SUA trag un semnal de alarma cu privire la planurile RUSIEI in Europa de Est

Secretarul de stat american, JOHN KERRY, acuza RUSIA ca incearca sa modifice arhitectura securitatii in Europa de Est prin “destabilizarea” Ucrainei. Totodata, Statele Unite au catalogat drept “acte de terorism” violentele comise de insurgenti prorusi in estul Ucrainei, inclusiv rapirea observatorilor Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE). 

“Insa teritoriul Aliantei Nord-Atlantice este inviolabil, iar Statele Unite vor face totul pentru a-l apara in totalitate”, a afirmat Kerry intr-un discurs rostit la un institut de studii politice din Washington.

“Ceea ce se intampla acum in Ucraina este un semnal sa ne trezim”, a adaugat Kerry.

“Noi si aliatii nostri europeni ne-am straduit peste 20 de ani sa integram Rusia in comunitatea euro-atlantica. Dar ceea ce se intampla acum in Ucraina ne demonstreaza ca presedintele Vladimir Putin actioneaza dupa alte reguli”, a subliniat Kerry.

Mondo News iti recomanda si: SUA si UE au anuntat o noua serie de sanctiuni la adresa Rusiei

“Prin ocupareea Crimeei si prin destabilizarea care a urmat in estul Ucrainei, Rusia incearca sa modifice arhitectura de securitate in Europa de Est si in Europa Centrala”, a insistat secretarul de Stat american, pledand pentru o atitudine “unitara” intre aliatii europeni si americani.

Statele Unite considera “acte de terorism” violentele din estul Ucrainei

Statele Unite au catalogat drept “acte de terorism” violentele comise de insurgenti prorusi in estul Ucrainei, inclusiv rapirea observatorilor Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).

“Condamnam rapirea observatorilor ucraineni si internationali. (…) Este vorba de terorism”, a comunicat ambasada Statelor Unite in Ucraina, citata de AFP.

Ambasada a condamnat violentele de la Donetk, soldate cu ranirea a cel putin 14 persoane.

Ambasada a reiterat ca Washingtonul sustine in continuare “operatiunea antiterorista” lansata de Administratia proeuropeana de la Kiev.

Citeste si: RUSIA EXPULZEAZA patru AMERICANI pentru “propaganda valorilor americane” 

CRIZA DIN UCRAINA

 Aproximativ 3.000 de manifestanti prorusi au luat cu asalt, marti, sediul administratiei regionale de la Lugansk, in estul Ucrainei, a constatat un corespondent AFP.

Oleksandr Turcinov denunta “pasivitatea” si “tradarea” fortelor de ordine din estul Ucrainei

Presedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a denuntat, marti, “pasivitatea” si “tradarea” membrilor serviciilor de securitate din estul Ucrainei, in contextul amplificarii actiunilor insurgentilor prorusi.

“Evenimentele din estul Ucrainei demonstreaza lipsa de actiune, neputinta si, uneori, tradarea criminala a fortelor de ordine din regiunile Donetk si Lugansk”, a declarat Turcinov, citat de AFP.

Activisti prorusi au atacat, luni, participanti la un miting proeuropean desfasurat in orasul ucrainean Donetk, numeroase persoane fiind ranite in confruntari.

In cursul serii de marti, militanti prorusi au atacat comisariatul politiei din orasul ucrainean Lugansk

Aproximativ 1.000 de militanti prorusi au atacat marti comisariatul central al politiei din orasul ucrainean Lugansk, politia ripostand cu gaze lacrimogene, informeaza AFP.

Militantii prorusi au atacat cu pietre, iar fortele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene.

Sediul serviciilor de securitate din acest oras cu aproximativ 465.000 de locuitori este ocupat de insurgenti de la inceputul lunii aprilie.

Aproximativ 20 de tineri, inarmati cu bare de fier, au spart o fereastra pentru a intra in cladire, care nu era protejata de catre politie, in timp ce multimea astepta in exterior sa poata patrunde inantru.

Ei au arborat steagul rus in locul celui ucrainean. “Preluam controlul asupra cladirii, pentru a evita (comiterea unor) furturi”, a declarat Aleksei Kariakin, un lider prorus.

“Politia trebuie sa fie cu poporul si trebuie sa ne jure credinta”, a subliniat el, in timp ce, in curtea institutiei, insurgentii si 200-250 de politisti in tinuta antirevolta stateau fata in fata, intr-o atmosfera tensionata. Politistii agitau scuturile. Ei erau incercuiti de catre manifestanti.

Insurgentii, care au capturat un vehicul de politie, au cerut ca politistii sa depuna armele.

Sediul serviciilor de securitate din acest oras cu aproximativ 465.000 de locuitori, capitala regiunii cu acelasi nume, a fost ocupat la inceputul lui aprilie.

Foto: NBC News