STUDENTII ROMANI de la LONDRA: “Ne-ati lasat plangand de frustrare, UMILITI si BATJOCORITI!”

Au stat chiar si 8-9 ore la coada, asteptand ceea ce unii dintre ei aveau pentru prima data: dreptul de a-si alege presedintele tarii in care vor sa se intoarca. Astfel poate fi rezumata ziua primului tur al alegerilor prezidentiale pentru studentii romani din Anglia.

Astazi, acesti tineri trimit in tara, prin intermediul Gandul.info, o scrisoare catre autoritati, pe care le taxeaza dur pentru haosul si umilinta de duminica si isi cer drepturile pentru 16 noiembrie. 29 de tineri romani, studenti ai unora dintre cele mai prestigioase universitati britanice, semneaza aceasta scrisoare.

Din epistola lor razbat deopotriva refuzul de a pleca, la fel ca multi dintre noi, capul in fata nedreptatilor, cat si speranta ca in acesti studenti sta puterea de a schimba Romania. Pentru ca tot ce ne-au cerut a fost sa le dam o voce, pentru a fi auziti, va redam, in continuare, scrisoarea lor.

Acesti tineri, la fel ca studentii din Romania care nu au putut participa la alegeri, au nevoie de sprijinul tarii in protestul lor cetatenesc, in taria cu care cer ce le apartine – votul.

CITESTE SI: Romanii din Paris au PROTESTAT fata de ingradirea dreptului la vot 

In continuare va prezentam continutul integral al scrisorii adresate, prin intermediul Gandul.info, de studentii romani din Regatul Unit Guvernului si Biroului Electoral Central:

„Catre: Victor Ponta, prim-ministru al Romaniei
Catre: Titus Corlatean
Catre: Biroul Electoral Central
Catre: Toti cei care vor sa ne fure,

Nu putem sa ne adresam cu prea mult respect, pentru ca respectul se castiga. Noua, respectul ne-a murit incet-incet, an de an.

Ne-am vazut prietenii plangand in Londra, noaptea, dupa ce urnele s-au inchis si nu am fost lasati sa votam, desi am asteptat rabdatori in frig timp de 8-9 ore. Ne-ati lasat plangand de frustrare, umiliti si batjocoriti. O rabufnire fizica pentru toti anii in care am fost bataia de joc a unei clase politice corupte, a unor banditi.

Am venit cu totii entuziasmati, fericiti sa votam. Pentru multi, a fost prima data cand am venit la vot. Ne-am gasit fiecare candidatul pe care sa il sustinem, dar, dincolo de orice, toti eram uniti in dorinta de a NU vota cu dumneavoastra. Ati avut dreptate cu sloganul privind unirea, ne-ati unit in aceasta privinta. Stiti de ce? Pentru ca noi vrem sa venim acasa. Vrem sa avem o casa la care sa ne putem intoarce. Vrem sa traim cu demnitate si sa nu mai trebuiasca sa ne punem capul in pamant atunci cand spunem ca suntem romani oriunde in lume. Pentru ca ne doare.

Cineva din multime l-a citat, duminica, pe Petre Tutea: „Cu stanga nici cruce nu poti sa-ti faci, dar sa conduci o tara!” Si dumneavoastra stiati asta. Stiati ca Diaspora si studentii va vor trage in jos, pentru ca noi nu suntem de vanzare. Pentru ca uleiul vostru si kilogramul de malai nu merg cu noi. Noi, studentii romani din strainatate, ne dorim sa traim intr-o Romanie civilizata, intr-o Romanie normala, o democratie unde se poate vota, unde legea este respectata, unde si cetateanul este respectat.

Am plecat din tara sa ne educam, pentru ca ne-am dorit foarte mult sa ne ascutim mintile pentru a ne putea lupta cu voi. Intr-o democratie, singurele noastre arme sunt votul si vocea. Duminica, am simtit cu totii ca nu am avut nici una din aceste arme: nici voce, nici vot. Ne-am simtit neputinciosi, umiliti, batjocoriti, cam cum ne-am simtit inca de cand ne-am nascut. Am copilarit cu dorinta de schimbare. Ne-am educat pentru ca ne dorim sa producem aceasta schimbare. Pentru ca iubim Romania si ne doare cand vedem cum o furati cu nerusinare, cum ne vindeti pamanturile, cum va bateti joc de resursele tarii si de oamenii ei. Cum va bateti joc de noi.

Toata furia noastra s-a transformat in lacrimi cand, luni dimineata, v-am vazut, domnule prim-ministru, la televizor, zambind cu superioritate si spunand ca romanii din Diaspora nu au putut vota din cauza ca nu s-au mai fraudat voturile anul acesta. Am fost umiliti cand spuneati ca sunteti mandru ca sunteti roman. Ca sunteti crestin. Cand ati impartit iconite cu Parintele Arsenie Boca, pe care regimul comunist l-a persecutat, la fel ca pe mii de alti romani. Noua ne e rusine de rusinea dumneavoastra.

Suntem o mana de studenti. Suntem cei care am trecut prin zeci de reforme ale educatiei si am reusit sa ne educam singuri, invingand „sistemul”. Am reusit, datorita muncii noastre si a parintilor nostri, sa venim in strainatate cautand o educatie care sa ne ofere sansa sa revenim acasa cu minti proaspete si puternice, cu brate tinere, vointa, credinta si unitate. Totul, pentru a reusi sa schimbam tara in bine, sa o vindecam dupa ce a suferit atatea rani continue…

CITESTE SI: PRESA INTERNATIONALA despre INCIDENTELE de la SECTIILE de VOTARE din DIASPORA 

Stimate domnule Victor Ponta,

Ati reusit sa castigati 40% din voturi si pentru ca ne-ati impiedicat sa ne exercitam dreptul legal la vot. Am stat la coada intre 14:00 si 21:00, adica 7 ore, cu rabdare, sperand ca putem schimba ceva cu o stampila. Am depus cereri de prelungire la Biroul Electoral Central, dar ne-ati ignorant: „Cine voteaza pana la 9:00, bine, cine nu, ghinion”, ni s-a spus. Noi am asteptat civilizati. Am ramas cu asteptarea pentru ca, la ora 9:00, ni s-au inchis usile in nas, afara ramanand mii de oameni care nu au ajuns sa voteze. Probabil trebuia sa ne asezam la coada cu o zi inainte pentru a ne exercita dreptul constitutional de vot.

Am inceput sa strigam mii de voci: „VREM SA VOTAM! VREM SA NE INTOARCEM IN ROMANIA! VOT PLAGIAT! VREM STAMPILE!”. Nimeni nu ne-a auzit. Ne-am simtit parasiti, frustrati, ignorati, niste nimeni. Duminica, am fost nimeni. Singurul motiv pentru care nu am fortat usile a fost din respect pentru statul britanic si politia lor si pentru ca nu vrem sa ne facem de ras in tara gazda. Dar eu credem ca e bine sa stiti: daca nu ne remediati aceste probleme in turul doi, daca ne furati din nou dreptul la vot, asa cum v-ati furat doctoratele, nu vom mai fi asa rabdatori. Azi, ne-ati invins si ne-ati umilit. Din nou.

Noi, studentii romani care am fost umiliti de clasa politica inca o data, cerem Ministrului Afacerilor Externe si mai precis, domnului Titus Corlatean, sa acomodeze nevoile romanilor din Diaspora. In primul rand, cerem inmultirea numarului sectiilor de votare si mai ales stampilele. Nu este posibil sa existe numai patru stampile pe sectie cand mii de oameni asteapta sa voteze. Nu se poate ca la Wembley sa fi votat numai 600 de oameni in 7 ore. In Londra, tin sa va informez ca suntem mii de cetateni romani cu drept de vot. Va informam, pentru ca dorim sa va ajutam sa nu mai fiti surprinsi si data viitoare.

Toti romanii cu drept de vot vor veni la vot data viitoare, sa stiti asta. Prin urmare, va rugam respectuos sa ne oferiti suficiente stampile, personal si sectii pentru ca in numarul de ore disponibile, toti romanii sa poata vota. In turul al doilea, nu mai plecam acasa fara sa fi votat. Nu mai avem rabdare. Ne dorim sa ne respectati drepturile. De asemenea, speram sa nu fie fraudate alegerile in turul al doilea.

Au murit oameni de varsta noastra la Revolutie, si  altii inainte, la Pitesti, Aiud, Gherla, Targsor si alte lagare comuniste. Este datoria noastra sa continuam lupta fireasca a normalitatii si sa luptam pentru un stat de drept, civilizat si unde legile sunt respectate. Nu mai avem putere sa tacem.

CITESTE SI: ALEGERI PREZIDENTIALE 2014: HAOS la sectiile de vot in DIASPORA. UPDATE VIDEO 

Semnat,

King’s College London Romanian Society:

Maria Cristiana Marcus, King’s College London
Alexandru Trancota, King’s College London
Mara Mares, King’s College London
Emanuel Sandu, King’s College London
Radu Bitu, King’s College London
Irina Stoian, King’s College London
Ioana Popisteanu, King’s College London
Mihaela Alexandra Anton, King’s College London
Ioana Alexandra Ilie, King’s College London
Andreea Staicu, King’s College London
Ionut Moraru, King’s College London
Anca Mihalache, King’s College London
Laura Hanu, King’s College London
Claudia Amelia Tasedan, King’s College London
Vlad Gabriel Anghel, King’s College London
Iulia Raluca Ionita, King’s College London
Bodri Sebastian, King’s College London
Ionut Alexandru Enache, King’s College London
Emilia Constantinescu, King’s College London

Alte universitati:

Ionut Robert Pumnea, London Metropolitan University
Florina Bica, Kingston
Maria Cristina Muntean, Roehampton University
Iulia Lumina, The School of Oriental and African Studies
Bianca Barsan, The School of Oriental and African Studies
Camelia Olteanu, London Business School
Anca Dunavete, University of Portsmouth
Alecsandra Raluca Dragoi, University of Westminster
Lavinia-Alexandra Otescu, University of Southampton
Madalina Iamandei, London Metropolitan University

Sursa foto: facebook