SUA denunta persecutiile religioase ale gruparii STAT ISLAMIC si antisemitismul din Europa

SUA denunta persecutiile religioase ale gruprii Stat Islamic in Siria si Irak, dar se arata ingrijorate si fata de recrudescenta antisemitismului in Franta si in Germania, in raportul lor anual despre libertatea religioasa.

Departamentul de Stat acuza in acest document ISIS de ”persecutii brutale” impotriva minoritatilor religioase, precum cele crestine din cele doua state in care a ocupat vaste teritorii, informeaza Agerpres.

”Aceste acte devin si mai respingatoare cand cei care le comit arata spre Dumnezeu spunand ca, cumva, el permite aceste fapte. Fiecare victima, fiecare cosmar, fiecare rana este un alt motiv pentru a aborda de urgenta cauzele extremismului violent”, a declarat John Kerry, liderul diplomatiei americane, cu prilejul publicarii raportului.

CITESTE SI: Gruparea STAT ISLAMIC ameninta SUA si Rusia cu atentate: “Porniti jihadul”

In document se mai face referire si la Boko Haram, miscare ce a comis numeroase acte de violenta in Nigeria, Camerun, Ciad si Niger si care s-au soldat in 2014 cu mai multi morti decat in cei cinci ani precedenti. La randul sau, si guvernul nigerian a fost acuzat ca nu face mai mult pentru a opri aceste violente.

China si Iran sunt si ele condamnate pentru politicile lor ”monstruoase” de discriminare religioasa. Totusi, americanii nu-i critica doar pe inamicii traditionali, ci si pe aliatii Arabia Saudita, Franta si Germania.

”In vara lui 2014, Franta si Germania s-au confruntat cu un val de sentimente anti-israeliene care au atins limita antisemitismului”, se arata in raport.

CITESTE SI: STAT ISLAMIC confirma ca adjunctul gruparii a fost UCIS intr-un raid american

Diplomatia americana face aluzie la manifestatiile de la Paris indreptate impotriva statului evreu si a evreilor cu prilejul ofensivei militare israeliene in Fasia Gaza in vara lui 2014.

Raportul nu face referire la atentatele de la Paris din ianuarie 2015, indreptate si asupra unui magazin evreiesc, deoarece nu acopera decat anul trecut.

”Nicio natiune nu poate da ce are mai bun daca populatia nu are dreptul de practica credintele sale religioase. Speram sa determinam guvernele sa respecte demnitatea religioasa a cetatenilor lor”, a mai spus Kerry.

Sursa foto: dailymail