STUDIU: Romanii, tot mai INGRIJORATI de situatia din UCRAINA

Majoritatea romanilor sunt INGRIJORATI si FOARTE INGRIJORATI de conflictul din UCRAINA, respectiv de atacurile din Irak si Siria ale Statului Islamic, releva un barometru INSCOP “Adevarul despre Romania”.

Astfel, barometrul arata ca 67,3 la suta dintre romani se declara INGRIJORATI si FOARTE INGRIJORATI de conflictul din UCRAINA. 30,1 la suta sunt putin sau deloc INGRIJORATI, in timp ce doar 0,9 la suta nu au auzit despre situatia din tara vecina.

“Inregistram o crestere a ponderii romanilor INGRIJORATI de situatia din UCRAINA in conditiile in care in mai 2014, corespunzator fazei de atunci a conflictului, 61,9 la suta dintre romani erau INGRIJORATI si FOARTE INGRIJORATI iar 35,7 la suta erau putin sau deloc INGRIJORATI. 0,8 la suta nu auzisera de acest conflict, iar 1,6 la suta au avut optiunea nu stiu/nu raspund”, arata sondajul INSCOP.

Citeste si: Porosenko: Ucraina este pregatita sa se APERE MILITAR, daca procesul de PACE va esua

In continuare, 42,3 la suta dintre respondenti cred ca actualul conflict din UCRAINA este rezultatul luptei pentru influenta dintre Rusia si statele occidentale, in timp ce 33,5 la suta cred ca are la baza dorinta majoritatii ucrainenilor de a se rupe de influenta ruseasca. 24,3 la suta nu stiu sau nu raspund.

Sondajul a testat si reactia romanilor fata de evenimentele din Orientul Mijlociu. 44 la suta sunt INGRIJORATI si FOARTE INGRIJORATI de atacurile in Irak ale organizatiei Statul Islamic din Irak si Levant. 50,1 la suta sunt deloc sau putin ingrijorati de aceste evenimente, 3,1 la suta dintre respondenti nu au auzit despre noul conflict din Irak iar 2,7 la suta sunt non-raspunsuri.

Cercetarea sociologica a fost realizata in contextul in care anul aceste se implinesc 75 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov, prin care Germania si Uniunea Sovietica au impartit teritorii apartinand Romaniei si altor state din Europa de Est.

INSCOP Research a testat in ce masura romanii considera ca mai este posibila astazi impartirea controlului asupra Romaniei intre tari mai puternice iar rezultatele sondajului arata ca 34,4 la suta dintre romani considera ca un asemenea scenariu este inca posibil, in timp ce 44,7 la suta cred ca nu. 20,9 la suta reprezinta non-raspunsuri.

Citeste si: Mii de oameni PROTESTEAZA la Moscova fata de implicarea Rusiei in conflictul din Ucraina

Barometrul INSCOP “Adevarul despre Romania” a fost realizat de INSCOP Research la comanda “Adevarul” in perioada 30 august — 4 septembrie. Volumul esantionului a fost de 1.058 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de ±3 la suta, la un grad de incredere de 95 la suta. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.

Sursa foto: stirileprotv.ro