STUDIU: Doar UN SFERT dintre dintre proprietarii de caini sunt dispusi sa-i STERILIZEZE

Doar 26 la suta dintre proprietarii de caini sunt de acord sa-i STERILIZEZE, majoritatea spunand ca ar fi dispusi sa plateasca pentru aceasta cel mult 50 de lei, in timp ce 16 la suta sustin ca nu ar cheltui niciun leu pentru STERILIZARE, microcipare si inregistrare, potrivit unui studiu.

Rezultatele sondajului, realizat de Mercury Research la cererea Vier Pfoten, arata ca proprietarii de caini care nu sunt de acord cu STERILIZAREA animalelor indica printre motive costul ridicat al procedurilor (35 la suta), faptul ca animalele sunt tinute sub control, in curti ingradite (13 la suta), dar si ca STERILIZAREA nu este naturala, iar cainele are dreptul sa se reproduca (opt la suta).

Autorii STUDIULUI au precizat ca jumatate din populatia Romaniei detine cel putin un caine, numarul proprietarilor acestor animale fiind mai mare in zonele rurale. Astfel, 82 la suta dintre gospodariile din zonele rurale detin cel putin un caine, in timp ce 23 la suta din gospodariile din zonele urbane au un animal.
Citeste si: Numarul celor MUSCATI de cainii fara stapan A SCAZUT la jumatate in Capitala

Potrivit sondajului, majoritatea romanilor ar fi dispusi sa plateasca cel mult 50 de lei pentru STERILIZAREA, microciparea si inregistrarea cainilor, in timp ce 16 la suta dintre cei chestionati au spus ca nu ar cheltui niciun leu pentru aceste proceduri.

In STUDIU se mai arata ca jumatate dintre romani (52 la suta) nu cunosc prevederile actualei legislatii de gestionare a cainilor. Dintre acestia, 21 la suta au declarat ca nu stiu ce prevede legislatia, iar 31 la suta au spus ca nu au auzit niciodata de aceasta lege. Mai putin de jumatate dintre romani (47 la suta) cunosc legea doar partial, iar unu la suta dintre respondentii cu varste de peste 18 ani au spus ca stiu cel putin doua prevederi majore ale legii.

De la 1 ianuarie 2015, proprietarii de caini de rasa comuna risca amenzi daca nu isi STERILIZEAZA, identifica prin microcip si inregistreaza animalele in Registrul national al cainilor cu stapan (RECS).

Citeste si: ANSVSA a infiintat POLITIA ANIMALELOR

Cainii care au mai mult de 90 de zile trebuie identificati si inregistrati pana la 1 ianuarie 2015 sau inainte de vanzarea, donarea, vaccinarea contra rabiei sau scoaterea in spatii publice a acestora. Pentru proprietarii care au deja caini cu microcip, medicul veterinar urmeaza sa stabileasca calitatea microcipului si daca acesta poate fi citit. Detinatorii cainilor de rasa comuna sau metisilor fatati dupa data de 1 ianuarie 2015 au obligatia sa STERILIZEZE puii astfel: femelele la varsta de 4-6 luni si masculii la varsta de 6-8 luni.

Sursa foto: presabraila.ro