Studenții iranieni din Marea Britanie au ales Bitcoin pentru a evita sancțiunile SUA

Sancțiunile SUA împotriva Iranului au redus coridoarele economice globale pentru țara asiatică occidentală. Și cele mai recente victime ale acestei nereguli politice continue sunt studenții.

Potrivit Guardian, sutelor de studenți iranieni din Marea Britanie le-au fost refuzate servicii bancare. În consecință, ele se află în urma cu taxele de plată, inclusiv taxele de școlarizare. În vârstă de 23 de ani, Parsa Sadat, student la Drept la Universitatea din Reading, de exemplu, i s-a spus să meargă în Iran și să aducă bani în numerar sau să renunte la studii.

“Preturile pentru zbor și taxe pot fi foarte mari, obligandu-l pe Parsa să transporte cantități mari de numerar în interiorul și dintr-o țară clasificată de către Oficiul de Externe ca țară cu risc sporit, si astfel universitatea se expune la critici justificabile”, a spus Mai Sato , un profesor asociat la Reading. “Parsa însuși simte că transportul a câteva mii de lire sterline în numerar este periculos.”

Studenții optează pentru Bitcoin

În lipsa unei soluții care să apară din sfera globală, studenții sunt acum forțați să ia măsuri active pentru a ocoli sancțiunile președintelui american Trump asupra Iranului.

Editorul principal al IranWire.com, Maziar Bahari, a declarat pentru Guardian că mulți studenți iranieni au început să utilizeze crypto monedele precum Bitcoin, o monedă digitală pe care mulți o consideră un instrument util de plată pentru a ocoli aceste piedici economice. Protocolul care stă la baza instrumentului de plată a dobânzilor este descentralizat, ceea ce înseamnă că nicio autoritate centrală nu poate controla funcționalitatea acestuia.

Citeste si:  PESTE 5 MILIOANE DE UTILIZATORI, AFECTAŢI DE PROGRAMELE ILEGITIME DE MINARE, ÎN 2018

În consecință, un părinte iranian mediu poate achiziționa unele unități de bitcoin din schimburile locale și le poate trimite către portofelele de biți ale familiilor sale care locuiesc oriunde în lume. Receptorul, la primirea fondurilor bitcoin, le poate schimba din nou prin intermediul unui schimb local – on-the-counter sau on-line.

Întreaga procedură se poate realiza fără a avea nevoie de permisiunea autorităților centrale. Cu toate acestea, unele guverne le solicită utilizatorilor să își raporteze tranzacțiile în timp ce se tem de creșterea problemelor de spălare a banilor și de finanțare a terorismului. Iranul este, în principal, împotriva crypto monedelor și a impus o interdicție absolută asupra utilizării acestora.

Bitcoin este interzis

CCN a constatat că iranienii au cumpărat, totuși, taxe pe baza primelor tarife pentru a ocoli sancțiunile SUA, chiar sub nasul guvernului iranian. “Am început să cumpăr Bitcoin și chiar Ethereum, considerând că banca centrală iraniană nu va reuși să rezolve situația economică precară”, a declarat pentru CCN un comerciant, a cărui identitate a fost păstrată secret la cererea acestuia. “Am citit multe rapoarte despre faptul că oamenii chinezi și venezueleni fac același lucru în momentul crizei economice”.

Se pare că părinții iranieni riscă ei înșiși dacă decid să finanțeze educația copiilor lor prin intermediul bitcoin, cu excepția cazului în care Iranul este de acord să-și reconsidere poziția privind crypto monedele.