Studentii din Cluj au refuzat sa plece acasa, cum le-a cerut Guvernul, si se inghesuie la sectiile de votare din apropierea campusurilor studentesti

Majoritatea studentilor din Cluj-Napoca au refuzat oferta Guvernului de a beneficia de doua zile de vacanta pentru a merge acasa sa voteze si se inghesuie la sectiile de votare din apropierea campusurilor studentesti. Ei spun ca mini-vacanta oferita a fost o “momeala” pentru a nu vota la Cluj.

In campusul studentesc de pe strada Observatorului din Cluj-Napoca, unde sunt cazati studentii Universitatii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN), forfota e mare,majoritatea tinerilor refuzand oferta Guvernului a beneficia de doua zile libere pentru a putea pleca sa voteze acasa. Cate unul sau in grupuri, studentii ies si merg sa voteze la sectiile din apropiere.

“Majoritatea colegilor mei au ramas in Cluj, cei care lucram am ramas, pentru ca nu poti sa pleci de la serviciu cand vrei”, a spus Eugeniu, student la Facultatea de Telecomunicatii a UTCN, pregatit sa coboare la sectiile de votare de la Arhitectura.

ACL cere Guvernului sa emita o ordonanta de urgenta pentru prelungirea programului de vot

Andrei este student la Facultatea de Informatica si are de terminat un proiect. Tanarul spune ca oferta Guvernului de a pleca acasa mai mult l-a incurcat decat l-a ajutat si ca a fost “o momeala” pentru nu a vota la Cluj.

“A fost o momeala, sa ne lase liberi, pentru a nu vota in Cluj. Au crezut ca daca ne despart vom merge acasa si poate nu vom vota. Ei bine, s-au inselat. Multi am ramas sa votam la Cluj, pentru ca avem proiecte de predat, unii, iar altii stau prea departe ca sa merite deplasarea acasa”, a spus acesta.

Citeste si: FOTO INCREDIBIL. ANTENA 3 SUSTINE CA SECTIILE DE VOT DIN DIASPORA SUNT GOALE

La sectia de votare nr. 54 de pe strada Observatorului se formeaza un mic rand pe hol, alcatuit din studenti care completeaza meticulosi, la o masa, declaratiile pe proprie raspundere.

“Mare parte din studenti am ramas aici, din patru cati suntem in camera, trei am ramas, unul doar a plecat. Eu sunt din Botosani, e destul de departe si nu se renta sa merg pana acasa. Am ramas in camin, ies cu colegii la vot”, spune Adrian, student la Inginerie Electrica.

Pana la ora 13.00, la sectia de votare nr. 54 votasera pe liste 190 de persoane, fata de 105 cate votasera in primul tur.

in fata sectiilor de votare nr. 3 si 4 de la Colegiul Tehnic “Augustin Maior” din centrul municipiului Cluj-Napoca sunt peste 30 de studenti la coada, de la Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB), Universitatea de stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) si de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) “Iuliu Hatieganu”. Acestia stau si peste o jumatate de ora la coada pentru a vota.

“Eu sunt din Iasi si fac noua ore pe drum pana acasa, pierdeam foarte mult timp si am preferat sa raman in Cluj. Majoritatea studentilor care locuiesc in judetele limitrofe Clujului au plecat, dar restul, care locuim mai departe, am decis sa ramanem si sa votam aici, chiar daca stam o jumatate de ora la rand”, spune Alina, studenta la Medicina.

Nicolae este student la Facultatea de Istorie a UBB si a venit la vot cu mai multi colegi din camin, din campusul studentesc Hasdeu.

“Eu sunt din Sibiu, puteam sa plec, dar nu mi s-a parut in regula sa accept oferta Guvernului. Au incercat sa ne cumpere cu doua zile libere, crezand ca daca plecam acasa poate nu mai mergem la vot. Am decis sa ramanem in Cluj sa votam, la fel ca in primul tur”, a sustinut studentul.

Potrivit acestuia, si Organizatia de studenti a UBB (OSUBB), din care face parte, a criticat gestul Guvernului, considerand ca “vacanta de patru zile nu se justifica, avand in vedere faptul ca studentii pot vota oricum in centrele in care studiaza, pe listele suplimentare”.

“Noi am sustinut ca Guvernul, care a fost reticent la acordarea unei zile libere atunci cand au avut loc alegerile europarlamentare, ne face acum cadou doua zile libere, gratuit, din frica de a nu se repeta aglomeratiile din turul intai de scrutin. Nu suntem de acord cu aceasta vacanta nejustificata care incurca procesul educational”, a subliniat studentul de la UBB.

La sectia de votare nr. 4 Cluj-Napoca, numarul votantilor de pe listele suplimentare era, pana la ora 13.00, de aproape 180, fata de 119, in primul tur.

Multi studenti au venit aici sa voteze incepand cu ora 10.00, in timp ce la primul tur de scrutin au iesit la vot dupa ora 14.00.