SUA se pregateste sa trimita fortele speciale in Siria

Obama nu se va intalni cu premierul israelian in cadrul vizitei pe care acesta o face in SUA

Administratia Barack Obama analizeaza posibilitatea efectuarii unor raiduri aeriene si a trimiterii fortelor speciale in Siria, pentru a distruge pozitiile grupului terorist sunnit Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Levant – SI/SIIL), afirma surse oficiale citate de ziarul The New York Times.

Presedintele Barack Obama s-a opus mult timp initiativelor de implicare in razboiul civil din Siria, dar, potrivit unor surse oficiale, criza siriana a fost plasata intr-un nou context ca urmare a progreselor inregistrate de militiile sunnite si dupa decapitarea jurnalistului american James Foley.

Potrivit surselor citate, printre optiunile analizate de Administratia Obama se numara intensificarea misiunilor americane de antrenare a fortelor opozitiei moderate din Siria, dar si trimiterea unor forte aliate, cel mai probabil a militiilor siriene kurde.

Citeste si: Decapitarea lui JAMES FOLEY, un ATAC TERORIST impotriva SUA, apreciaza Casa Alba

Insa, potrivit The New York Times, este examinata si optiunea unor raiduri aeriene americane si chiar trimiterea unor unitati speciale pe teritoriul Siriei. O posibilitate ar fi trimiterea de avioane fara pilot care sa ii elimine pe liderii grupului terorist sunnit, dupa un model aplicat deja in Irak, Yemen, Somalia si Pakistan.

“Daca incepi sa ataci americani, americanii vor veni dupa tine, oriunde ai fi”, avertiza Benjamin Rhodes, un consilier al presedintelui Obama, dupa executarea jurnalistului James Foley.

Citeste si: AMENINTARE DURA PENTRU SUA: Va vom ineca pe toti in sange

Grupul terorist sunnit Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Levant/Stat Islamic in Irak si Siria – SI/SIIL/SIIS) a ocupat, in ultimele luni, regiuni din nord-estul Siriei si din nord-vestul Irakului, proclamand un “califat islamic”.

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei moderate si grupuri teroriste sunnite. Bilantul conflictului este, potrivit estimarilor, de peste 191.000 de morti.