Studiu: 45 la suta dintre tinerii romani locuiesc cu parintii

In Romania, 45 la suta dintre tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani locuiesc cu parintii, potrivit celui mai recent raport al agentiei UE Eurofund.

Ponderea tinerilor romani care locuiesc cu parintii este sub media europeana de 48 la suta si este in scadere fata de cea inregistrata in anul 2007, cand era de 58 la suta.

Potrivit raportului, aproape jumatate dintre tinerii adulti din Europa traiesc cu parintii lor, indicand un nivel record de dependenta, cu implicatii sociale si demografice sumbre pentru continent.

In Italia, aproape patru cincimi (79 la suta) dintre adultii tineri locuiesc alaturi de parinti. Situatia cea mai complicata este pentru tinerii adulti din Malta si Cipru – aproximativ 85 la suta stau inca in casa parintilor.

Cea mai mare crestere a procentului de tineri care locuiesc cu parintii a avut loc in Ungaria, de la 40 la suta in 2007, la 77 la suta in 2011.

Raportul, care este unul dintre cele mai cuprinzatoare studii sociale, a fost realizat in 28 de tari europene. Studiul arata ca procentul de persoane cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani care locuiesc inca cu parintii lor a crescut la 48 la suta (36,7 de milioane) pana in 2011, in tandem cu nivelurile de privatiuni si somaj, care s-au accentuat pe parcursul a cinci ani de criza economica.

Potrivit datelor agentiei UE Eurofound, prezentate de The Guardian, putine tari sunt imune la acest fenomen care nu afecteaza doar tarile mediteraneene impovarate de datorii.

Cifrele indica cresteri importante ale numarului de tineri de peste 20 de ani care locuiesc cu parintii in tari precum Suedia, Danemarca, Franta, Belgia si Austria.

Citeste si: Studiu: Romania are un procent de angajati “platiti la plic” dublu fata de media europeana

Tari precum Germania, Olanda, Irlanda si Marea Britanie au inregistrat insa, in aceeasi perioada, scaderi ale numarului de tineri aflati in aceasta situatie. Astfel, in Marea Britanie numarul acestora a scazut de la 30 la suta la 26 la suta.

Tendinta de dependenta de parinti, sustin autorii studiului, nu poate fi explicata doar prin cresterea numarului de persoane care studiaza pentru o perioada mai mare a vietii, in conditiile in care milioane de tineri cu varsta cuprinsa intre 25 si 29 de ani traiesc in aceeasi casa cu parintii.

Pentru femeile cu varste cuprinse intre 25 si 29 de ani, aceasta cifra a crescut cu cinci puncte procentuale ajungand la 26 la suta, in timp ce proportia de barbati este in crestere cu trei puncte procentuale la 34 la suta. Chiar si printre cei care au un loc de munca, cifra totala a crescut cu un punct procentual pana la la 34 la suta.

Cercetarea Eurofound constata, de asemenea, ca 49 la suta dintre toti adultii tineri din Europa traiesc in case care se confrunta cu privatiuni. Totodata, 27 la suta dintre tinerii adulti se confruntau cu un “nivel mediu” de privatiuni, adica nu puteau inlocui mobilierul uzat, nu-si puteau invita prietenii in vizita si nu-si puteau permite un concediu anual.

Pe de alta parte, 22 la suta se confrunta cu “privatiuni grave” si au dificultati in a-si incalzi casa sau a-si cumpara haine noi – o cifra in crestere cu sase puncte procentuale din 2007.

Sursa foto: descopera.ro