SUA: Frauda de 29 de milioane de dolari in armata privind prime pentru recrutarea soldatilor

Armata americana a dezvaluit o vasta frauda implicand membri ai Garzii Nationale, care au ncasat prime necuvenite totalizand 29 de milioane de dolari pentru ca au ajutat la recrutarea soldatilor, a anuntat marti senatoarea Claire McCaskill, intr-o audiere n Senat, relateaza AFP.

Faptele dateaza din 2005, cand armata SUA reusea cu dificultate sa recruteze soldati pentru razboaiele din Irak si Afganistan.

Astfel, a fost dezvoltat un program de asistenta la recrutare pentru a facilita angajarile, care prevedea ca fiecare soldat al Garzii Nationale sau civil ce ajuta la recrutarea unui nou membru incasa o prima cuprinsa intre 2.000 si 7.500 de dolari.

Un audit lansat in 2011 a pus nsa n evidenta plata unor mite recrutorilor pentru a obtine numele soldatilor care se angajasera deja, permitand astfel fraudatorilor sa incaseze prima, a relatat senatoarea Claire McCaskill intr-o audiere in fata unei subcomisii a Senatului privind acest scandal.

“Aceasta ancheta este una dintre cele mai importante cu care s-a confruntat armata, atat din punct de vedere al amplorii fraudei, cat si in privinta numarului participantilor”, a afirmat senatoarea.

Citeste si: Statele Unite au condamnat atentatele din Egipt si au facut apel la calm 

Un fost membru al Garzii Nationale a fost condamnat la patru ani si noua luni nchisoare pentru ca a incasat necuvenit prime totalizand 244.000 de dolari, a mai afirmat senatoarea Claire McCaskill.

De asemenea, peste 1.200 de recrutori, care nu aveau dreptul la prima intrucat aceasta era munca lor, sunt suspectati, ca au beneficiat de mite.

Programul de asistenta la recrutare, care ulterior fusese extins la rezervisti si la armata activa, a fost suspendat in 2012, a declarat generalul William Grisoli, director n Statul Major al armatei americane. Suma investita n acest program a totalizat 459 milioane de dolari.

Armata americana s-a declarat “scandalizata” de acest caz.

Ancheta continua, iar presupusii autorii ai fraudelor vor fi adusi in fata justitiei militare, unde vor fi cercetati in baza unor proceduri administrative in functie de gradul lor de implicare in acest scandal, potrivit lui purtatorului de cuvant al armatei americane, George Wright.

Sursa foto: the guardian