOR TREI PROFESORI DE LA UMF IASI: CINE GRESESTE TREBUIE SA PLATEASCA

Gheorghe Dorobat este si seful Sectiei ATI din cadrul Spitalului de Neurochirurgie din Iasi, iar sotia sa, Carmen Dorobat, este si manager al Spitalului de Boli Infectioase din Iasi.

Potrivit anchetatorilor, Carmen Dorobat a primit, vineri, 20 de carnete de student, fiecare avand intre file suma de o suta de euro, pentru a-l determina pe sotul sau sa le acorde studentilor nota 9.00 la examenul de la Anestezie Generala.

Procurorii anticoruptie au organizat un flagrant, examenul scris fiind programat pentru vineri dupa-amiaza. In urma cercetarilor, a reiesit ca majoritatea studentilor nu obtinusera nota de trecere la examenul practic, conditie obligatorie pentru a fi primiti sa sustina, potrivit regulamentului, proba scrisa.

In cursul serii de vineri au fost facute perchezitii atat la biroul profesorului Gheorghe Dorobat, cat si la domiciliul acestuia.