SUA a desfasurat AVIOANE F-16 in TURCIA “in sustinerea luptei impotriva STATULUI ISLAMIC”

Statele Unite ale Americii au desfasurat duminica sase avioane de vanatoare F-16 la baza INCIRLIK, din sudul TURCIEI, “in sustinerea luptei impotriva gruparii STATULUI ISLAMIC”, a anuntat misiunea americana in cadrul NATO pe contul sau Twitter, citat de AFP.

Este pentru prima data dupa infiintarea COALITIEI INTERNATIONALE ce bombardeaza aceasta grupare jihadista in IRAK si SIRIA, in urma cu un an, cand SUA vor putea face sa decoleze avioane de vanatoare de la aceasta baza strategica, datorita unui acord semnat cu Turcia la sfarsitul lui iulie.
In asteptarea posibilitatii de a desfasura aici avioane de vanatoare, SUA au lansat de la baza Incirlik drone, pentru a efectua lovituri aeriene impotriva pozitiilor SI.

O sursa de informatie turca a confirmat pentru AFP “sosirea, zilele acestea, a sase avioane americane, primele din cadrul unei operatiuni de desfasurare” a carei componenta nu a fost precizata. Aceste avioane vin dinspre Aviano, Italia, a adaugat sursa.

CITESTE SI: SUA AU LANSAT PRIMUL ATAC AERIAN IN SIRIA DE LA O BAZA DIN SUDUL TURCIEI

Potrivit agentiei de presa turce Dogan, un contingent de 300 DE MILITARI AMERICANI a fost de asemenea desfasurat la aceasta baza, pentru a coordona operatiunile terestre.

Avioanele US Air Force erau nevoite pana acum sa decoleze de la baze mai indepartate pentru a lovi tinte jihadiste, de exemplu din Iordania sau Kuweit.

Membra a NATO, Turcia a refuzat pana nu demult sa participe la operatiunile coalitiei impotriva SI, de frica sa nu favorizeze ACTIUNILE KURZILOR IN SIRIA, care lupta acolo impotriva jihadistilor, in apropiere de frontiera turca. Insa, atentatul survenit la 20 iulie la SURUC (sud), care s-a soldat cu 32 de morti si a fost atribuit SI, a schimbat datele si a obligat Ankara sa faca o SCHIMBARE STRATEGICA.

Sursa foto: defenceindustrydaily