Studiu Universitatea Al. Ioan Cuza din Iasi: Berea ajuta memoria si stimuleaza atentia

studiu-bere-iasi

Un grup de cercetatorii de la Universitatea Al. Ioan Cuza din Iasi a publicat, miercuri, un studiu potrivit caruia consumul de bere are beneficii nebanuite pentru organism.

Cercetarea realizata de Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie arata ca cea mai consumata bautura alcoolica din lume ar putea favoriza procesele de memorare si ar putea stimula atentia.

“Dupa ce multa vreme am avut ca referinta doar studii efectuate de echipe de cercetatori din Spania, Statele Unite ale Americii sau Germania, de acum si cercetatorii romani au un cuvant de spus pe aceasta tema”, a afirmat in conferinta de presa sustinuta cu acest prilej presedinta Centrului, dr. Corina Aurelia Zugravu, citata de Buna Ziua Iasi. 

“Studiul indica faptul ca un consum moderat de bere ar putea favoriza procesele de memorare prin incorporarea datelor recente in memoria pe termen lung”, a mai precizat Maria Diana Bercea, doctorand la Universitatea “Al. Ioan Cuza” din Iasi.

Consumul responsabil de bere ar putea stimula si amplifica impactul amintirilor autobiografice placute asupra creierului. Acelasi studiu realizat de cercetatorii ieseni mai arata ca un consum moderat de bere ar putea permite o crestere a utilizarii dinamice a tuturor resurselor de atentie ale sistemului nervos central. Astfel, participantii la studiu care au consumat o cantitate moderata de bere au prezentat o alocare de doua ori mai puternica a resurselor ce tin de atentie, fata de grupul de control.

“Este foarte important de subliniat faptul ca rezultatele studiului trebuie plasate intr-o perspectiva mai larga, a implicatiilor mai profunde. Astfel, de-a lungul timpului, cercetari importante derulate la nivel international au facut legatura intre consumul moderat de bere si diminuarea declinului cognitiv asociat inaintarii in varsta. Daca avem in vedere faptul ca studiul nostru sugereaza posibile efecte ale consumului moderat de bere in ceea ce priveste memoria si nivelul de atentie, indicatori de evaluare a sanatatii cerebrale, putem spune ca rezultatele prezentate astazi subliniaza si rolul pe care consumul moderat de bere l-ar putea avea in diminuarea declinului cognitiv”, a mai spus dr. Corina Zugravu.

Esantionul folosit pentru studiu a fost format din 29 de barbati consumatori de bere, cu varste intre 18 si 64 de ani, cu un consum saptamanal moderat cuprins intre 4 si 14 pahare de bere, in limitele consumului moderat de alcool pentru barbati indicat de OMS.

Testele au fost efectuate cu ajutorul neuroimagisticii de ultima generatie, care implica analiza semnalelor obtinute prin scanarea creierului uman, utilizand fluxul de sange (analizat de un RMN functional), profilarea comportamentului (cu ajutorul unor teste de neuro assessment) si activitatea electrica de la nivelul scalpului. 

Foto: Mondo News