SUA a pierdut urma a 750.000 de arme

Guvernul SUA nu poate sa spuna ce s-a intamplat cu aproape 750.000 de arme trimise armatei afgane, potrivit unui raport intocmit de seful Inspectoratului Special General pentru Reconstructia Afganistanului (SIGAR), John Sopko.

“Suntem foarte ingrijorati ca armele platite din banii contribuabililor americani ar putea sfarsi in mainile insurgentilor si vor fi foloste pentru a ucide americani, soldati afgani si civili”, a declarat John Sopko, citat de Ria Novosti. Potrivit site-ului, un oficial al SIGAR a declarat ca informatiile, venite de la Deparamentul de Stat pentru Aparare al SUA nu sunt “foarte de incredere”, dar raportul arata ca SUA a trimis fortelor armate afgane 465.000 de arme de calibru mic si 83.000 pusti de asalt AK-47 care nu mai erau folosite, scrie ziare.com.

Citeste si: COREEA DE NORD ameninta: Vom trage RACHETE NUCLEREA spre CASA ALBA si PENTAGON 

In 2010, Pentagonului i s-a cerut sa implementeze sisteme care sa urmareasca si sa monitorizeze armele oferite Afganistanului si Pakistanului. Doua baze de date, SCIP si OVERLORD, au fost create fara insa a fi sincronizate, si zeci de mii de arme nu au mai aparut in sistem sau informatiile despre ele au fost dublate.

 Citeste si: SUA publica imagini care demonstreaza ca RUSIA efectueaza tiruri asupra UCRAINEI 

Contabilizarea armelor trimise in Afganistan reprezinta o problema pentru SUA de mai mult timp. In 2009, seriile unui numar de arme estimat intre 46.000 si 250.000 nu au fost inregistrate, astfel incat acestea nu mai pot fi urmarite.