STUDIU COFACE: Risc de insolventa pentru mai bine de jumatate dintre firmele din industria carnii

STUDIU COFACE: Risc de insolventa pentru mai bine de jumatate dintre firmele din industria carnii

Un studiu Coface arata ca aproximativ 57% dintre companiile din industria carnii prezinta un risc de insolventa peste medie, iar dintre acestea, una din patru firme au un risc ridicat de insolventa. Potrivit analizei mentionate, 35% dintre companii fac platile foarte lent sau nu respecta contractele.

Coface Romania a analizat un esantion de 127 de companii care isi desfasoara activitatea in domeniul carnii. Dupa patru ani consecutivi in care companiile din industria de prelucrare a carnii au sacrificat eficienta activitatii in favoarea dezvoltarii comerciale si a mentinerii cotelor de piata, in 2013 a continuat evolutia favorabila din punctul de vedere al volumului vanzarilor (sectorul inregistrand a treia crestere anuala consecutiva cu 7% a cifrei de afaceri cumulate), fiind insotita pentru prima data si de o restabilire a profitabilitatii (rata neta de 1,71% din cifra de afaceri), scrie Mediafax.

“Aceasta redresare nu este insa nici pe departe de natura a restabili echilibrul financiar de ansamblu al companiilor din sector”, se arata in studiul Coface.

Citeste si: Firmele vor trebui sa treaca la CASE DE MARCAT cu JURNAL ELECTRONIC intr-un an si jumatate

Potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice, pe parcursul anului trecut, 347 de companii si-au desfasurat activitatea in acest sector, generand o cifra de afaceri cumulata de 5,4 miliarde de lei si 20.000 de locuri de munca, ambii indicatori fiind in crestere cu 7% si, respectiv, 4% comparativ cu anul anterior.

Doar 50 de companii reprezinta 90% din veniturile industriei carnii

“Restabilirea profitabilitatii, reusita pe parcursul ultimului an financiar, nu este insa nici pe departe de natura a restabili echilibrul financiar de ansamblu al companiilor din sector, fapt care se reflecta si in analiza situatiilor bilantiere si a indicatorilor financiari calculati pe baza lor”, se mai arata in studiul citat.

Astfel, doar 50 companii din acest sector inregistreaza o cifra de afaceri anuala mai mare de 5 milioane de euro, ele fiind si cele care genereaza aproximativ 90% din veniturile inregistrate la nivelul intregului sector. Restul companiilor fie nu au desfasurat nicio activitate economica relevanta in 2013, fie inregistreaza o cifra de afaceri mai mica de 100.000 de euro pe an.

Aproximativ 40% dintre companiile care activeaza in industria carnii au inregistrat o scadere a cifrei de afaceri pe parcursul lui 2013 comparativ cu anul anterior, in conditile in care sectorul la nivel consolidat a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri de 7%. Mai mult decat atat, in contextul in care sectorul, la nivel consolidat, a reusit sa-si imbunatateasca performanta prin trecerea pe profitabilitate, circa 40% dintre companii au inregistrat o deteriorare a rezultatului net. in aceste conditii se poate spune ca mediul concurential al sectorului poate fi clasificat drept unul cu agresivitate peste medie.

Citeste si: BOMBA IN MEDIA: MEDIAFAX GROUP SI-A CERUT INSOLVENTA

Pe parcursul anului 2013 se constata o scadere semnificativa a investitiilor in domeniu fata de anul precedent, cand au fost alocate sume importante pentru extinderea activelor corporale detinute. Cifrele indica si faptul ca, in anul 2013, s-a inregistrat o invechire mai accelerata a activelor, comparativ cu ritmul de innoire a acestora, ceea ce evidentiaza trecerea de la o etapa de investitii (anul 2012) la o etapa de conservare (anul 2013).

in ciuda diminuarii semnificative a gradului de indatorare sectorial (66% in 2013 fata de 93% in 2012), ponderea datoriilor pe termen scurt in totalul datoriilor a crescut, scazand astfel datoriile pe termen lung catre banci.

Lichiditatea curenta inregistrata la nivel sectorial a fost subunitara, ceea ce semnaleaza o expunere masiva a companiilor din acest domeniu la riscul de a nu-si onora obligatiile scadente pe termen scurt. Potrivit studiului, doar 25% dintre companiile din sectorul analizat au posibilitatea de a inregistra o autonomie financiara mai mare de un trimestru.

Pe parcursul anului 2013, gradul de acoperire a platilor prin incasari la nivelul intregului sector analizat este de 90%. “Altfel spus, daca toti furnizorii ar pune presiune pentru incasarea facturilor cu plata in avans, companiile care activeaza in acest sector nu ar putea acoperi prin veniturile incasate decat 90% dintre aceste facturi. Mai putin de o treime dintre aceste companii isi pot acoperi cheltuielile ajunse la maturitate in anul 2013 prin veniturile incasate in acelasi exercitiu financiar”, se mai arata in studiul Coface.

Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania, a declarat ca spre deosebire de alte domenii de activitate, industria carnii a reusit sa absoarba rapid impactul negativ al crizei economico-financiare, iar acest lucru se reflecta in numarul firmelor active la sfarsitul anului 2013, care este cu doar 2% mai mic fata de 2008.

“Este surprinzator ca aceste firme au reusit sa genereze o cifra de afaceri consolidata cu 24% mai mare si o profitabilitate superioara comparativ cu cea inregistrata acum 5 ani, in conditiile in care au dispus de un efectiv identic de salariati. in ciuda acestui fapt, lichiditatea companiilor a ramas precara. Desi creantele se incaseaza mai rapid, iar stocurile sunt valorificate, furnizorii sunt platiti cu 25 de zile mai tarziu decat capacitatea intrinseca. Acest lucru ne determina sa concluzionam ca firmele din sector se folosesc de resursele financiare suplimentare atrase de la furnizori pentru a le redirectiona catre plata datoriilor pe termen lung, pentru optimizarea cheltuielilor financiare”, a mai spus Coman.

Grupul Coface ofera companiilor solutii de protejare impotriva riscului financiar de neplata a clientilor proprii. Cu 4.440 de angajati, Coface a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri consolidata de 1,4 miliarde de euro. Prezent in mod direct sau indirect in 98 de tari, grupul asigura peste 37.000 de companii din peste 200 de tari.