SUA da de inteles ca un atac asupra Siriei este iminent. Obama: Nu luam in considerare trimiterea de trupe la sol

siria-sua-obama-razboi-siria

Statele Unite nu au luat inca o decizie finala privind lansarea unui atac militar in Siria, insa presedintele Barack Obama a afirmat, vineri, ca o interventie in Siria nu ar implica trupe la sol.

Declaratiile lui Obama au venit in cadrul unei intalniri cu liderii din Estonia, Letonia si Lituania, prilej cu care a subliniat ca folosirea armelor chimice reprezinta “o provocare a lumii”. 

“Nu luam in considerare un angajament pe o perioada nedeterminata. Nu luam in considerare trimiterea de trupe la sol”, a spus Obama, care a adaugat ca folosirea armelor chimice ameninta securitatea nationala americana si merita un raspuns.

“Lumea are o obligatie sa se asigure ca mentinem regulile impotriva utilizarii armelor chimice. Nu putem accepta o lume unde femeile si copiii si civilii inocenti sunt gazati la o scara incredibila. Este important pentru noi sa recunoastem ca, atunci cand peste 1.000 de oameni sunt ucisi, inclusiv sute de copii nevinovati, prin folosirea unei arme pe care 98 sau 99 la suta din omenire afirma ca nu ar trebui utilizata nici macar in caz de razboi, si nu exista nicio actiune, atunci trimitem un semnal. Acesta este un pericol pentru securitatea noastra nationala”, a mai spus Obama.

Tot vineri, secretarul american de stat, John Kerry, a dat de inteles, intr-o conferinta de presa, ca un atac asupra Siriei este iminent si a prezentat motivele pentru care se impune o interventie militara a SUA in Siria. 

“Nu va cer sa ma credeti pe cuvant. Cititi singuri verdictul la care a ajuns comunitatea noastra de informatii”, a precizat secretarul de stat american, care a adaugat ca peste 1.400 de oameni au murit in urma atacului, dintre care mai mult de 400 au fost copii.

“Constatarile sunt atat de clare pe cat sunt de convingatoare”, a spus John Kerry, care a adaugat ca, bazat pe aceste dovezi, cel putin 1.429 de sirieni au fost ucisi in atacul cu arme chimice, inclusiv 426 de copii. El a precizat si ca SUA stiu unde si cand au fost lansate rachetele care contineau gazul toxic. Intrebarea principala nu mai este ce stim, ci ce vom face in legatura cu asta? (…0 Suntem obositi dupa un deceniu de razboi, stiu, si eu sunt obosit. Dar oboseala nu ne absolva de responsabilitate”, a spus secretarul american de stat.

Foto: timesofisrael.com/ibtimes.com