SUA considera ca RUSIA este responsabila pentru ESCALADAREA VIOLENTELOR in estul Ucrainei

Departamentul de Stat american considera ca RESPONSABILITATEA pentru recenta ESCALADARE A VIOLENTELOR in estul separatist al UCRAINEI apartine Moscovei si rebelilor din regiune, diplomatia SUA avertizand in acelasi timp Rusia ca va plati ”un pret si mai mare” daca va continua astfel de actiuni, transmite agentia de presa Interfax, citata de Agerpres.

”RUSIA SI SEPARATISTII DUC ACESTE ATACURI. Nu exista nicio indoiala. Asa au procedat si in august anul trecut cand actiunile lor au dus la ESCALADAREA CONFLICTULUI”, a afirmat purtatorul de cuvant al diplomatiei americane, John Kirby, adaugand ca observatorii Misiunii OSCE in Ucraina au confirmat aceste informatii.

Reprezentantul Departamentului de Stat al SUA a subliniat totodata ca autoritatile americane sunt ”extrem de ingrijorate de intensificarea atacurilor din partea fortelor combinate ale rusilor si separatistilor PESTE LINIA DE INCETARE A FOCULUI in estul Ucrainei”.

In aceasta situatie, a mai declarat John Kirby, SUA ”fac apel la incetarea imediata a focului si la indeplinirea completa a ACORDURILOR DE PACE DE LA MINSK”, avertizand ca ”incercarile Rusiei si separatistilor de a ocupa si mai multe teritorii vor avea un pret si mai mare”.

Declaratiile diplomatiei americane intervin in contextul in care in estul separatist ucrainean se inregistreaza de mai multe zile o intensificare a confruntarilor, acestea soldandu-se cu mai multe victime in randul civililor.

CITESTE SI: UCRAINA: 8.000 DE MILITARI SI POLITISTI AU TRECUT DE PARTEA SEPARATISTILOR

Rusia, acuzata de Kiev si de Occident ca ii sustine pe separatisti, a acuzat la randul sau Ucraina ca ‘pregateste o ofensiva’ in regiune. ‘Suntem ingrijorati de cursul pe care l-au luat evenimentele in ultimele zile, care seamana foarte mult cu o pregatire pentru o actiune militara’, declara luni ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Conflictul din estul Ucrainei dintre armata ucraineana si rebelii prorusi s-a soldat cu peste 6.800 de morti din aprilie 2014 si pana in prezent. Un nou armistitiu a fost instituit in februarie, in urma unui acord de pace incheiat la Minsk, dar incidente soldate cu victime au loc frecvent in estul ucrainean.

Sursa foto: Reuters