SUA si UE vor liberalizarea regimului de vize pentru toate statele membre cat mai curand posibil

Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana doresc liberalizarea regimului de vize pentru toate statele membre ale UE cat mai curand posibil, se arata intr-o declaratie comuna emisa miercuri la sfarsitul summitului UE-SUA de la Bruxelles, informeaza Agerpres, care citeaza Hina.

“Reafirmam angajamentul nostru de a incheia acordurile privind calatoriile fara viza intre Statele Unite si toate statele membre ale UE cat mai curand posibil si in conformitate cu legislatia nationala”, se mentioneaza in declaratie.

Cetatenii din majoritatea statelor membre ale UE pot intra pe teritoriul Statelor Unite fara viza, cu exceptia celor din Croatia, Cipru, Polonia, Bulgaria si Romania.

Declaratia comuna a fost transmisa in timpul primei vizite a presedintelui american Barack Obama la Bruxelles, unde acesta s-a intalnit cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si cu cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Citeste si: Statele Unite, avertizate de UE cu privire la ridicarea vizelor pentru romani

Comisia Europeana a cerut SUA in luna februarie a acestui an sa ridice vizele pentru Polonia, Romania, Bulgaria, Cipru si Croatia. Comisia a avertizat ca, daca in decurs de sase luni problema nu este rezolvata, UE ar putea introduce vize pentru diplomatii SUA.

Totodata, un Regulament care a intrat in vigoare la 20 decembrie cere tarilor UE “o reactie comuna” in problema vizelor, in special in cazurile in care tarile straine “aplica tratament diferit cetatenilor (UE)”.