VIDEO SUA au BOMBARDAT SIRIA! TRUMP a ordonat ATACUL! RUSIA, avertizata de ATAC, a suspendat un ACORD cu SUA

SUA au lansat in noaptea de joi/vineri (ora Romaniei) un atac cu rachete asupra unor tinte militare din Siria, potrivit presei americane. Operatiunea a vizat baze aeriene si vine ca raspuns la atacul cu arme chimice din orasul Khan Shaykhun, in care si-au pierdut viata zeci de civili.

UPDATE 5:  Crucea Rosie Internationala a transmis ca ceea ce s-a intamplat in Siria in noaptea de joi spre vineri e un “conflict armat international”.

UPDATE 4: Consiliul de Securitate al ONU urmeaza sa se intruneasca de urgenta la ora 18.30, anunta The Guardian.Potrivit oficialilor sirieni, cel putin 7 oameni au fost ucisi. Agentia de presa siriana anunta insa ca ar fi murit 9 civili, inclusiv 4 copii. Senatorul republican John McCain a declarat vineri ca actiunea SUA a fost una “adecvata”, el adaugand ca atacul de joi noapte a fost “sfarsitul inceputului si nu inceputul sfarsitului”.

Acesta a mai declarat pentru MSNBC ca administratia Obama a facut o greseala ca nu a actionat cu ani in urma. Potrivit lui McCain, ce a facut Trump a fost sa reinstaureze “credibilitatea”.

UPDATE 3: Presedintele rus Vladimir Putin considera “ilegal” atacul american cu rachete asupra unei baze militare siriene si spune ca este o “agresiune impotriva unei natiuni suvernae”, transmite Reuters. Putin continua astfel sa-l sustina pe presedintele Bashar Al Assad, condamnat de intreaga lume occidentala pentru crimele impotriva propriului popor. Assad este un aliat esential al Rusiei in Orientul MIjlociu, el permitand Kremlinului sa-si instaleze baze militare si sa devina un jucator in zona.

UPDATE 2:  Iulian Fota, analist militar, fost consilier prezidential pe probleme de securitate, spune, intr-un interviu acordat stirilor ProTv, ca ordinul lui Donald Trump relanseaza in lume politica de mare putere.

Reporter: Care este prima reactie dupa informatiile primite in aceasta dimineata?

Iulian Fota, analist militar: SUA au preluat initiativa in problematica siriana, este prima miscare indrazneata, puternica, a presedintelui Trump, este un moment extrem de important, dar si delicat, mai ales ca aceasta decizie a fost luata in momentul in care presedintele Chinei se afla in vizita, in SUA. Este primul test important pe care il da presedintele american, din punct de vedere al politicii externe americane. Ramane sa vedem si cum se va relationa si cu congresul – si aici cred ca este aspectul simplu al chestiunii. Dar, evident, e un reper, e un moment important in mandatul acestui nou presedinte american.

Reporter: Va mentineti afirmatia din noiembrie anul trecut, ca venirea lui Trump la putere ar putea insemna sfarsitul lumii cu care ne-am obisnuit in ultimii ani?

Iulian Fota: Ma refeream la caracteristicile diplomatice si institutionale si imi mentin punctul de vedere. Este absolut clar ca Donald Trump a adus in prim-planul politicii mondiale politica de mare putere, dovada ca toata lumea urmareste acum doua lucruri: cum vor reactionat Rusia si China la aceasta decizie. Vedeti ca nimeni nu este preocupat de rectia NATO, UE, pentru ca aspectul esential aici este cel al politicii de mare putere. Va fi o mare diferenta intre epoca asta si ceea ce am avut pana anul trecut. Cel putin in aceasta privinta, teoria mea e corecta. Vom vedea celelalte aspecte, cu timpul. In concluzie, am revenit la politica de mare putere in relatiile internationale si asta se vede.

Citeste interviul integral AICI.

UPDATE 1: Rusia a anuntat vineri suspendarea acordului cu Washingtonul care viza prevenirea incidentelor intre avioanele celor doua tari in Siria, dupa atacatul cu rachete lansat vineri dimineata de Statele Unite impotriva unei baze militare aeriene siriene din provincia Homs, anunta AFP. 

“Partea rusa suspenda memorandumul cu Statele Unite privind prevenirea incidentelor si a securitatii zborurilor in timpul operatiunilor din Siria”, a anuntat Maria Zakharova, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe de la Moscova, intr-un comunicat.

STIRE INITIALA

Pentagonul a precizat ca atacul, ordonat de presedintele Donald Trum, a avut loc la ora siriana 04:40 (01:40 GMT), cand 59 de rachete de croaziera Tomahawk au fost trase din nave distrugatoare, USS ROSS si USS PORTER, aflate in estul Mediteranei. Cele doua nave de razboi fac parte din flota a 6-a americana din zona Europa-Africa si, in trecut, au participat la mai multe exercitii in Marea Neagra si au oprit in portul Constanta. Armata SUA a informat fortele ruse inainte de loviturile asupra bazei aeriene siriene si nu a vizat acele sectiuni ale obiectivului unde rusii erau considerati a fi prezenti, a precizat purtatorul de cuvant al Pentagonului, capitanul Jeff Davis.

“In seara asta am ordonat un atac militar directionat asupra bazei aeriene din Siria de unde a fost lansat atacul chimic. Prevenirea si descurajarea raspandirii si utilizarii armelor chimice mortale este de interes vital pentru securitatea nationala a Statelor Unite. Este cert ca Siria a folosit arme chimice interzise, a incalcat obligatiile care ii revin in temeiul Conventiei privind interzicerea armelor chimice si a ignorat avertismentele Consiliului de Securitate al ONU. Incercari de ani de zile de a schimba comportamentul lui Assad au esuat si au esuat cu consecinte dramatice”, a declarat presedintele Trump, la scurt timp dupa lansarea atacului.

Un oficial de la Casa Alba a anuntat ca au fost lansate “59 de rachete” de tip Tomahawk. Washingtonul a vizat baza aeriana de la Shayrat, care este “asociata programului” armelor chimice al Damascului si este considerata ca are legatura cu atacul chimic de marti. Cel putin 6 oameni au fost ucisi, potrivit oficialilor sirieni.

SUA au informat Rusia in avans ca vor ataca o baza militara din Siria cu rachete, a anuntat Pentagonul. Comunicatiile au avut loc pe linie militara, prin intermediul unei linii speciale militare controlate de armata americana si care opereaza in baza aeriana al-Udeid din Qatar, transmite The Guardian.

Sursa foto: washington post