SUA: Dupa HARVEY vine URAGANUL IRMA! STARE de ALERTA

La nici zece zile de la trecerea devastatoare a uraganului Harvey, Statele Unite – si mai ales Florida – urmaresc cu ingrijorare evolutia unui nou uragan, Irma, iar cateva insule din Caraibe, precum Puerto Rico, Haiti si Antilele Mici se afla deja in stare de alerta, informeaza Agerpres.

Uraganul Irma a fost ridicat luni la categoria 4 (din 5) – nivelul maxim atins de Harvey care a devastat mai multe regiuni din statele Texas si Louisiana – si ameninta o zona care se intinde din Caraibe pana in Florida (SUA), unde a fost instaurata stare de alerta, a anuntat Centrul National pentru Uragane din SUA (NHC). Guvernatorul din Florida, Rick Scott, a declarat “urgenta” pe tot teritoriul statului sau pentru pregatirea in vederea sosirii furtunii, spre sfarsitul saptamanii.

Aceasta noua amenintare vine intr-un moment in care autoritatile din Texas nu au terminat inca de evaluat pagubele lasate in urma de uraganul Harvey care a facut zeci de victime si a produs daune imobile imense, a caror valoare ar putea depasi cu mult pragul de 100 miliarde de dolari, mai arata AFP. Luni noaptea, uraganul Irma se indrepta spre Insulele Leeward aducand rafale de vant de pana la 215 km/h.

Insa, NHC a avertizat, luni, la ora 21:00 GMT, ca Irma “va deveni mai puternic in urmatoarele 48 de ore” precizand totodata ca trebuie “definitivate pregatirile pentru protejarea vietilor si a bunurilor”. Uraganul Irma este asteptat sa ajunga in nordul Puerto Rico, un teritoriu american, miercuri, in jurul orei 12:00 GMT, fenomenul putand determina o crestere a nivelului marii cu 3 metri peste cel normal, pana la 25 de centimetri de precipitatii si “valuri mari, distructive”, conform NHC.

Guvernatorul Ricardo Rossello Nevares a activat Garda Nationala si a anuntat infiintarea unor adaposturi in care vor putea fi gazduite pana la 62.000 de persoane. Un portavion american, dotat cu un spital de campanie si cu treizeci de elicoptere de zeci de aeronave capabile sa efectueze misiuni de salvare si de aprovizionare a fost amplasat in zona, ca masura de precautie, a indicat Alejandro de la Campa, din cadrul diviziei din Caraibe a Agentiei Federale pentru Situatii de Urgenta (FEMA).

Traiectoria uraganului Irma este inca incerta, insa mai multe proiectii plaseaza Haiti, Republica Dominicana si Cuba pe traseul sau, inainte ca fenomenul meteorologic sa se indrepte spre nord, catre Florida, si apoi, eventual, spre estul Statelor Unite. Uraganul se afla luni seara la 790 km est de Antilele Mici si se deplasa catre aceasta zona cu o viteza de 20 km/h. Irma ar trebui sa ajunga in Antilele Mici in intervalul dintre marti noapte si miercuri dimineata.

Din cauza apropierii uraganului au fost emise alerte si in Antigua si Barbuda, Anguilla, Montserrat, Insulele Sfantul Cristofor si Nevis, Insula Sfantul Martin, Insula Sfantului Bartolomeu, Saba si Saint-Eustache, unde Irma este asteptat sa ajunga in 36 de ore. Guadelupa este si ea in alerta, iar autoritatile au indemnat populatia sa ramana “vigilenta” si “informata” cu privire la evolutia fenomenului meteorologic. Locuitorii au inceput sa faca provizii, iar in cateva zone mari raioanele cu sticle de apa sunt deja goale. Scolile vor fi inchise marti si miercuri, iar spitalele trebuie sa aiba medicamente, alimente si apa potabila.

Serviciile Meteo France din Antille si Guyana a anuntat incepand de marti dupa-amiaza “inundatii puternice” in zonele joase. “Valuri de 5 pana la 6 metri”, precum si “vant de 60-70 km/h si rafale de 120 km/h” sunt prognozate pentru noaptea de marti spre miercuri.

Sursa foto: BBC