SUA: Agenția Națională de Securitate poate identifica utilizatorii Bitcoin din toată lumea

Agenția Națională de Securitate Națională (NSA) este în măsură să localizeze utilizatorii Bitcoin din întreaga lume, se arată în documentele clasificate furnizate de Edward Snowden, informează jurnaliștii de la The Intercept.

The Intercept este o publicație dedicată “jurnalismului de adversitate”, fondată de Glenn Greenwald, Laura Poitras și Jeremy Scahill la scurt timp după dezvăluirile lui Edward Snowden din 2013. La realizarea acestui articol, cei trei au foslosit ca surse o parte din documentele date publicității, în 2013, de fostul analist CIA și NSA.

NSA a reușit acest lucru prin crearea unui sistem de strângere, analiză și prelucrare a traficului brut global de internet, folosind un program deghizat ca un software anonim dar extrem de popular, conform altor documente care au fost date publicității tot în luna martie 2013.

Oakstar și Monkeyrocket

Deși agenția era interesată de monitorizarea unor crypto monede concurente, Bitcoin (“un sistem monetar digital descentralizat, în care unitățile sunt cunoscute sub numele de Bitcoin sau BTC”) a fost ținta principală a NSA.

Urmărirea a fost efectuată printr-un program secret de supraveghere a internetului sub numele de cod OAKSTAR, care reprezintă o serie de parteneriate corporatiste care au permis agenției să monitorizeze comunicațiile și să tragă date direct de la conexiunile cu fibră optică care formează internetul.

Citește și: CE SUNT ȘI CUM SE REALIZEAZĂ SCHIMBURILE CENTRALIZATE DE CRYPTO MONEDE. GHID COMPLET PE ÎNȚELESUL TUTUROR

Un serviciu VPN numit MONKEYROCKET, un subprogram al OAKSTAR, a jucat un rol crucial în identificarea utilizatorilor Bitcoin. În loc să ascundă datele de utilizator, MONKEYROCKET a folosit echipamente de rețea pentru a obține date din Europa, Orientul Mijlociu, Asia și America de Sud. În documentele NSA, MONKEYROCKET este, de asemenea, descris ca un “serviciu de anonimizare a internetului non-occidental în sprijinul combaterii terorismului” lansat în vara anului 2012.

“În prezent există aproximativ 16.000 de utilizatori înregistrați, iar site-ul generează aproximativ 2.000 de evenimente pe zi … Iranul și China sunt două dintre țările cu o bază de utilizatori semnificativă”, se arată în raport.

MONKEYROCKET are la bază și este protejat de Ordinul Executiv 12333, care conferă și extinde puterile agențiilor americane de informații atunci când investighează cetățenii S.U.A. NSA subliniază că o piesă cheie a “strategiei pe termen lung” pentru MONKEYROCKET a fost aceea de a “atrage ținte implicate în terorism, inclusiv securitatea Al Qaida pe care NSA să o poată exploata”.

Ca rezultat, NSA a colectat o cantitate semnificativă de date ale utilizatorilor Bitcoin, inclusiv parole, istoricul browser-ului și chiar adresa MAC a dispozitivelor lor. Toate aceste informații au fost suficiente pentru a identifica utilizatorii de Bitcoin sau / și posesorii de portofele Bitcoin.

Utilizatorii Bitcoin nu au fost singurii vizați de NSA

În martie 2013, ANS a oferit o actualizare a eforturilor de colectare a informațiilor utilizând MONKEYROCKET, care a vizat Bitcoin și LibertyReserve, “două dintre primele 3 valute virtuale” de interes. LibertyReserve este privit ca un predecesor al lui Bitcoin, dar, potrivit jurnaliștilor de la The Intercept, a fost creat cu intenție criminală. LibertyReserve era un serviciu de valută digitală fondat de Arthur Budovsky în Costa Rica. Ulterior, fondatorul LibertyReserve a fost arestat fiind acuzat de spălare de bani, suma vehiculată fiind de 6 miliarde de dolari. Arthur Budovsky a fost condamnat la 20 de ani de închisoare.

Citește și: CUM POȚI SĂ MINEZI CRYPTO MONEDE BITCOIN ȘI SĂ FACI MULȚI BANI FĂRĂ INVESTIȚIE ÎN ECHIPAMENTE

La cinci luni după închiderea Liberty Reserve, agenții federali americani l-au prins pe Ross Ulbricht, omul din spatele celei mai mari piețe din lume din zona darkweb-ului, Silk Road, unde tranzacțiile au fost efectuate în Bitcoin.

Documentele prezentate de Edward Snowden nu oferă prea multe informații care să dezvăluie dacă NSA a participat activ sau nu la ancheta FBI privind Silk Road. Cu toate acestea, Ulbricht însuși a susținut că toate dovezile împotriva sa au fost obținute de NSA prin încălcarea celui de-al patrulea amendament și n-ar trebui admise la procesul împotriva sa. Procuratura a respins teoria sa.

Monitorizarea crypto monedelor de către agențiile de supraveghere guvernamentală poate fi un motiv de îngrijorare pentru susținătorii crypto monedelor care au fost atrași tocmai datorită anonimatului și descentralizării acestora.