SUA a orchestrat cateva atacuri impotriva unor oficiali de rang inalt din SOMALIA

Aviatia americana a bombardat in sudul Somaliei ascunzatori ale unor oficiali islamisti shebab, intre care liderul acestora Ahmed Abdi “Godane”, a anuntat marti guvernatorul provinciei vizate.

“Au fost provocate pierderi sustinatorilor Al-Qaida dar nu avem detalii pentru moment”, a explicat guvernatorul provinciei Shabeellaha Hoose, Abdikadir Mohamed Nur.

Washingtonul a pus un pret de sapte milioane de dolari pe capul lui Godane, in varsta de 37 de ani. Pentagonul a anuntat in noaptea de luni spre marti ca a desfasurat o operatiune impotriva shebab in Somalia, fara a oferi detalii, afirmand ca este “in curs de evaluare a rezultatelor”.

CITESTE SI: SUA se pregateste sa trimita fortele speciale in Siria 

In cursul noptii, “americanii au desfasurat un atac aerian important vizand o reuniune a oficialilor shebab de rang inalt, intre care liderul lor Abu-Zubeyr”, a detaliat guvernatorul.

“Ei se reunisera pentru a discuta despre ofensiva” lansata la primele ore ale zilei de sambata in Shabeellaha Hoose de catre fortele guvernamentale somaleze, sprijinite de Forta Uniunii africane in Somalia (Amisom), ale carei efective au fost suplimentate la 22.000 de persoane in ianuarie.

CITESTE SI: BARACK OBAMA va aloca 5 miliarde de dolari pentru lupta impotriva TERORISMULUI

Din august 2011, shebab au fost alungati din Mogadishu, apoi progresiv din majoritatea bastioanelor lor din sudul si centrul Somaliei. Ei detin insa in continuare zone rurale extinse si, in fata armamentului net superior al Amisom, au abandonat lupta conventionala in favoarea unor operatiuni de gherila, mai ales la Mogadishu, unde au desfasurat recent atacuri spectaculoase impotriva presedintiei si Parlamentului.

Sursa foto: washington post