STUDIU: Colesterolul ridicat dauneaza creierului

Colesterolul nu este responsabil doar de o buna functionare a inimii, ci si a creierului. Descoperirea a fost facuta de o echipa de cercetatori americani de la universitatea californiana Davis.

A fost deja sugerata legatura dintre nivelul ridicat al colesterolului si riscul crescut de dementa — implicit de Alzheimer—, iar cercetarile desfasurate la Universitatea Davis merg mai departe, stabilind o relatie directa intre colesterol si prezenta placilor amiloide in creier. Aceste depozite sunt caracteristice bolilor neurodegenerative cum ar fi Alzheimer, informeaza passionsante.be.

Citeste si: STUDIU: UITE CE BOLI POT CAUZA ALIMENTELE PRAJITE

Specialistii americani au analizat prin scanare caracteristicile cerebrale a circa 200 de persoane in varsta (femei si barbati), afectate sau nu de dementa usoara. Rezultatele au aratat ca o valoare ridicata a colesterolului ‘rau’ si una scazuta a colesterolului ‘bun’ se asociaza cu depozite mai mari de beta-amiloida (ce constituie placa amiloida), in timp ce niveluri ridicate de colesterol “bun”- HDL si scazute de colesterol “rau”-LDL se coreleaza cu concentratii mai mici de beta-amiloida.

Prin urmare, spun cercetatorii, este importanta urmarirea indeaproape de nivelurilor de colesterol, nu numai pentru sanatatea vasculara, ci si pentru facultatile cerebrale. Medicul de familie va aprecia daca este necesara aplicarea unui tratament de scadere a colesterolului, independent de riscul cardiovascular, la varstnicii la care nivelurile sunt la limita si care dau semne de declin cognitiv usor, cum ar fi pierderile de memorie, spune passionsante.be, citat de Agerpres.

Sursa foto: webmd.com