STUDIU. Cati ROMANI sufera de DIABET ZAHARAT

Aproape doua milioane de romani sufera de DIABET ZAHARAT, adica 11,6% din numarul cetatenilor cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani. Astfel, tara noastra se afla pe locul doi in Europa, dupa Turcia, arata rezultatele primului Studiu National privind Prevalenta DIABETULUI, Prediabetului, Supraponderii, Obezitatii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei si Bolii Cronice de Rinichi.

“Avem inregistrat oficial in tara in jur de 5 % din populatie si ne-am trezit de fapt cu un procent dublu. E o surpriza. (…) Ne asteptam sa fie mai mult DIABET, dar parca nu atat de mult si nu atat de mult prediabet. Nu ne asteptam sa avem un procent de 20 % PREDIABET”, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, Dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de DIABET, Nutritie si Boli Metabolice.

Citeste si: PESTE 300 DE BOLI NU VOR MAI FI TRATATE IN SPITAL

In topul regiunilor cu cei mai multi DIABETICI se afla sudul tarii, unde s-a inregistrat o prevalenta a DIABETULUI de 13,39%, urmata de regiunea Bucuresti-Ilfov, cu 12,79%. Pe locul trei in topul prevalentei DIABETULUI se afla regiunea de Nord-Est (12,38%), urmata indeaproape de regiunile Sud-Vest (12,1%), Nord-Vest (11,69%) si Sud-Est (10,44%). La polul opus, datele studiului arata ca regiunile cu cei mai putini DIABETICI sunt Vestul (8,2%) si Centrul (9,99%) tarii.

Dintre pacientii cu DIABET ZAHARAT, 20,69% au reprezentat cazuri nou depistate, iar 79,31% erau deja in evidenta medicilor de familie. In Romania, fata de restul Europei, diabetologii au reusit sa depisteze foarte multi pacienti, in realitate doar 20 % din bolnavi raman fara sa fie luati in evidente.

O alta mare problema a medicilor romani este faptul ca unii romani cu Diabet nu doresc sa se stie de boala lor, cei mai multi de frica ca isi vor pierde locul de munca. 

Citeste si: FA ASTA IN FIECARE ZI SI VEI TRAI PANA LA ADANCI BATRANETI – VIDEO

Potrivit acesteia, medicii sunt obligati sa anunte angajatorii si chiar si politia, in anumite situatii, desi pacientii cu DIABET nu doresc sa se stie de boala lor. 

Studiul PREDATORR este realizat in premiera nationala, realizarea acestuia a durat un an si jumatate si arata exact cati romani sufera de DIABET. Pentru acest studiu a fost folosit un esantion reprezentativ de 3.000 de persoane din 101 centre din Romania.

PREDATORR a fost dat publicitatii in prima zi a celui de-al 40-lea Congres al Societatii Romane de DIABET, Nutritie si Boli Metabolice, desfasurat la Sibiu, in perioada 21-24 mai 2014.

Sursa foto: sanatate.bzi.ro