Studiu: 22% dintre adolescentii romani FUMEAZA TUTUN; 8% au consumat MARIJUANA

Dintre adolescentii cu varste cuprinse intre 14 – 18 ani 22% fumeaza in mod regulat tutun, iar 8% au consumat cel putin o data marijuana, arata un studiu realizat de Open-I Research, la initiativa Educatia Azi.

Probabilitatea ca adolescentii sa devina fumatori creste in functie de influenta parintilor si a problemelor din familie, dar si de modelele din anturaj — a fost concluzia studiului transmis, luni, Agerpres.

Aproape jumatate dintre tinerii care fumeaza in mod regulat au parinti absenti (43%) sau au un tata mai putin implicat in relatia cu ei (47%).

Mai mult decat atat, relatiile disfunctionale intre parinti sunt legate in proportie de 35% de consumul de tutun la adolescenti, iar prezenta unor situatii traumatice in familie a fost legata in proportie de 43% de consumul de tutun. De asemenea, daca adolescentii au cel putin un parinte fumator, mai bine de jumatate dintre acestia (61%) ajung sa fumeze regulat. In ceea ce ii priveste pe cei care nu fumeaza, doar 36% au parinti fumatori.

Un alt motiv al consumului de tutun este influenta grupului (28%). Majoritatea adolescentilor fumatori (70%) au cel mai bun prieten fumator, spre deosebire de o mica parte dintre tinerii nefumatori al caror prieten cel mai bun este fumator (20%).

Pe de alta parte, tinerii romani consuma droguri mai degraba in mod experimental si ocazional, majoritatea celor care au raspuns studiului spunand ca nu au consumat droguri in ultima luna. Cea mai mica varsta la care tinerii incep sa consume marijuana este de 12 ani, iar numarul acestora creste dupa 15 ani. Mai mult, 32% dintre fumatorii de marijuana consuma in casele prietenilor, iar 18% prefera sa faca acest lucru pe strada sau in baruri. Desi cea mai mare parte a tinerilor nu consuma droguri de niciun fel, 98% dintre acestia sustin ca au printre cunoscuti pe cineva care a consumat droguri cel putin o data.

Asemenea consumului de tutun, printre problemele in familie care cresc probabilitatea ca adolescentii sa consume marijuana ocazional sau experimental se numara: lipsa de implicare a tatalui in cresterea tanarului (50% dintre fumatori au un tata putin implicat in relatia cu ei, in contextul in care doar 28% dintre nefumatori au un tata slab implicat in relatia cu ei), diferentele de opinie (43% dintre fumatori au pareri contrare fata de parinti in contextul in care 24% dintre nefumatori au opinii diferite fata de parinti), relatiile disfunctionale dintre parinti (58% dintre fumatori au parinti care se cearta frecvent, pe cand 20% dintre nefumatori au parinti care se cearta des) si prezenta unor situatii traumatice in familie (54% dintre fumatori, fata de doar 27% dintre nefumatori).

“Nevoia de stimulare si experimentare este specifica perioadei adolescentei si este amplificata de cresterea vizibila a stimulilor la care sunt expusi tinerii odata cu toate progresele economice”, a mentionat Adina Nica, managing director Open-I Research.

De asemenea, Dragos Carneci, senior consultant Open-I Research, a apreciat ca adolescentii fac totul pentru a fi acceptati de catre cercul de prieteni, “chiar daca acest lucru presupune comportamente fata de care nu ar simti o atractie deosebita in mod normal”.

“Mai mult decat atat, adolescenta este ultima perioada de remodelare masiva a creierului, iar, ca urmare, tinerii sunt permanent sub imperiul emotiilor si impulsurilor. Astfel, fumatul si consumul de alcool pot fi folosite de catre acestia ca modalitati de reducere a stresului si reglare a emotiilor, dat fiind ca ambele duc la eliberarea de dopamina in circuitul recompensei din creier”, a spus acesta.

Studiul a fost desfasurat in perioada septembrie — octombrie 2015, la initiativa Educatia Azi, si a fost realizat pe un esantion reprezentativ national urban de 357 de adolescenti cu varste cuprinse intre 14 — 18 ani.

Sursa foto: jurnalul