STUDIU ALARMANT: Aproximativ 80 la suta dintre romani NU STIU CUM sa reacționeze in cazul unui CUTREMUR

Aproximativ 80 la suta dintre romani NU STIU CUM sa reactioneze in cazul unui CUTREMUR, iar cei mai multi dintre ei ar lua decizii care s-ar putea dovedi fatale sau ar ingreuna interventia salvatorilor, potrivit unui STUDIU citat de compania E.ON Romania si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU).

“Aceasta a fost concluzia alarmanta a unui studiu realizat in randul populatiei adulte din Romania, studiu pe care s-a fundamentat campania de informare «Nu tremur la cutremur», lansata in luna ianuarie a acestui an”, se arata intr-un comunicat comun transmis miercuri de E.ON Romania si IGSU.

E.ON Romania s-a alaturat campaniei Ministerului Afacerilor Interne, derulata la nivel national prin Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), ce are ca principal obiectiv informarea cetatenilor cu privire la modalitatile si regulile de comportare ce trebuie respectate inainte, in timpul si dupa producerea unui seism.

Citeste si: 4 martie, semnificatii istorice: In 1977 are loc cel mai mare cutremur din Romania

“In Romania au loc zilnic cutremure de mica intensitate si este foarte important sa cunoastem principalele modalitati prin care putem sa ne protejam, atat pe noi insine, cat si familiile noastre sau colegii de serviciu pe durata producerii unui cutremur, precum si ceea ce trebuie sa facem imediat dupa producerea seismului”, a declarat Frank Hajdinjak, director general al E.ON Romania.

Potrivit sursei citate, in prima luna de la lansarea campaniei, reprezentantii inspectoratelor judetene pentru situatii de urgenta, impreuna cu voluntarii E.ON, au derulat mai multe actiuni de informare a cetatenilor, prin distribuirea materialelor tiparite special realizate pentru diseminarea mesajelor campaniei.

In cadrul campaniei vor avea loc exercitii de simulare a producerii unor situatii de urgenta in cadrul carora cetatenii vor fi invatati cum sa se comporte in cazul producerii unor astfel de evenimente.

Pe langa masurile necesare pregatirii si amenajarii locuintei in eventualitatea unui seism, respectiv cele legate de comportamentul ce trebuie adoptat inaintea, in timpul si dupa producerea cutremurului, foarte importanta este si cunoasterea si insusirea masurilor de siguranta in ceea ce priveste sursele de gaze naturale si electricitate.

Citeste si: MAI ne PREGATESTE pentru CUTREMUR

Astfel, fiecare cetatean trebuie sa se asigure ca stie de unde se intrerupe alimentarea cu gaze naturale si cu energie electrica, trebuie sa se asigure ca sistemele de incalzire (centrala termica, boilerul, soba, radiatoare electrice, etc.) sunt montate corect si solid fixate, astfel incat in caz de cadere sau rasturnare sa nu rupa conductele de gaz, sa nu atinga instalatiile electrice sau sa aprinda materiale inflamabile. De asemenea, sa se asigure ca articolele inflamabile si produsele menajere chimice sunt depozitate departe de sursele de caldura si in locuri in care nu se pot rasturna.

Totodata, in cazul in care se constata scapari de gaze, se inchide robinetul de alimentare cu gaze, se deschide fereastra si trebuie chemata echipa de interventie a distribuitorului de gaze natural. De asemenea, cetatenii nu trebuie sa se apropie la o distanta mai mica de 20 metri de liniile electrice cazute sau suspendate deasupra solului si nu trebuie sa permita altor persoane sa se apropie. De asemenea, fiecare cetatean trebuie sa stea departe de orice obiect care ar putea atinge cablurile: un gard, un copac, o cladire, o masina si trebuie folosita lanterna pentru iluminat, nu lumanarile care pot provoca explozie sau incendiu.

Sursa foto: giurgiuveanul.ro