Studentii romani din strainatate cer SANCTIONAREA responsabililor pentru IMPIEDICAREA VOTULUI

Doua asociatii ale studentilor romani din diaspora protesteaza fata de blocarea votului romanilor in strainatate si cer identificarea si SANCTIONAREA tuturor celor responsabili pentru “impiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercitiu al dreptului de a alege”.

Intr-un comunicat remis, marti, presei, Fundatia CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani) si Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) arata ca au constatat faptul ca “situatia din primul tur de scrutin nu s-a schimbat in mod substantial in cel de-al doilea”, desi au inaintat in 10 noiembrie o petitie, semnata de peste 4.500 de cetateni romani din intreaga lume, in care se solicita autoritatilor abilitate cresterea numarului de sectii de votare in strainatate pe baza unor estimari realiste cu privire la prezenta la vot, care insa a ramas fara raspuns.

De aceea, LSRS si CAESAR cer identificarea si SANCTIONAREA tuturor celor responsabili pentru “impiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercitiu al dreptului de a alege” (Codul Penal, Art. 385, alin. 1), aratand ca legea nu inceteaza sa se aplice odata cu incheierea campaniei electorale.

Potrivit articolului citat, “impiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani”.

Citeste si: LSRS si CAESAR: Deciziile luate pentru fuidizarea votului in DIASPORA nu sunt suficiente

Totodata, cele doua asociatii condamna ferm orice incercari de a diviza cetatenii Romaniei din tara si din diaspora, reamintind ca “statul are ca fundament unitatea poporului roman si solidaritatea cetatenilor sai” si ca “Romania este patria comuna si indivizibila a tuturor cetatenilor sai” (Art. 4 din Constitutia Romaniei).

CAESAR si LSRS solicita Parlamentului Romaniei si tuturor factorilor de decizie din societatea romaneasca punerea in dezbatere publica si adoptarea de urgenta a unei legi care sa permita votul electronic sau prin corespondenta si care sa garanteze cetatenilor romani de peste hotare ca la urmatoarele alegeri nu vor mai fi umiliti, asa cum s-a intamplat in zilele si saptamanile trecute.

Daca factorii de decizie nu iau masurile care se impun, Fundatia CAESAR anunta ca va initia in cel mai scurt timp o initiativa cetateneasca la nivel national pentru introducerea in Parlament a votului electronic sau prin corespondenta.

Cele doua asociatii isi exprima admiratia, respectul si mandria fata de toti cetatenii romani din intreaga lume care au votat in cadrul alegerilor prezidentiale din acest an intr-un numar impresionant si “au demonstrat fara echivoc tarii si lumii intregi ca Romania are sansa unui viitor mai bun”.

Citeste si: ALEGERI DIASPORA: Studentii din strainatate cer sanctionarea VINOVATILOR

“Indiferent de optiunile personale si de rezultatul votarii, data de 16 noiembrie 2014 intra in istorie ca o mare victorie pentru democratie si pentru Romania. Am demonstrat impreuna ca cine voteaza conteaza, iar puterea adevarata ramane in mainile cetatenilor romani din tara si din diaspora. Este mesajul nostru apasat pentru intreaga clasa politica, la 25 de ani de la Revolutia din 1989. Pastram speranta ca aceste semnale au fost pe deplin intelese si promitem sa monitorizam cu maxima atentie si responsabilitate indeplinirea angajamentelor formulate de mediul politic. Un viitor mai bun pentru Romania depinde de fiecare dintre noi”, a declarat Sebastian Burduja, presedintele Fundatiei CAESAR.

LSRS si CAESAR multumesc voluntarilor Ligii care au participat in ziua de 16 noiembrie la buna desfasurare a procesului electoral, distribuind ghiduri cu drepturile alegatorilor si formulare pe proprie raspundere, oferind informatii si sprijin romanilor din strinatate care au stat la cozile de la sectiile de votare.

Sursa foto: gandul.info