SUA pune umarul la modernizarea armatei din REPUBLICA MOLDOVA

Statele Unite au donat Armatei Republicii Moldova 43 de vehicule militare, precum si zece remorci. Aparatura a ajuns la militarii Batalionului 22, care au facut parte din operatiunile de mentinere a pacii in Kosovo. Este vorba despre 43 de vehicule 4×4 HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) si 10 remorci aferente acestora, relateaza Moldova.org.

Tehnica militara a ajuns miercuri pe platoul din fata Ministerului Apararii din Republica Moldova, iar la eveniment au participat presedintele Nicolae Timofti, ministrul Apararii Valeriu Troenco, comandantul Armatei Nationale Igor Gorgan, consilierul prezidential in domeniul apararii si securitatii nationale Alexei Barbaneagra, precum si ambasadorul SUA la Chisinau, William H. Moser.

CITESTE SI: Statele Unite vor ajuta REPUBLICA MOLDOVA sa-si modernizeze ARMATA 

“Sunt ferm convins ca acest sprijin va fortifica capacitatile Fortelor Armate, care vor putea contribui mai eficient pe viitor la realizarea sarcinilor de aparare a tarii, precum si de mentinere a pacii in cadrul misiunilor internationale”, a declarat presedintele moldovean.

Timofti a subliniat ca, de la proclamarea independentei Republicii Moldova pana in prezent, tara de peste Prut a primit asistenta si aparatura militare in valoare de un miliard de euro de la State Unite. Acest lucru a ajutat la consolidarea institutiilor democratice si la modernizarea infrastructurii, a mai spus seful statului moldovean.

CITESTE SI: Statutul de ALIAT non-NATO pentru REPUBLICA MOLDOVA, AVIZAT de o Comisie a Senatului SUA 

“Republica Moldova are o experienta bogata de participare in misiuni de mentinere a pacii, inclusiv o istorie lunga de furnizare a observatorilor ONU in Africa, a mai multor contingente in operatiunea post-conflict din Irak, iar astazi aveti al doilea contingent de 41 de militari detasati in Kosovo”, a precizat si ambasadorul SUA in Republica Moldova, William H. Moser.

Diplomatul a adaugat ca vehiculele primite de la americani vor ajuta la pregatirea soldatilro moldoveni pentru viitoare operatiuni de mentinere a pacii.

Sursa foto: publika.md