STUDENTII de la Universitatea din Bucuresti i-au scris lui KLAUS IOHANNIS

O asociatie din Cluj a trimis o scrisoare rectorilor din tara pentru respingerea OUG privind plagiatul

Societatea Studentilor Universitatii Bucuresti (SSUB) i-a transmis presedintelui ales, KLAUS IOHANNIS, o scrisoare deschisa in care ii semnaleaza acestuia “nenumaratele nereguli si abuzuri” la care sunt supusi studentii institutiei de invatamant superior.

Astfel, SSUB arata ca studentii Universitatii din Bucuresti (UB) “isi risca sanatatatea si chiar viata pentru a veni la facultate”. “Universitatea din Bucuresti a transmis Ministerului Educatiei o cifra de scolarizare mult mai mare fata de conditiile optime pe care le poate oferi. In acest sens, mii de studenti, cadre didactice si personal auxiliar risca sa faca diverse boli pulmonare din cauza faptului ca in afara de centrala pe care o are in dotare, universitatea nu a luat in considerare niciodata incalzirea electrica. Mai mult decat atat, in sediul din Pitar Mos al Facultatii de Limbi Straine si in sediul de la Piata Leu ploua in salile de curs, temperatura in luna decembrie nedepasind 15 grade”, arata studentii in scrisoare.

Totodata, studentii semnaleaza faptul ca salile sunt pline de mucegai si igrasie, iar cand ploua apa curge in salile de curs. Potrivit SSUB, zeci de studenti s-au imbolnavit, urmeza tratamente medicale si nici macar nu se mai pot prezenta la curs. “Le da Universitatea din Bucuresti bani de medicamente?”, intreaba studentii.

Citeste si: GREVA JAPONEZA la Facultatea de Limbi Straine a UB, din cauza FRIGULUI din salile de curs

SSUB mai afirma in scrisoare ca rectorul Universitatii din Bucuresti este mai preocupat sa participe “saptamani intregi” la conferinte internationale pe banii universitatii decat sa incerce sa rezolve “nenumaratele probleme si nereguli” de la institutia pe care o conduce.

“In acest moment, majoritatea caminelor si facultatilor din Universitatea din Bucuresti au devenit focare de infectie, bombe cu ceas pentru cei care locuiesc, invata sau lucreaza aici. Am solicitat rectoratului utilizarea fondurilor in a echipa salile urgent cu echipamente de incalzire electrice sau suspendarea cursurilor. Riscul la care sunt supusi studentii si profesori poate fi fatal. De altfel, am solicitat in nenumarate randuri rezolvarea situatiei dezastruoase a caminelor, dar in zadar”, mai scriu studentii.

Acestia arata sic a taxele de scolarizare sunt prea mari, iar daca doresc internet in camine, studentii sunt obligati sa incheie contracte cu un “anumit” furnizor de internet. “Soarecii si gandacii sunt la iei acasa in caminele si campusurile universitatii, persoane care nu studiaza la UB ocupa clandestin locurile studentilor in camine, baile din camine si facultati nu au sapun sau hartie igienica, fiindca acestea sunt furate de angajatii universitatii, iar abuzurile sunt omniprezente. Studentii stau de multe ori, zile in sir fara apa calda sau caldura, universitatea motivand ca e vina furnizorilor, dar fara sa ii traga pe acestia la raspundere. Suntem umiliti,batjocoriti si persecutati in momentul in care ne cerem drepturile, in momentul in care contestam bataia de joc cu care suntem tratati”, se mai arata in scrisoare.

Citeste si: ANOSR cere 6% din PIB pentru EDUCATIE

“Noi, studentii si tinerii am crezut in schimbare, am crezut si inca mai credem ca ne puteti oferi o Romanie normala si speram sa nu fim nevoiti sa plecam din patria noastra draga, in pribegie din pricina dinozaurilor avizi de bani, putere si care trec peste orice pentru a-si atinge scopurile obscure.

Avem incredere ca veti schimba Romania, dar schimbarea trebuie sa se faca in primul rand in educatie. Daca la cea mai bine cotata universitate din Romania se intampla astfel de lucruri fara precedent, ce pretentii sa mai avem de la sistemul de educatie?”, mai scriu studentii

“Am sesizat si alte institutii ale statului, insa dumneavoastra, domnule Presedinte, sunteti ultima noastra speranta ca Romania va deveni o tara normala, unde studentii si tinerii isi vor gasi un viitor mai bun, un viitor luminos, un viitor in care sa li se ofere conditii decente si normale de studiu. Va rugam atat pe dvs, cat si pe reprezentantii celorlalte institutii abilitate sa nu inchideti ochii, sa verificati si sa va implicati in rezolvarea acestei situatii incalificabile care are loc la Universitatea din Bucuresti”, se mai spune in scrisoare.

SSUB anunta si ca marti, incepand cu ora 15.30, sute de studenti ai Universitatii din Bucuresti vor face o “plimbare” prin incinta Facultatii de Drept a institutiei de invatamant superior, acolo unde isi are sediul si Rectoratul pentru “a trage un semnal de alarma, pentru a arata ca ne pasa de viitorul nostru si vrem sa fim tratati ca si parteneri in procesul educational, cum prevedea Legea”. “Vrem calitate la Universitatea din Bucuresti, nu conditii ca in evul mediu. Vrem autonomie universitara, nu satrapie locala. Vrem ca invatamantul sa fie centrat pe student si nu sa fie centrat pe cum sa-i facem pe studenti sa taca.

Studentii au cerut si vor cere si marti demisiile celor care au distrus universitatea, cei care ani in sir si-au urmarit doar propriile interese si au dus cea mai prestigioasa institutie de invatamant superior din Romania in cea mai neagra perioada din istoria sa. Cerem demisiile rectorului Universitatii din Bucuresti, dl prof. Mircea Dumitru, prorectorului UB, doamna prof. Maria Voinea, dl. Liviu Papadima si directorul responsabil de camine si cantine, dl Florin Ion”, se mai arata in scrisoare.

Sursa foto: romaniatv.net