SUA: Ancheta in armata americana, dupa ce puscasii marini au postat poze cu colegele lor goale

Pentagonul a anuntat o ancheta intr-un scandal privind fotografii nud in care apar femei din fortele armate americane, a anuntat secretarul Apararii, James Mattis, dand asigurari ca vor fi luate “toate masurile adecvate”, in toate ramurile armatei, relateaza BBC News, citat de News.ro. Scandalul a izbucnit atunci cand fotografii cu femei dezbracate din Corpul Puscasilor Marini au fost publicate online de colegi pe un grup numit “Marines United”.

Grupul avea peste 30.000 de membri, inainte de a fi inchis. Insa mai putin de 10 femei au depus plangere oficiala, a spus un inalt oficial din Corpul Puscasilor Marini. Generalul Robert Neller si-a exprimat speranta ca mai multe femei se vor implica pentru a ajuta la ancheta lansata de Serviciul de Investigatii al Marinei. El a precizat ca nu stie cati Puscasi Marini au publicat imagini sau cati au fost vizati. “Daca luati parte la un astfel de comportament sub orice forma, atunci nu ma ajutati nici pe mine, nici Corpul Puscasilor Marini”, a subliniat Neller.

Miercuri, doua femei care au fost victime au vorbit public alaturi de avocatul lor, cerandu-le altora sa le urmeze exemplul. “Va poate spune ca exact acest comportament duce la normalizarea hartuirii sexuale si chiar a violentei sexuale”, a spus Erika Butner, in varsta de 23 de ani, care a servit ca Puscas Marin timp de patru ani, pana in iunie.

Departamentul american al Apararii a afirmat intr-un comunicat ca a emis o serie de norme pentru a preveni si a trata cazurile de hartuire sexuala. Comisia pentru Servicii Armate a Senatului urmeaza sa aiba o audiere saptamana viitoare. O parte dintre fotografii ar fi fost facute fara stirea subiectului, in timp ce altele au fost facute cu permisiune.

Sursa foto: BBC