SUA. Protestatarii au ocupat centrul orașului Seattle și l-au declarat ”zonă autonomă”

Centrul orașului american Seattle a fost ocupat de mai multe sute de protestatari, aceștia declarând ”zonă autonomă” Dealul Capitoliului și străzile adiacente acestuia.

Presa americană relatează că începând de acum trei zile, sute de protestatari au gonit poliția din zona centrală a orașului Seattle și au transformat-o într-o ”zonă autonomă” denumită ”Chaz”.

Zona are atât o atmosferă de protest cât și de festival urban, protestatarii organizând o mică grădină, un punct medical, o zonă pentru fumat și una în care oamenii pot primi provizii și alimente gratuit. Protestatarii au amenajat și mai multe porțiuni ale zonei asemenea unor altare, cu flori și imagini cu George Floyd și alții care au fost uciși de către poliție, scrie The Guardian.

Președintele Trump amenință cu represalii

Președintele american Donald Trump amenință protestatarii cu represalii. Liderul de la Casa Albă i-a îndemnat într-o postare pe Twitter pe primarul orașului Seattle și pe guvernatorul statului Washingtonului: „luați-vă orașul înapoi ACUM…Dacă nu o faceți voi, o fac eu. Acesta nu este un joc”, adăugând că „Acești anarhiști urâți trebuie opriți IMEDIAT. MIȘCAȚI-VĂ RAPID!”

În replică, primarul orașului Seattle, Jenny Durkan, a ripostat la mesajul președintelui, afirmând într-o conferință de presă de joi că povestea pe care acesta încearcă să o spună, cu teroriști domestici și o agendă radicală, este „pur și simplu neadevărată”. „Amenințarea de a invada Seattle, de a ne diviza și incita la violență în orașul nostru, nu doar că nu este binevenită ci ar fi ilegală”, a afirmat aceasta.

Sursa foto: the guardian